Facebook Twitter Email Pinterest

Timosen toiveet ylittyivät Jyväskylän MM-rallissa

09.08.2022 / Jani Seppälä

Lahden Urheiluautoilijoiden 22-vuotias Henri Timonen osallistui Secto Rally Finlandissa uransa ensimmäiseen MM-ralliinsa. Ajokkina toimi nelivetoinen Ford Fiesta Rally3, joten samalla Timonen sai kasteensa myös nelivetoautoon, sekä ylipäätään nuotitettavaan ralliin. Raision UA:ta edustavalla 26-vuotiaalla kartanlukija Jussi Kärpijoella MM-tason kokemusta oli aiemmin vuoden 2021 Rovaniemen MM-rallista. Kuljettajakaksikon taival sujui viikonloppuna suunnitelmien mukaisesti ja lopulta matkaan tarttui MM-pisteitäkin, kun kaksikko ajoi WRC3-luokassa kolmanneksi.

Syyskuussa 23 vuotta täyttävän Timosen kommentti torstaina rallin avanneen Harjun erikoiskokeen jälkeen oli paljon kertova.
 
- Ensimmäinen kisa nelivedolla nuoteista. Hienoa kun on paljon yleisöä. Pystyy nauttimaan kun ei ole tulostavoitteita.
 
Perjantaina ajettiin kahdeksan erikoiskoetta, hiljalleen alkoi kokemus autosta ja nuotista karttua ja sen myötä myös kommentitkin olivat jo saaneet hieman lisäväriä. Sijoitus oli noussut luokassa neljänneksi, kun edeltä kilpakumppani keskeytti ulosajoon jo päivän toisella erikoiskokeella.
 
- Loppua kohden koitetaan kiristää, mutta tietä pitkin, tuumaili Timonen perjantaina viimeisen erikoiskokeen jälkeen.
 
Lauantaina kilpailussa oli tarjolla jälleen kahdeksan haastavaa erikoiskoetta, lisäksi aamupäivä saatiin nauttia elokuisesta sadesäästä. Isompien riskien välttäminen tuotti jälleen tulosta, kun yksi kilpakumppaneista oli pulassa. Sen myötä Timosen autokunta nosti itsensä jo WRC3-luokan kolmanneksi. 
 
- Saisi jättää vielä jarrutuksia myöhemmäksi. Ei ole ollut mitään tekniikkamurheita, kertoi Timonen päivähuollossa, mutta iltahuoltoon saapuessa oli ollut jo ohjelmaakin.
 
- Ehjänä ollaan, mutta viimeisellä pätkällä spinnattiin kerran ja vedettiin risteys pitkäksi. Taisi olla vähän liikaa yritystä, pohdiskeli kuljettaja.
 
Sunnuntaina ei enää muutoksia tuloslistoilla nähty.
 
Timosen autokunnassa sen sijaan oli koettu jännittäviä hetkiä aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Oittilassa, seuraavana ajetun Ruuhimäen erikoiskokeen jälkeen Timonen kertoi tapahtumista värikkäästi.
 
- Hieno pätkä, täytyy vetää ensi kierroksella vähän rohkeammin tuohon maalihyppyyn. Oittilassa mentiin pellolle, mutta pääsimme takaisin tielle. Kaikki kunnossa, mutta aikatappiota tuli.
 
Lopputuloksissa Henri Timonen ja Jussi Kärpijoki siis olivat WRC3-luokassa kolmansia. Timosen ensimmäisestä MM-rallista podium-juhlien lisäksi tarttui mukaan myös 15 MM-pistettä.
 
- Ajatus MM-ralliin osallistumisesta heräsi joskus kesäkuussa, mutta heinäkuussa se vasta varmistui. joten kauheasti ei ollut aikaa valmistautua. Aika vähäiseksi jäi sen myötä myös testimetrit ennen kilpailua. Kilpailun tavoitteena oli ajaa auto ehjänä maaliin ja hakea kokemusta ja nämä toteutuivat erinomaisesti.
 
- Kilpailun jälkeen tunnelmat olivat loistavat, unelmat ylittyivät kun seistiin MM-rallissa podiumilla.Tulevaisuutta ajatellen jäi nälkää "isoihin kisoihin", mutta keskitytään vielä sarjoihin joita ajamme, eli Juniorien SM-sarjaa ja F-Cupia. Johan tässä kohta startataan myös kotikisaan, kun Lahti Historic Rallyn yhteydessä ajettava Varaosaexpert Ralli on ohjelmassa tulevana viikonloppuna.
 
WRC3
1.Lauri Joona - Tuukka Shemeikka 2:42,52,2
2.Jan Černý  - Jan Tománek +4:23,8
3.Henri Timonen - Jussi Kärpijoki +18:21,8
 
Kuva: Honza Fronek

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 104 pistettä NHD (R5)
2. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 96 pistettä MäntsMK (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 85 pistettä Viro (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 81 pistettä Alavuden UA (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 58 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa