Vihavainen, Salo ja Lindroos ralliautoilun Suomen mestareiksi

20.09.2008 / Vihavainen, Salo ja Lindroos ralliautoilun Suomen mestareiksi

Ralliautoilun SM-sarja huipentui lauantaina Mikkelin SM Vaakuna-Rallissa. Ryhmä A:n SM-kultaa vei Ari Vihavainen ja isossa N-ryhmässä mestaruuden nappasi Juha Salo. Pienen N-ryhmän mestariksi kruunattiin Joonas Lindroos. Mikkelin kilpailun voittoon ajoi Jari Ketomaa ison N-ryhmän Subarulla.

Ryhmä A: Vihavainen varmisti mestaruuden kisan kolmossijalla

A-ryhmässä suurimpina mestarisuosikkina matkaan lähtivät Ford-kuljettaja Ari Vihavainen ja Mitsubishilla kilpaileva Jussi Välimäki. Miehet starttasivat kisaan yhden pisteen erolla. Vihavaisen taktiikkana oli ajaa tasaisesti Välimäkeä nopeammin. Vihavaisen päivä onnistui täydellisesti ja mies ajoi maaliin ryhmän kolmantena. Samalla varmistui pitkän uran ensimmäinen SM-kulta.

- Olen ajanut rallia vuodesta 1986, joten voidaan sanoa että mestaruus on pitkän työn tulos. Tänään päivä alkoi hieman tahmeasti, sillä liika varmistelu näkyi ajossa. Viimeisille erikoiskokeille lisäsin vauhtia ja ajo oli heti rennompaa, mestari kertoi.

SM-kakkosena kisaan lähteneen Jussi Välimäen kisa oli takkuinen. Välimäki sijoittui ryhmässä lopulta kuudenneksi ja kuittasi SM-hopeaa.

- Hyvillä mielin otan hopeamitalin vastaan. Tänään emme ehtineet WRC-autojen vauhtiin. Kesäkaudella olemme olleet muutenkin vauhdissa perässä, Välimäki sanoi.

SM-pronssille ajoi päivän kilpailussa neljänneksi kaasutellut Jukka Hiltunen Ford Focus WRC:llä.

Päivän kilpailussa A-ryhmän voittoon ajoi Timo Mäenpää Skoda Octavia WRC:llä. Samanlaisella autolla kilpaileva Jukka Ketomäki ajoi toiseksi vain 1,8 sekuntia Mäenpäätä hitaampana.

Iso N-ryhmä: Juha Salo nousi mestariksi

Isossa N-ryhmässä mestaruuskamppailun kannalta mielenkiintoisin kädenvääntö käytiin Mitsubishilla kilpailevien Kosti Katajamäen ja Juha Salon kesken. Kaksikon piste-ero ennen kilpailun alkua oli vain yksi piste. Katajamäki pääsi alkumatkasta niskan päälle, sillä Juha Salon aikaa rasitti 10 sekunnin aikasakko, jonka hän sai kolmannen erikoiskokeen vilppilähdön vuoksi. Tauolle tultaessa Katajamäki johti kaksikon kädenvääntöä 4,4 sekunnin marginaalilla.

Salo hyökkäsi kilpailun viimeiselle lenkille sisuuntuneena ja käänsi taistelun edukseen viidennellä erikoiskokeella. Lopussa miesten ero oli 14,5 sekuntia Salon hyväksi, joten hän kuittasi uransa neljännen Suomen mestaruuden.

- Tauon jälkeen sain hyvän ajovireen päälle ja Kosti joutui taipumaan. Kausi on kaiken kaikkiaan ollut todella hieno, sillä mestaruuden lisäksi nappasin pitkään tavoittelemani Arctic Lapland Rallin yleiskilpailun voiton, Salo sanoi.

- Kyllä yritys oli tänään tapissaan, mutta lopussa Juha meni kovempaa. Hattua täytyy nostaa hänen vauhdilleen, Katajamäki kertoi.

Ison N-ryhmän kilpailu kulki lähdöstä maaliin kotikisaansa ajaneen Subaru-kuljettaja Jari Ketomaan komennossa. Ketomaa johti kilpailua ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien ja kuittasi lopulta ryhmän ja yleiskilpailun voiton. Ketomaan komea ajo ei kuitenkaan riittänyt mestaruuteen, vaan mies kuittasi kauden päätteeksi SM-pronssia. Ketomaalta jäi kauden aikana yksi SM-osakilpailu väliin Uuden-Seelannin MM-rallin vuoksi, mutta mies ei jossitellut mestaruuden menetystä.

- Kilpailu meni nappiin ja tavoitteena ollut voitto napattiin kotiin. Pistetilannetta en miettinyt sen enempää, sillä mestaruus olisi vaatinut muiden epäonnea. Nyt mestaruus ratkaistiin ajamalla, Ketomaa kommentoi.

Pieni N-ryhmä: Lindroos mestariksi dramaattisten vaiheiden jälkeen

Pienen N-ryhmän mestaruustaisto käynnistyi odotetusti Honda Civicillä kilpailevien Joonas Lindroosin ja Ville Hautamäen tiukalla kaksintaistelulla. Myös heidän piste-eronsa ennen viimeistä osakilpailua oli yksi piste.

Kahden erikoiskokeen jälkeen Lindroos johti luokkaa 3,6 sekunnin erolla Hautamäkeen. Hautamäen mestaruustaistelu päättyi seuraavalle erikoiskokeelle, kun auton voimansiirto petti.

- Vetoakseli katkesi hypyn alastulossa ja meno loppui siihen. Kultaa haettiin, joten olen todella pettynyt, Hautamäki kertoi.

Lindroos koki omat kauhunhetkensä kisan kuudennella erikoiskokeella. Miehen autosta puhkesi rengas ja hän joutui vaihtamaan renkaan erikoiskokeella. Lindroos putosi kilpailun lopputuloksissa neljänneksi, mutta piste-ero riitti uran toiseen mestaruuteen.

- Kisan voiton menettäminen tietysti harmittaa, mutta tärkeintä on että mestaruus tuli, Lindroos kertoi.

Pienen N-ryhmän kisan voittoon ajoi Honda-kuljettaja Vesa Hirvonen. Voittonsa ansiosta Hirvonen nappasi SM-hopeaa ennen pronssille pudonnutta Hautamäkeä.

5. Ailu Magga, 37

Sarjassa ajettiin seitsemän osakilpailua, joista kuusi laskettiin mukaan loppupisteisiin.