Facebook Twitter Email Pinterest

Kohti Itärallia ja rallivuotta 2019

11.01.2019 / Timo Louhelainen

Jälleen on uusi vuosi pyörähtänyt käyntiin ja samalla perinteinen SM Itäralli lähestyy kovaa vauhtia. Kilpailu ajetaan jälleen talvisissa vaaramaisemissa heti maaliskuun alussa. Vauhtia ei varmasti puutu tämänkään vuoden kilpailusta, sillä kalustoa on tulossa viivalle Rallin MM-sarjasta asti.

Rallin nykytila Suomen urheilukartalla on mennyt jo parin viime vuoden ajan mukavasti ylöspäin. Rallin MM-sarja sai uudet tehokkaat WRC- autot, joka lisäsi saman tien kiinnostusta ralliin maailmanlaajuisestikin. Suomalaiset ovat aina olleet moottoriurheilukansaa ja nyt, kun maailmalle on nousemassa uusia nimiä myös kotimaasta, lajin seuraajien määrä vaan lisääntyy.

Ralli SM-sarja 2019 starttaa tammikuun viimeisenä viikonloppuna legendaarisella Artic Lapland Rallylla, Rovaniemellä. Arktiseen seikkailuun mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa F1 radoilta tutut Valtteri Bottas ja Mika Salo sekä rallicrossista tuttu Niclas Grönholm, joten sarjan seuraaminen kannattaa aloittaa jo tässä vaiheessa.

Joensuun Urheiluautoilijoiden järjestämä SM Itäralli ottaa paikkansa sarjan kolmantena ja samalla talvikauden viimeisenä osakilpailuna lauantaina 2. maaliskuuta. Pohjois-Karjalan rallitiet ja upeat vaaramaisemat ovat saaneet kunnioitusta monelta nykyiseltä rallin maailmanmestariltakin vuosien saatossa. Voittoja ovat napsineet muun muassa Ari Vatanen, Markku Alen ja Marcus Grönholm.

Tänä vuonna reitti kiertelee sekä Joensuun pohjois- että eteläpuolella. Osittain mennään totta kai legendaarisia erikoiskokeita, mutta mukana on myös ripaus uutta, joten vanhoilla nuoteilla kuljettajat eivät pärjää koko päivää. Ratkaisun hetkiä koetaan varmasti puolen päivän jälkeen ajettavalla reilun 30 kilometrin mittaisella erikoiskokeella, joka laittaa varmasti hikeä kuljettajien otsalle.

Kuhinaa riittää tämän vuoden kilpailussa myös Joensuun keskustassa, sillä kilpailun lähtö tapahtuu aamupäivällä uudelta torilta. Lisäksi muutaman vuoden tauon jälkeen kaupunkilaisilla on hieno tilaisuus tulla seuraamaan kilpailua Joensuun raviradalle, jossa järjestetään yleisöerikoiskoe ja maali seremoniat alkuillasta.

Legendaariset, vauhdikkaat ja vuoristoratamaiset tiet sekä hyvät järjestelyt houkuttelevat varmasti tänäkin vuonna runsaan joukon Suomen kovimpia rallikuskeja Joensuuhun taistelemaan SM-pisteistä. Kilpailumme yksi mielenkiintoisimmista kuljettajista tulee olemaan japanilainen Takamoto Katsuta, joka ajaa Toyota Gazoo Racingin WRC Yariksella. On todella harvinaista saada WRC- kalustoa Suomen kilpailuihin mukaan, joten odotamme innolla millaisiin suorituksiin nuori tulevaisuuden lupaus pystyy haastavilla teillä.

Tervetuloa keväiseen Joensuuhun maaliskuussa! 

Teksti: Timo Louhelainen
Kuva: AKK/Tomi Hänninen

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 102 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Juha Salo / Topi Luhtinen 99 pistettä Karkkilan UA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 67 pistettä NHD (R5)
4. Kristian Kiviniemi / Enni Mälkönen 51 pistettä ParkUA (R5)
5. Jari Ketomaa / Marko Sallinen 39 pistettä MikUA ()

< Katso kaikki >

Kalenteri 2019

  Rallin nimi Paikkakunta PVM
  1. Arctic Lapland Rally  Rovaniemi     

24.-26.1.

  2. SM O.K. Auto-ralli Kouvola 15.-16.2.
  3. SM-Itäralli
Joensuu 2.3.
  4. SM Riihimäki Ralli Riihimäki 24.-25.5.
  5. Pohjanmaa Ralli
Seinäjoki 14.-15.6.
  6. SM Oili Jalonen Ralli
Laitila 30.-31.8.
  7. SM Ralli Salo-Turku
Salo-Turku 27.-28.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa