Sebastian Lindholm voittoon

15.03.2003 / Sebastian Lindholm voittoon

Mikkelin Vaakuna-ralliin startattiin kevätauringon lämmössä. Jo aamukymmeneltä oli lämpöä kolmisen astetta ja sininen taivas lupaili auringonpaistetta rallikatsojia lämmittämään. Tiestön kunto puhutti paljon ennakkoon, sillä yllättävän lämpimät viime päivät ovat sulattanet lumia ja hiekka tuli jo kaikilla erikoiskokeilla ajetaessa esiin. Tiestö kuitenkin kesti yllättävänkin hyvin ja suurilta ongelmilta vältyttiin.

Sebastian Lindholm hallitsi aamupäivää hyvällä alkuvireellään ja hieman autettuna sillä, että Janne Tuohino lipsautti ulos jo päivän toisella EK:lla menettäen kallisarvoisia sekunteja. Tuohino virkosi kuitenkin hyvään takaa-ajoon ja napsi pohja-ajat päivän neljälle viimeiselle EK:lle. Tämä ei kuitenkaan riittänyt. Lopulta miehille jäi eroa vain 4,6 sekuntia

. Tuohino säilytti sarjajohtonsa, Sebastian Lindholmin korjatessaan sarjasijoitustaan neljännestä kolmanneksi.

Lindholm oli kauden avausvoitostaan helpottunut: - Kova päivä on ollut, mutta todella mukava kun on saanut ajaa tosissaan kilpaa joka kilometrin. On helpottavaa lähteä kesäkisoihin niin, ettei ole pakko voittaa jokaista niin kuin viime vuonna.
- Meillä oli itseasiassa vähän ongelmia päivän kolmos- ja nelos-EK:lla yhden auton elektronisen tunnistimen kanssa, mutta se saatiin kuntoon ja kaksi viimeistä meni onneksi ongelmitta, Lindholm vielä kertasi päiväänsä. Kolmanneksi sijoittui ensimmäistä kisaansa WRC Focuksella ajanut Jarmo Mikkonen, jääden 52,7 sekuntia Lindholmista.

Päivä avattiin kahden EK:n lenkillä. Ensimmäisen 11,47 km pitkän EK:n vei nimiinsä Sebastian Lindholm Peugeot 206 WRC:llä kuitenkin jättäen Ford Focus WRC:tä käskevää Janne Tuohinoa vain 2,2 sekuntia. Jouni Ampuja ylsi kolmanneksi kuitenkin jo 6,8 sekuntia jääneenä. Ford Focus WRC:n rattiin siirtynyt Jarmo Mikkonen näytti omaksuneen WRC-ajotavan heti kylmiltään ja täräytti avaus-EK:lle neljänneksi nopeimman ajan.

Toisella 18,47 km pitkällä EK:lla Lindholm ajoi kovan pohja-ajan jättäen Janne Tuohinoa peräti 22,3 sekuntia. Syykin selvisi Tuohinon kurvatessa huoltoon: Focuksen etukulma oli lutussa ja Janne kertoi käyneensä ulkona. Toiseksi nopeimmin erikoiskokeesta suoriutui Jarmo Mikkonen, joka jäi Lindholmista ainoastaan 10,3 sekuntia nousten yleiskilpailussa kakkoseksi. Todella hyvästä sijoituksesta huolimatta mies ei ollut huollossa vielä menoonsa tyytyväinen:
- Ei ole vielä ajo kohdallaan. Auto on sinänsä hieno peli ja tuntuu kuin olisi itsekin nuorentunut 10 vuotta sen puikoissa, hän kertoili.

Jouni Ampuja oli joutunut vaikeuksiin WRC Corollallaan ja jäi kärkeen peräti 2 minuuttia 42 sekuntia. Aikaa tuhraantui, kun rengas tyhjeni yllättäen ja ajokki karkasi syvälle penkkaan. Matka kuitenkin jatkui, joskin mitalisija karkasi.

Huoltotauon jälkeen Tuohino sai rytmistä kiinni ja ajoi päivän ensimmäisen pohja- aikansa, tavoittaen Sebastian Lindholmia näin yhdeksällä sekunnilla. Miesten ero oli kolmos-EK:n jälkeen 15,4 sekuntia.

Neljännellä EK:lla Tuohino ajoi jälleen kärkiajan kutistaen eroa Lindholmiin 6,7 sekunnilla, matkan ollessa vain 6,71 km. Jouni Ampuja ajoi tämän EK:n toiseksi kovimman ajan, mutta yleiskilpailusijoitus aamun ulosajon seurauksena vasta luokan hännillä. Kolmatta sijaa yleiskilpailutilanteessa piti edelleen Jarmo Mikkonen, jääden jo 34,5 sekuntia kärkeen, joten voittotaistelu oli selkeästi Lindholm-Tuohino -akselilla, joilla nyt eroa enää 9,2 sekuntia.

Lindholm oli huolissaan Tuohinon vauhdista:
- Janne otti kiinni tosi paljon ja edessä on vielä kaksi EK:ta. Mitään poppakonsteja ei ole, joten on vain ajettava pää kylmän ja varman päälle, Lindholm mietiskeli tauolla. Tuohino ei pitänyt tehtävää kuitenkaan helppona: - Ei tässä pidä lähteä liikaa yrittämään, todella vaikeat pätkät on edessä, hän aprikoi.

Tauon jälkeen jännitysnäytelmä tiheni: Tuohino ajoi viidennelle EK:lle jälleen pohja-ajan ja eroa enää siis vaivaiset 5,9 sekuntia. Edessä päivän viimeinen 18,47 km pitkä erikoiskoe jossa pohja-aika Tuohinolle - mutta se ei kuitenkaan riittänyt. Sebastian Lindholm korjasi potin ja Tuohino jäi hänestä lopulta 4,6 sekuntia.

SM-pistekärki, iso A:
1. Janne Tuohino 51
2. Jari Viita 33
3. Sebastian Lindholm 31

Ralli SM -sarjan talvikausi päätettiin Mikkelissä ja sarjasta on tällä kaudella ajamatta vielä 4 osakilpailua. Nyt jäädään "rospuuttotauolle" ja jatketaan 7.6. Joensuun SM Abloy-Itärallilla.