Facebook Twitter Email Pinterest

Kiekkotähti Stanley Cup -voittajan rinnalta ralliauton rattiin - taistelee jo debyyttikaudella paikasta Suomen MM-osakilpailuun

27.03.2018 / Joni Pakarinen ja Sami Kolsi

23-vuotias tikkakoskelainen Henri Hokkala debytoi rallin SM-sarjassa viime kauden viimeisessä osakilpailussa. Tällä kaudella ohjelmassa on ensimmäistä kertaa täysi SM-sarja. Suomenmestaruuden lisäksi Henri Hokkala taistelee samalla rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa ja tallipaikasta Neste Ralliin.
 
Tulevaisuuden Tähti -kilpailu on nostanut aiempina vuosina tehdaskuljettajiksi muun muassa Teemu SunisenJari Huttusen ja Juuso Nordgrenin. Konsepti on osoittanut voimansa ja samalla piristänyt kilpailua nuorten kuljettajien kesken. Tällä kaudella yksi kuljettajista, joka haluaa tarttua kiinni tallipaikkaan Suomen MM-rallissa, on Henri Hokkala. Hokkala itsekin tietää mahdollisuuden erityisyyden.
 
- On todella hienoa, että ralliautoilun SM-sarjassa on tarjolla tämänkaltainen konkreettinen palkinto. Se on yksi kautemme päätavoitteista, toteaa Hokkala.
 
- Neste Ralli on jo pikkupojasta asti ollut minulle kesän kohokohta. Siihen sisältyy paljon muistoja pelkästään katsojan roolissakin. Erityisesti viime vuosien ”runkitalkoot” Päijälän erikoiskokeella ovat jääneet mieleen kirkkaasti.
 
Tulevaisuuden Tähti -kilpailu ei ole silti Hokkalan ainoa mahdollisuus osallistua kotimaan MM-ralliin.
 
- Tavalla tai toisella tulemme tuon kisan jossain vaiheessa ajamaan, nuorimies naulaa.

Lahjakas jo jääkiekkoilijana - luistimet ja maila vaihtuivat kymmenien tuhansien eurojen ralliautoon

Henri Hokkala huippu-urheilun vaatimustaso ei ole ollut vieras asia aikaisemminkaan. AKK Driver Academyn nuorisomaajoukkueeseen kuuluvalla kuljettajalla on vankka tausta jääkiekkoilijana. Jyväskylän JYPin C-junioreissa Hokkala pelasi kentällisessä, jonka keskushyökkääjänä pelasi esimerkiksi Topi Nättinen.

Jääkiekkojoukkueen silloisesta tasosta kertoo se, että Topi Nättinen oli tällä kaudella Liigassa pelaavan SaiPan paras pistemies 42 pisteellään. Samassa joukkueessa pelasi myös NHL:ssä Pittsburgh Penguinsissa pelaava Olli Määttä, joka tunnetaan vuosien 2016 ja 2017 Stanley Cup -voittajana.
 
- Kyllä Henristä on jäänyt mieleen vahvasti se, että hän oli hemmetin nopea luistelija. Hän myös taklasi pelottomasti kaikkea mikä liikkui. Henri taisteli aina joukkueen eteen ja oli todella periksi antamaton. Uskon vahvasti, että mies on nykyäänkin oikean lajin parissa, muistelee Hokkalan entinen valmentaja Turo Teittinen.
 
Hokkala päätyi ralliautoiluun lopetettuaan jääkiekon loukkaantumisten seurauksena. Ura autourheilun parissa on edennnyt nopeasti, sillä nyt vuoden 1994 elokuun loppupuolella syntynyt tikkakoskelainen on jälleen huippuvalmennuksen parissa. Hokkalan kyvyt saavat varauksetonta tukea myös rallivalmennukselta.
 
- Hokkalalla on kyky sopeutua uusiin asioihin ja olosuhteisiin nopeasti. Sitä ominaisuutta tarvitaan nykypäivän ralliautoilussa, toteaa nuorisomaajoukkueen päävalmentaja Tuomo Nikkola.
 
- Hokkalalla on myös kyky viedä autoa todella kovaa. Lisäksi hän on omimmillaan kovaa kanttia vaativilla teillä. Hän on myös äärimmäisen voitontahtoinen kuljettaja, Nikkola jatkaa.

SM3-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen
1. Jaro Kinnunen 84
2. Niko Mäkinen 55 *
3. Samuli Vuorisalo 36 *
4. Jussi Lindberg 36 *
5. Henri Hokkala 28 *

* Kuljettaja on mukana Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa.

Rallin SM-sarjan seuraavaa osakilpailu ajetaan 18.-19. toukokuuta Kouvolassa, kun vuorossa on SM O.K. Auto-ralli.

Rallin Tulevaisuuden Tähden valintaprosessi
 
Valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa Neste Rallia. Nuoren tulee ajaa luokassa SM3 ja olla syntynyt 1.1.1993 tai sitä myöhemmin. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen. Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista. Tulevaisuuden Tähti -kuljettaja valitaan 18.-19.6. erillisessä valintatilaisuudessa. 

Aiemmat Tulevaisuuden Tähti -voittajat:
2017: Emil Lindholm
2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

Kuva: AKK/Sami Kolsi

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa