Juha Salo

24.01.2009 / Juha Salo

Arctic Lapland Rallyn päätöspäivän ensimmäiset erikoiskokeet olivat ratkaisevassa roolissa selvitettäessä rallin SM-sarjan avausosakilpailun voittajaa. 44. kerran Rovaniemellä ajetun rallin voittotaljat pukivat ylleen jo toisen kerran peräkkäin Mitsubishi Lancer Evo 9:llä kilpailleet Juha Salo ja kartanlukija Mika Stenberg.

- Viime vuonna tuli kärkeen ja karkuun -voitto, nyt tarvitsi taistella ja tehdä töitä. Hyvältä maistuu, voittaja Salo hymyili.

Perjantain kuusi erikoiskoetta sujuivat Salon ja Stenbergin omin sanoin tahmeasti. Mitsubishi-kaksikko starttasi lauantaille kolmossijalta yli 13 sekunnin takamatkalta johtaneeseen Jari Ketomaahan. Tahmeudesta ei ollut tietoakaan, kun aamulla lähdettiin Siikakämän 27,43 kilometrin pätkälle. Juha Salo aloitti raivokkaan takaa-ajon ja onnistui kaventamaan eron 2,3 sekuntiin.

- Yöllä oli aikaa miettiä, eikä siinä paljon vaihtoehtoa jäänyt kuin lähteä painamaan vaan. Päätettiin Mikan kanssa, että mennään Kämä niin lujaa, mitä päästään ja nostetaan riski sinne, missä se pitää olla.
Kun aika näytti hyvältä, se toi itseluottamusta. Siitä oli helppo mennä eteenpäin, Salo kertasi.
Salon pohja-aikaa olisi helposti kaunisteltu suuremmaksikin.

- Olisimme helpolla tulleet monta sekuntia nopeamminkin, mutta auto osui valleihin ja sammui kertaalleen. Pätkän lopussa rytmi vähän kärsi, kun yritin liikaa.

Salo ja Stenberg pitivät ykkösvauhtiaan myös Jyrhämäjärven, Mäntyvaaran ja Heinunkierron erikoiskokeilla. Rallin johtopaikka oli vaihtunut karkkilalaisten nimiin 14 sekunnin erolla ennen Salon tapaan Mitsubishin maahantuojan leirissä ajavaa Kosti Katajamäkeä.

- Kämän jälkeen sain rauhoittaa ajoa. Raviradalle tuli hyvä aika, koska otti päähän se eilinen neljän sekunnin tappio Jarille (Ketomaa), Juha sanoi.

Etumatka antoi Salolle mahdollisuuden tarkkailla tilannetta kilpailun kahdella viimeisellä erikoiskokeella. Eniselkä tuli hallitsevalta Suomen mestarilta viidenneksi nopeimmin, mutta Ristilammen päätöspätkälle Salo ja Stenberg maalasivat vielä pohja-ajan. Salon kiri päättyi 15,2 sekunnin voittoon. Katajamäki oli kakkonen, Ketomaa putosi kolmanneksi 33,2 sekunnin päähän.

Kauden toinen osakilpailu käydään Mikkelissä 21.2.2009.