Facebook Twitter Email Pinterest

Andreas Amberg Nuorten Suomen mestari 2010

29.09.2010 / Andreas Amberg Nuorten Suomen mestari 2010

Andreas Amberg on vuoden 2010 Nuorten Suomen mestari. Kuva: Marko Mäkinen

Hyvinkään SM Finnsco -ralli oli nuorten SM-sarjan 5/5 osakisa. Nuorten suomenmestaruudesta ajavat SM2-luokan kuljettajat, jotka kauden aikana täyttävät enintään 25 vuotta.

Ennen Hyvinkään päätöskisaa nuorten sarjaa 10 pisteellä ennen Esapekka Lappia johtaneella Andreas Ambergilla ei tällä kertaa lähtenyt kisa kunnolla käyntiin. Paineita saattoi tulla siitä, että Amberg laskeskeli, että maaliin on tultava ja vähintään sijalla 3.

Aamun ensimmäisillä erikoiskokeilla oli melko moni nuortenluokkalainen porvoolaista nopeampi. EK2 oli Ambergille kaikkein kehnoin, eikä huoltoon tullut auto ollut aivan priimakunnossaan.
"Vedettiin sellaisessa pitkässä oikeassa, joka vielä kirrasi lopussa, ojaan ja aikaa kului ihan liikaa. Nyt on kuljettajan puolen ovikin painunut reilusti sisään, mutta onneksi sentään pyörät ovat paikallaan", tilitti Amberg ryppyisen autonsa vieressä.

Amberg oli SM2-luokassa kolmen pätkän jälkeen kymmenentenä, nuorista Ambergin sijoitus oli vasta kuudes, puolisen minuuttia pahinta kilpakumppaniaan Lappia perässä.
"Onpa vaikeaa ajaa näköjään mestaruus mielessä, ei ole mies koskaan ajanut näin hiljaa", hämmästeli kartanlukija Pasi Haataja viiden erikoiskokeen jälkeen, jolloin Ambergin oli noussut jo neljänneksi.

Neljäs sija ei kuitenkaan Ambergille riittäisi. Edellä olivat Esapekka Lappi, joka johti jo reilulla 40 sekunnilla Ambergia, sekä Jaro Kinnunen ja Jussi Kumpumäki, johon Ambergilla oli matkaa noin kahdeksan sekuntia.

Illan viimeisillä erikoiskokeilla sijoitukset eivät vaihtuneet. Lappi johti edelleen, Kinnunen ja Kumpumäki pitivät Ambergin takanaan. Ambergin nuorten suomenmestaruuden metsästäminen jäi näin ollen sunnuntain viidelle erikoiskokeelle. Matkaa Kumpumäen kolmanteen sijaan Ambergilla oli yötauolle lähdettäessä 14,5 sekuntia.

Sunnuntaina aamun ensimmäisellä 15 kilometrin mittaisella erikoiskokeella Ambergin tieltä nuorten suomenmestaruuteen poistui yksi "hidaste", kun Jussi Kumpumäki kaatoi autonsa ja keskeytti. Seuraavalla 30-kilometrisellä erikoiskokeella tilanne helpottui entisestään, kun Jaro Kinnusen autossa oli teknisiä ongelmia ja mies menetti nelisen minuuttia, ja putosi tuloslistalla Ambergin taakse. Lyhyt Vauhtipuiston yleisöerikoiskoe ei sijoituksiin vaikuttanut, joten Amberg oli aamun huoltotauolle tultaessa toisena nuorten luokassa ennen kahta viimeistä erikoiskoetta.

Lempääläinen Atte Alanen, joka vaihtoi kesän kynnyksellä nelivetoluokasta SM2-luokkaan ja on ikänsä puolesta oikeutettu myös nuorten SM-sarjaan, ajoi vauhdilla noin 40 sekunnin eroa Ambergiin kiinni. Kun lähdettiin päivän kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle, Alanen oli enää 10 sekunnin päässä. Nuorten mestaruuden kannalta ei olisi väliä, vaikka Alanen menisi lopputuloksissa ohi, sillä edellä oli enää vain Esapekka Lappi.

Amberg malttoi mielensä ajaa varmistellen kolmatta sijaa, mutta helppoa se ei varmastikaan ollut. Alanen ajoi Ambergin kiinni ja meni parilla kymmenellä sekunnilla ohikin, mutta mestaruus oli porvoolaiselle tulossa kolmannen sijan myötä.

Kun sitten Esapekka Lapin kilpailusuoritus hylättiin sääntöjen vastaisesti AT-asemalla tehdyn huoltotoimenpiteen vuoksi, Amberg sijoittui nuorissa Atte Alasen voittaessa kakkoseksi. Lopulta kaikkien keskeytysten, ongelmien ja hylkäyksen jälkeen Amberg olisi lopulta voinut vaikka keskeyttää, sillä kolmanneksi nuorissa sijoittuneen Jaro Kinnusen pisteet eivät voitonkaan myötä olisi riittäneet Ambergin mestaruutta uhkaamaan.

Porvoolainen Andreas Amberg on siis vuoden 2010 Nuorten Suomen mestari.
"Tämä olikin meillä kauden ainoa tavoitteemme, SM2-luokan sijoitukset tulivat siinä sivussa", paljasti 22-vuotias, siviilissä pyöräkuormaajan kuljettaja Amberg.