Facebook Twitter Email Pinterest

Kalle Pinomäki joutui hetkittäin tiukoille

06.03.2010 / Kalle Pinomäki joutui hetkittäin tiukoille

pieni-sm-joensuu-pinomaki2.jpg

Voittajana on helppo hymyillä. Jännittävän kilpailun jälkeen Pinomäki kasvatti entisestään pistesaldoaan. Kuva: Marko Mäkinen

Kaksivetoisten SM2-luokassa reilussa pistejohdossa ennen Joensuun kisaa olleella Kalle Pinomäellä ei loppujen lopuksi ollutkaan niin helppo kisa kuin etukäteen ounasteltiin. Jo heti ensimmäisellä erikoiskokeella nähtiin, että haastajat lähtivät tosissaan metsästämään turkulaisen päänahkaa. Sarjaan vasta tässä vaiheessa mukaan tullut Anssi Tawast kiiruhti avauspätkällä vain 1,4 päähän Pinomäestä ja Jarkko Savolainenkin selvitti vain 0,3 sekunnin erolla Tawastiin.
Kympin sakkiin ensimmäisellä erikoiskokeella ehtivät vielä Jussi Vainionpää, Toni Tahvanainen, Ville Hautamäki, Andreas Amberg, Esapekka Lappi, Jukka Korhonen ja Vesa Hirvonenkin.

Kakkospätkällä pohjat ajoi Marko Mänty. Lähes jokainen SM2-luokan kuljettaja teki virhearvion ja ajoi samalla lailla väärälle tielle kuin SM1-luokan kuljettajistakin osa.
Kalle Pinomäki menetti "eksyillessään" aikaa reilut parisenkymmentä sekuntia ja putosi täten tuloksissa peräti kymmenenneksi.
"Kakkospätkä oli meille ihan katastrofi, ei tällaista virhettä saa tapahtua", manasi Pinomäki ensimmäisellä tauolla.
Marko Mänty onnistui välttää tämä virhe ja mies nousi johtoon 3,1 sekunnin turvin ennen Ville Hautamäkeä. Yllättävää oli, että luokan ennakkosuosikit olivat kaukana kärjestä kakkoserikoiskokeen jälkeen.

Mikkelissä hylätyltä Vesa Hirvoselta odotettiin kotikisassaan huimaa suoritusta, mutta vasta kolmannella erikoiskokeella Suhmuran mies ehti kakkoseksi Kalle Pinomäelle 7,8 sekuntia hävinneenä.
"Kakkosella mekin "eksyimme" väärälle tielle, Kalle meni meidän edestämme ensin ja sinnehän mekin sitten kurvasimme", puhisi Hirvonen.

Hurjimman suorituksen tässä kakkosen ongelmapaikassa teki vasta 19-vuotias Esapekka Lappi, joka yritti viimeiseen asti kääntää autoaan oikealle tielle. Honda pelmahti kyljelleen ja siitä onneksi vielä takaisin pyörilleen.
"Onneksi tajusin vääntää rattia sen verran, että auto nousi takaisin tolpilleen. Kaikki tukivarret ja alusta on kuitenkin ihan mohjona. Ajaminen on tosi vaikeaa, mutta ehkä huollossa saadaan kuntoon", toivoi Lappi.

Kalle Pinomäki otti itseään niskasta kiinni ja päätti lähteä ajamaan menetettyä aikaa kiinni. Kaksi pätkää myöhemmin Pinomäki oli jo kärjessä, Ville Hautamäki oli kakkonen 6,2 sekuntia perässä ja Esapekka Lappi oli ilmeisesti saanut autonsa kuntoon ja onnistui nousemaan jo kolmanneksi.
"Saatiin kyllä kuntoon, mutta heti kolmospätkällä osuin johonkin kovaan ja taas napsahti tukivarsi ryttyyn. Auto on todella vaikea ajettava, se menee välillä ihan miten sattuu", kertasi kuitenkin maalissa tyytyväinen Lappi.

Ville Hautamäki oli onnistunut välttämään karikot aiemmilla pätkillä, mutta erikoiskokeelta 5 ei enää Hautamäen autokunta maalia nähnyt. Jukka Korhonen oli nopein viitosella, mutta kuudennella vetoakselin pettäminen lopetti nuoren miehen matkan.

Ennen viimeistä, 33-kilometristä päätöspätkää Kalle Pinomäki oli 16,9 sekunnin erolla johdossa.
"Hieno oli niin kauan kuin renkaat kestivät, on myönnettävä, että loppupätkä oli melkoista köröttelyä, mutta hyvä näin", paljasti Pinomäki.
Esapekka Lappi oli onnistunut kuromaan reilun 15 sekunnin eron Marko Mäntyyn. Andreas Amberg kärsi jarruongelmista, mutta oli hienosti neljäntenä.

Eikä ainakaan kärkikaksikko päässyt varmistelemaan missään vaiheessa, sillä 5,4 sekunnilla saavutettu viimeisen erikoiskokeen pohja-aika toi Pinomäelle koko kisan voiton 22,3 sekunnin erolla ennen Esapekka Lappia.
"Olen tyytyväinen tähän päivään. Onnistuimme tekemään hyvät nuotit ja autokin pelasi hienosti. Vaiherikas päivä oli, aamuisen kaadon jälkeen en olisi uskonut seisovani palkintopallilla päivän päätteeksi", tuumaili Lappi.
Marko Mänty kolmantena jäi jo minuutin verran.
"Meiltä renkaat loppuivat kesken pitkän pätkän ja loppu oli tultava "säästöliekillä", kertasi Mänty.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa