Facebook Twitter Email Pinterest

Päätöskilpailun ulosajosta huolimatta Heikki Leinosella onnistunut tulokaskausi

08.10.2018 / Jari Hotti

Heikki Leinosen tulokaskausi rallin SM-sarjassa päättyi ulosajosta johtuneeseen keskeytykseen Turun ja Salon seudulla ajetussa kauden viimeisessä osakilpailussa. Siitä huolimatta Kajaanin Urheiluautoilijoita edustavan Leinosen kausi kotimaisessa arvosarjassa ansaitsee ehdottomasti positiivisen arvosanan.

Tänä vuonna rallin SM-sarjassa SM3-luokassa kilpaillut Heikki Leinonen yhdessä kartanlukijansa Antti Haapalan kanssa lähti hakemaan kauden viimeisestä osakilpailusta positiivista päätöstä hyvin sujuneeseen tulokaskauteen rallin kotimaisessa arvosarjassa, mutta toisin kuitenkin kävi. Vielä perjantai-iltana ajetun avauserikoiskokeen Metsämäen raviradalla kaksikko klaarasi läpi onnistuneesti.

- Ajettiin se vain läpi, eikä siinä voinut muuta tehdäkään, se oli jo sen verran huonossa kunnossa meidän kohdalla. Urat oli kauheat ja muutenkin aika mitäänsanomaton pyöritys, Leinonen huokaisi.

Perjantain ohjelmassa oli kolme erikoiskoetta ja raviradan jälkeen niistä kaksi ajettiin varsinaissuomalaisen metsän pimeydessä. Metsäerikoiskokeista se ensimmäinen päätti Leinosen ja Haapalan kilpailun jo ensimmäisenä kilpailupäivänä.

- Kymmenisen kilometriä ehdittiin ajaa, kun vasurissa lipesi. Se oli vähän sellainen "hämypaikka", päivänvalossa nuottia tehdessä sen pellon siinä takana kun näki paremmin. Liikaa oli vauhtia, auto valui ulos tieltä ja vastaojaan. Kylki edellä mentiin, siitä se otti kimmokkeen ja nakkasi aika lailla pystysuoraan ilmaan. Pyörähti sitten siinä ensimmäisen kerran ja ojan pientareella loppuruljanssi, Leinonen kuvaili hurjan näköistä tilannetta.

Kuljettaja ja kartanlukija ohjattiin ulosajon jälkeen tarkistukseen paikalle saapuneeseen ambulanssiin, mutta onneksi mitään vakavia vammoja ei kummallekaan tullut. Leinoselle nyt kahtena peräkkäisenä viikonloppuna sattuneet ulosajot olivat todellakin melkoinen tilastoharvinaisuus, olihan SM-finaalia edeltänyt "kenraalikilpailu" Heinolassa myös päättynyt viikkoa aiemmin ulosajoon.

- Kuutisen vuotta ollaan ajettu kilpaa ja useampi sata lähtöä. Nyt sitten kaksi peräkkäistä viikonloppua ja minun ensimmäiset kaadot, Leinonen ihmetteli.

Kun tiimi saapui kotiin Kainuuseen, niin kovia kokenut kalusto pääsi tallissa välittömästi kovaan käsittelyyn, kun taas Leinonen lähti metsään.

- Kotiin siinä sitten ihmisten aikaan kun päästiin, niin löin enduropyörän käyntiin ja kävin vähän ajamassa, tuulettamassa pääkoppaa. Autohan oli ulosajon jäljiltä aika rujo. Kuljettajan puolen kylki säilyi aika suorana, mutta kartturin puoli oli kuin olisi jollain jyrällä ajettu yli. Auto on nyt pajalla ja sille tehdään siellä taikoja.

SM-sarjan seitsemästä osakilpailusta kuudessa ensimmäisessä Leinonen ajoi SM3-luokassa kymmenen parhaan joukkoon ja loppupisteissä sijoitus oli 11.

- Todella opettavainen kausi. Välillä sitä tosin olisi kaivannut sijoituksellisesti parempia onnistumisia, mutta viimeistä osakilpailua lukuunottamatta joka kerta sai kuitenkin tuoda suorapeltisen auton kotiin ja reilut sata ek-kilometriä aina lisää kokemusta. Laji on siinä mielessä raaka, että siihen ei opi muuten kuin ajamalla. Hieno vuosi siltä osin, että kokemusta tuli roppakaupalla lisää, Leinonen korosti.

Nostettaessa esiin tänä vuonna ajetuista SM-osakilpailuista se yksi ja mieleenpainuvin, ei Leinonen mieti vastaustaan kuin pari sekunnin kymmenystä.

- Tunturin taika. Siellä kyllä karsitaan kaikki ennakkoluulot pois ja katsotaan, että mihin riittää. Selviytymiskisahan se on, seitsemänneksi tammikuussa Tunturirallissa ajanut Leinonen muistutti.

Kauden 2019 kuvioista Leinonen ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa mitään varmaa, joten sitä odotellessa on aika päättää kausi 2018 kiitoksiin, niille keille se kiitos kuuluu.

- Todella iso kiitos yhteistyökumppaneille ja tukijoille, sekä kaikille, jotka olette hengessä mukana olleet tänä vuonna, Leinonen päätti.

Kuva:Jari Hotti

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 50 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Juha Salo / Topi Luhtinen 38 pistettä Karkkilan UA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 34 pistettä NHD (R5)
4. Henrik Pietarinen / Juha Lummaa 26 pistettä SiAk (R5)
5. Kristian Kiviniemi / Enni Mälkönen 24 pistettä ParkUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2019

  Rallin nimi Paikkakunta PVM
  1. Arctic Lapland Rally  Rovaniemi     

24.-26.1.

  2. SM O.K. Auto-ralli Kouvola 15.-16.2.
  3. SM-Itäralli
Joensuu 1.-2.3.
  4. SM Riihimäki Ralli Riihimäki 24.-25.5.
  5. Pohjanmaa Ralli
Seinäjoki 14.-15.6.
  6. SM Oili Jalonen Ralli
Laitila 30.-31.8.
  7. SM Ralli Salo-Turku
Salo-Turku 27.-28.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa