Tulevaisuuden Tähti

Facebook Twitter Email Pinterest

UNELMANA MM-RALLI -OHJELMA

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan - niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin. Neste Rallin järjestäjä, AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Tulevaisuuden Tähti -kilpailun pääpalkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen Neste Ralliin. Hän pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Kilpailualustana Ralli SM -sarja

Tulevaisuuden Tähti valitaan Ralli SM -sarjassa kerrytetyn menestyksen kautta. Sarjan promoottorina toimii AKK Sports ja kilpailujen järjestäjinä paikalliset autourheiluseurat. Unelmana MM-ralli -kilpailun osallistujat ajavat luokassa SM3, jossa autot ovat FIA R1 ja R2 -luokiteltuja. Kasvavassa suosiossa oleva SM3 on erityisesti nuorten kilpailijoiden luokka, jossa kaluston ylläpitokustannukset pysyvät järkevinä. Luokasta on luonteva siirtyä eteenpäin R5- tai Super2000-luokan autoihin. Merkkeinä luokassa toimivat Citroën, Ford, Peugeot ja Skoda.

Viralliset yhteistyökumppanit

Voittajan valintaprosessi

Valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa, Neste Rallia. Nuoren siis tulee ajaa luokassa SM3 ja olla iältään syntynyt 1.1.1993 tai sitä myöhemmin. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen. Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

Kilpailijat 2018 (ikäjärjestyksessä)

Nimi Syntymäaika    Seura Paikkakunta
Jussi Lindberg      16.12.1993 SiAk Porvoo
Samuli Vuorisalo 18.1.1994 TMS Naantali
Antton Laurén 30.3.1994 LohUA Pusula
Henri Hokkala 27.8.1994 ALTI Tikkakoski
Niko Mäkinen 4.8.1996 LaihUA Laihia
Heikki Koski-Lammi    5.11.1996 JaMoKe/UA    Jalasjärvi
Lauri Joona 7.12.1996 SAU Sastamala
Jani Luhtaniemi 26.8.1997 RDT Tuusula
Heikki Leinonen 22.4.1998 Kaj-UA Otanmäki
Arttu Lähdeniemi 18.11.1999 PunMK/UA Oriniemi
Aleksi Röyhkiö 13.6.2000 TamUA Ylöjärvi

 

Tulevaisuuden Tähti 2017 – Emil Lindholm

Rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voittaja vuonna 2017 on helsinkiläinen Emil Lindholm. Lindholm saa palkinnoksi täydellisen ajopaketin heinäkuun 27.-30. päivä Keski-Suomessa ajettavaan Neste Ralliin.

20-vuotias Lindholm voitti kaksipäivää kestäneen finaalin, jossa arvioitiin nuotitusta, henkistä ja psyykkistä vahvuutta sekä viestinnällisiä valmiuksia englanninkielisessä haastattelussa. Finaalin jury koostui alan vaikuttajista ja ammattilaisista. Lindholmin lisäksi finaaliin osallistuivat Miika Hokkanen, Taisko Lario, Jussi Lindberg ja Olli Pollari.

Testien jälkeen jury päätti, että Emil Lindholm on näistä viidestä nuoresta lupaavasta lahjakkuudesta se, joka ansaitsee unelmatilaisuuden osallistua Neste Ralliin.

- Olihan tämä todella hieno juttu ja kanssakilpailijat olivat kaikki kovia. Olen todella onnellinen, että voitto tuli, kertoi Lindholm kilpailun ratkettua.

Lindholmin tie Tulevaisuuden Tähdeksi tällä kaudella on ollut varsin mielenkiintoinen, sillä hän pystyi osallistumaan vain kolmeen ensimmäiseen Ralli SM -sarjan kilpailuun talvella. Nuori mies joutui jättämään kaksi soralla ajettavaa kilpailua väliin, mutta sijoittui silti SM3-luokassa jaetulle kärkisijalle niiden viiden osakilpailun jälkeen, mitkä huomioitiin Tulevaisuuden Tähti -kilpailuun.

- Sain hyvän vauhdin jo heti ensimmäisissä kilpailuissa päälle. Toki muutkin kiristivät kauden edetessä vauhtia, joten missään nimessä en ollut ylivoimainen. Testit menivät myös ihan hyvin, joten sinänsä ei ehkä ollut mitään suoranaisia heikkoja kohtia missään, Lindholm analysoi.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Lindholm pääsee ajamaan uransa ensimmäistä kertaa Suomen MM-ralliin. Lindholm seuraa polullaan mukavasti menestystä keränneiden aikaisempien Tulevaisuuden Tähtien Teemu Sunisen (2014), Jari Huttusen (2015) ja Juuso Nordgrenin (2016) jalanjälkiä.

- Neste Ralli on ollut jo monen vuoden haave ja nyt se toteutuu. Onhan se huikea näytönpaikka ja loistava tilaisuus kotiyleisön edessä.

Lindholm tunnetaan toisen polven ralliautoilijana, sillä isä Sebastian Lindholm tunnetaan moninkertaisena rallin Suomen mestarina sekä Suomen MM-rallinkin kävijänä. Lisäksi sukuun kuuluva Marcus Grönholm on kaksinkertainen rallin maailmanmestari. Nuoremman sukupolven Lindholm ei suostu ainakaan sen kummempia paineita taustoistaan ottamaan.

- Rakennan tässä tietysti omaa uraa, mutta onhan se hienoa, että suvussa tällaista historiaa on.

Lindholm osallistuu Neste Ralliin palkintonaan Ford Fiesta R2 -auto, jolla hän kilpailee JWRC-luokassa. Voittoon kuuluu niin auto kisan ajaksi kuin tiimipalvelutkin.

- Yhden testin olen samanlaisella autolla ajanut, tosin silloin ajoin jäätyneellä soralle piikkirenkailla, joten hirveästi siitä ei ehkä Jyväskylään ole kummempaa hyötyä. Autohan muuten on mahtava, kun turbo tuo siihen lisää vääntöä, Lindholm toteaa.

Valmistautuessaan Tulevaisuuden Tähti -palkintokisaansa Lindholm pääsee ajamaan yhden testipäivän Ford Fiestallaan. Lisäksi Lindholm aikoo panostaa nuotitukseen ja sen treenaamiseen kartanlukijansa Tomi Tuomisen kanssa.

Neste Rallin promoottori Jani Backman oli osa Tulevaisuuden Tähti -kilpailun jurya myös tänä vuonna.

- Valinta perustui siihen, että Lindholm on osoittanut nopeutensa ja kilpailukyvyn rallin SM-sarjassa. Lisäksi testeissä hän oli tasaisin paketti, eikä suoranaisia heikkouksia ollut millään osa-alueella, Backman perusteli tulosta.

Emil Lindholm, profiili:

Syntynyt: 19.7.1996
Kotipaikka: Helsinki
Ura: Kaksi voittoa SM3 / R2 luokassa Ralli SM-sarjassa tänä vuonna
Auto Ralli SM-sarjassa: Peugeot 208 R2
Ralli-ihanne: Sebastien Loeb
Rata-ihanne: Ayrton Senna

Tulevaisuuden Tähti 2017 jury:

Jani Backman, Neste Rallin promoottori
Phil Short, FIA JWRC Sporting Supervisor
Kai Tarkiainen, Neste Rallin kilpailunjohtaja
Jari Ketomaa, rallivalmentaja
Tero Puustinen, fysiikkavalmentaja
Mikko Markkula, ennakkotutustumisen arvioija
Matti Jaakkola, urheilupsykologi

Aiemmat Tulevaisuuden Tähti -voittajat:

2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

Tulevaisuuden Tähti - miten, missä, milloin?

Projektia pääsee seuraamaan koko kauden ajan Ralli SM -sarjan ja Neste Rallin viestintäkanavien kautta. Voittajan julkistamisen jälkeen Neste Rallin kotisivut ja somekanavat seuraavat rallilupauksen matkaa kohti pääpalkintoaan, heinäkuun lopussa siintävää MM-kilpailuviikonloppua.

Pisteet top 5

1. Eerik Pietarinen / Juhana Raitanen 99 pistettä SiAk (R5)
2. Marko Mänty / Joni Mäkelä 53 pistettä LaihUA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 51 pistettä NHD (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 48 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Tomi Tukiainen / Mikko Pohjanharju 27 pistettä Keuruun UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2018

  Rallin nimi Paikkakunta PVM
  1. Arctic Lapland Rally  Rovaniemi     

25.-27.1.

  2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 16.-17.2.
  3. OunevaGroup SM Itäralli
Joensuu 3.3.
  4. SM O.K. Auto-ralli Kouvola 18.-19.5.
  5. Pohjanmaa Ralli
Seinäjoki 15.-16.6.
  6. Enset SM-Ralli
Sastamala-Huittinen  31.8.-1.9.
  7. SM TeijoTalot-ralli  Turku-Salo 28.-29.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa