Flying Finn Future Star

Facebook Twitter Email Pinterest

FLYING FINN FUTURE STAR

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan - niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin. Neste Rallin järjestäjä, AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Flying Finn Future Star -kilpailussa on vuonna 2019 kaksi palkintoa:

1) Viiden ensimmäisen SM-osakilpailun jälkeen osallistuminen Neste Ralliin elokuussa

  • Neste Ralliin voittaja lähtee täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.
  • Voittaja: Sami Pajari

2) Koko Ralli SM -kauden päätteeksi osallistuminen junioreiden rallin MM-sarjaan (JWRC) kaudelle 2020

  • Mikäli voittava kuljettaja ajaa tällä kaudella Ralli SM -sarjassa M-Sportin Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla, tukevat M-Sport, Pirelli ja AKK sarjaan osallistumista yhteensä 90 000 eurolla.

Kilpailun ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Kilpailualustana Ralli SM -sarja

Flying Finn Future Star valitaan Ralli SM -sarjassa kerrytetyn menestyksen kautta. Sarjan promoottorina toimii AKK Sports Oy ja kilpailujen järjestäjinä paikalliset autourheiluseurat. Kilpailun osallistujat ajavat luokassa SM3, jossa autot ovat FIA R1 ja R2 -luokiteltuja.

Kasvavassa suosiossa oleva SM3 on erityisesti nuorten kilpailijoiden luokka, jossa kaluston ylläpitokustannukset pysyvät järkevinä. Luokasta on luonteva siirtyä eteenpäin R5- tai Super2000-luokan autoihin. Merkkeinä luokassa toimivat esim. Citroën, Ford, Peugeot ja Skoda.

Viralliset yhteistyökumppanit

Sponsors 2019

Voittajan valintaprosessi

Ensimmäisen finaalin valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa, Neste Rallia.

Kuljettajan siis tulee ajaa luokassa SM3 ja olla iältään syntynyt 1.1.1994 tai sitä myöhemmin. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen.

Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

Kaudella 2019 toisen finaalin valintatilaisuus järjestetään koko kauden päätteksi, jossa testataan samoja asioita kuin ensimmäisenä jaettavassa FFFS-palkinnossa. Tällöin palkintona on tallipaikka junioreiden rallin MM-sarjaan (tai vastaavaan rallin MM-sarjan luokkaan) kaudelle 2020.

Voittaja voi olla sama molemmissa palkinnoissa.

FFFS-kilpailijat 2019

Nimi Syntymäaika    Seura Paikkakunta   Kalusto
Ajari Piiroinen   19.8.1999 Lahden UA Jyväskylä Ford Fiesta R2
Aleksi Röyhkiö 13.6.2000 PR-Rac Ylöjärvi Ford Fiesta R2
Arttu Lähdeniemi 18.11.1999 PunMK/UA Punkalaidun Ford Fiesta R2
Heikki Koski-Lammi  5.11.1996 JaMoKe/UA Jalasjärvi Citroen C2 R2
Henri Hokkala 27.8.1994 ALTI Tikkakoski Peugeot 208 R2
Joonas Huovinen    21.8.1998 Keski-Karjalan UA    Joensuu Citroen C2 R2 Max
Juho-Koski Lammi 20.12.1999 JaMoKe/UA Jalasjärvi Citroen C2 R2
Kalle Markkanen 1.3.1999 EMSC Espoo Peugeot 208 R2
Lauri Joona 7.12.1996 Sastamalan UA Sastamala Ford Fiesta R2T
Markus Manninen 11.08.1994 UUA Akaa Ford Fiesta R2
Niko Kalmi 14.09.2000 Hyvinkään UA Hyvinkää Citroen C2 R2
Roni Kauppi 12.4.2000 LakUA Ii Citroen C2 R2
Sami Pajari 1.12.2001 HeiUA Lahti Ford Fiesta R2
Toni Tuominen 20.12.1996 LohUA Lohja Citroen C2 R2

SM3-luokan pistetilanne 5/7 osakilpailun jälkeen 

1. Lauri Joona 76p *
2. Sami Pajari 75p *
3. Joonas Lindroos 75p
4. Arttu Lähdeniemi 48p *
5. Henri Hokkala 46p *

* Flying Finn Future Star -kilpailija

Kaikki SM-pisteet löydät tästä

Flying Finn Future Star 1/2019: Sami Pajari

Heinolan Urheiluautoilijoiden Sami Pajari on valittu vuoden 2019 Flying Finn Future Stariksi, eli AKK Sports Oy:n lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman voittajaksi. Valinnan myötä Pajari saa täydellisen kilpailupaketin Suomen MM-ralliin eli Neste Ralliin, sekä loistavan tilaisuuden osoittaa kykynsä M-Sportin Ford Fiestalla JWRC-luokassa elokuun alussa 1.-4.8.

Flying Finn Future Star -kilpailun finaali käytiin Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahdessa 17.-18. kesäkuuta. Finaaliin pääsivät Lauri Joona, Sami Pajari, Arttu Lähdeniemi ja Henri Hokkala, joista lopulta Hokkala ei osallistunut valintatilaisuuteen.

Pajulahdessa kuljettajia testattiin monipuolisesti niin fyysisillä kuin psyykkisilläkin testeillä. Lisäksi heiltä mitattiin taitoja ennakkotutustumiseen ja kielitaitoihin liittyen ennen viimeisiä loppuhaastatteluja. Kokonaisuus huomioon otettuna voittajaksi juryn päätöksellä valikoitui lopulta Sami Pajari, jonka yksi unelmista on nyt toteutumassa.

Voitto tuntui Pajarista erityisen hyvältä, sillä hän saavutti juuri ensimmäisen SM-ralli voittonsa edeltävänä viikonloppuna SM3-luokassa Seinäjoella.

- Tuntuu todella hienolta. En olisi vuoden alussa uskonut, että ollaan menossa Neste Ralliin asti. Tämä on ollut unelma ihan pienestä pojasta lähtien. Päivän fyysiset testit olivat aika rankkoja, siinä vietiin ihan äärimmilleen, jotta nähtiin missä mennään, mutta nyt on hyvä fiilis, Pajari iloitsee.

Virallisen valintaraadin jäsen, kokenut rallikuljettaja Juuso Pykälistö oli vakuuttunut valinnasta.

- Pajari oli kaikista kypsin lähtijä Neste Ralliin, ja tasaisin vähimmällä kokemuksella. Kilpailuun on vain vajaat pari kuukautta ja etenkin nuotitus tulee silloin olla hyvällä mallilla, ja hänellä se oli. Hänen suunnitelmallisuutensa, analyyttisyys ja suhtautuminen valmistautumiseen sai vakuuttumaan, Pykälistö kuvailee.

Flying Finn Future Star -ohjelma on hyvä ponnahduslauta nuorille, mutta helppo se ei ole

Finaalin voitolla lahtelainen Pajari pääsee toteuttamaan yhden unelmistaan ja ajamaan Neste Ralliin. Voitollaan Pajari seuraa aikaisempien voittajien Teemu Sunisen (2014), Jari Huttusen (2015), Juuso Nordgrenin (2016), Emil Lindholmin (2017) ja Henri Hokkalan (2018) jalanjälkiä. Heistä muun muassa Teemu Suninen on raivannut tiensä aivan maailman kärkiryhmään rallin MM-sarjassa.

- Neste Rallissa yritän olla jokaisella osa-alueella niin hyvä kuin vain voin. Yritän valmistautua kaikin puolin mahdollisimman hyvin, mitä vaan voi esimerkiksi reittiin tutustumisen ja kunnon kehittämisen eteen tehdä. Otan kaiken hyödyn irti ympäriltä tulevasta tuesta ja ihmisiltä, ketkä hommassa mukana ovat, Pajari sanoo päättäväisenä.

Neste Rallin promoottori Jani Backman toimi niin ikään yhtenä juryn jäsenistä, joilla oli vaikea päätös tehtävänä voittajasta.

- Ensinnäkin kolmikko oli kilpailutulosten perusteella hyvin tasainen. Pajari oli kuitenkin lopulta tasaisin, kun verrataan testikokonaisuutta. Hänellä on ollut nopea kehityskaari ja hän on tehnyt varmaa tulosta noin nuoreksi, näin ollen hänet voidaan hyvillä mielin lähettää MM-ralliteille, Backman perusteli valintaa.

Flying Finn Future Star -kilpailussa vahvoina tukijoina ovat sekä M-Sport että Pirelli.

- M-Sport on aina ollut vahvasti mukana metsästämässä ja tukemassa nuoria kuljettajia. Toivomme, että tämä yhteistyö tuo meille uusia tulevaisuuden voittajia. Tämä on mahtava mahdollisuus verrata tulokasta JWRC:n kuskeihin, kertoo M-Sport Polandin johtaja Maciej Woda.

Flying Finn Future Star -ohjelma jatkuu Ralli SM 2019 -kauden loppuun saakka, jolloin samalla valintakaavalla nuoria kuljettajia pääsee jälleen kilpailemaan seuraavasta huippupalkinnosta. Kilpailun toisen osan palkintona on tallipaikka junioreiden MM-sarjaan (tai vastaavaan) kaudelle 2020.

Sami Pajari, profiili:

Syntynyt: 01.12.2001
Kotipaikka: Lahti
Ura: 2016 ensimmäinen kilpailu Lahden
Rallisprintissä, 2018 rallin nuorten suomenmestaruus, 2019 ensimmäinen kausi Ralli SM -sarjassa
Auto: Ford Fiesta R2

Flying Finn Academyn urheilija
(AKK:n autourheilun nuorisomaajoukkue, Rookies-ryhmä)

Tulevaisuuden Tähti 2019 jury:

Juuso Pykälistö
Kokenut MM-sarjan rallikuljettaja

Mikko Markkula
MM-tason kartanlukija

Jani Backman
Neste Rallin promoottori

Tiina Lehmonen
NEP Finland & FIA:n naiskomission jäsen

Aiemmat kilpailun voittajat:

2018: Henri Hokkala
2017: Emil Lindholm
2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

Flying Finn Future Star - miten, missä, milloin?

Projektia pääsee seuraamaan koko kauden ajan Ralli SM -sarjan ja Neste Rallin viestintäkanavien kautta. Voittajan julkistamisen jälkeen Neste Rallin kotisivut ja somekanavat seuraavat rallilupauksen matkaa kohti pääpalkintoaan, elokuun alussa siintävää MM-kilpailuviikonloppua.

Pisteet top 5

1. Juha Salo / Topi Luhtinen 106 pistettä Karkkilan UA (R5)
2. Teemu Asunmaa / Jani Salo 102 pistettä Alavuden UA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 67 pistettä NHD (R5)
4. Kristian Kiviniemi / Enni Mälkönen 66 pistettä ParkUA (R5)
5. Jari Ketomaa / Marko Sallinen 57 pistettä MikUA ()

< Katso kaikki >

Kalenteri 2019

  Rallin nimi Paikkakunta PVM
  1. Arctic Lapland Rally  Rovaniemi     

24.-26.1.

  2. SM O.K. Auto-ralli Kouvola 15.-16.2.
  3. SM-Itäralli
Joensuu 2.3.
  4. SM Riihimäki Ralli Riihimäki 24.-25.5.
  5. Pohjanmaa Ralli
Seinäjoki 14.-15.6.
  6. SM Oili Jalonen Ralli
Laitila 30.-31.8.
  7. SM Ralli Salo-Turku
Salo-Turku 27.-28.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa