Kristian Kiviniemi neljäs Tampereen SM-rallissa

27.09.2016 / Vesa Rauhala

Rallin SM-sarjan finaali kaasuteltiin kaksipäiväisenä kilpailuna 23.-24.9. SM Tampereen Pirelli Rallin merkeissä. Kristian Kiviniemen ja Matti Kankaan kausi päättyi SM1-luokan neljänteen tilaan.

Tampereen SM-rallissa kaasuteltiin perjantaina kaksi ja lauantaina seitsemän erikoiskoetta. Pituutta niillä oli yhteensä 120,5 km. Liikuttiin Suomen MM-rallistakin tutuilla erikoiskokeilla, kuten Savo, Uskila ja Pengonpohja.

Kiviniemi ja Kangas ajoivat jo torstaina kilpailun testierikoiskokeella Citroën DS3 R5 -autollaan tuntumaa hakien.

- Auton kanssa on ollut moottorihuolia, mutta nyt kaikki tuntui olevan kunnossa, noin 20 kilometriä testiä ajanut Kiviniemi totesi ennen aikaisin perjantaina alkanutta nuotitusta.

Perjantaina Teivon raviradalla oli tavallista enempi hevosvoimia. Illan toisesta, Pengonpohjan EK:sta parilla olikin hyvät kokemukset viime vuodelta, kun Pengonpohjassa tuli luokan pohja-aika. Pimeällä silloinkin. Nyt he ajoivat toiseksi ja yötauolle mentiin 0,8 sekunnin johtoasemassa.

Lauantain aloitus Savon erikoiskokeella sujui ongelmitta. SM1-luokan toinen, vain 0,5 sekuntia pohja-ajasta kasvatti johtoa 2,4 sekuntiin. Neljäs erikoiskoe muutti nimen kärjessä. Kiviniemi oli viides ja tippui toiseksi 5,3 sekunnilla. Seuraavalla ero kärkeen kasvoi 6,6 sekuntiin. Ajokissa oli ongelmia lähtöjen kanssa.

- Itseasassa meillä on ollut koko kisan vaikeuksia lähdöissä. Turbon ventiilli voisi olla syynä, sillä kone tavallaan hyytyy viivalle, Kiviniemi kertoi viasta.

Ja viidennellä EK:lla tuli sitten vilppilähtö, koska luotto auton lähtemiseen oli mennyt. Siitä tuli kymmenen sekunnin aikasakko. Kuudennella ja seitsemännellä EK:lla pari oli viides ja neljäs. Eroa kärkeen sakon myötä oli jo 26,2 sekuntia.

Kahdella viimeisellä EK:lla he olivat viides ja toinen. Sijoitus SM1-luokassa oli neljäs. Edellä olleeseen Japanin Araihin jäi eroa 1,8 ja toiseksi tulleeseen Ari Vihavaiseen 9,7 sekuntia. Luokan voittaneeseen Juha Saloon ero on 17,5 sekuntia.

- Uskilan EK:n huono aika molemmilla kertaa oli meille molemmille käsittämätön asia. Varsinkin toiseen kertaan ajettuna ajomme onnistui hyvin, mutta takkiin tuli liikaa, Kiviniemi noitui.

- Jos saa jossitella, niin vilppilähtö vei meiltä kakkostilan. Se harmittaa. Kyllä me joka lähtöön menettiin jokunen sekunti, mutta nyt näin. Olen omaan ajooni tyytyväinen ja autokin oli ilman tuota ongelmaa lähdöissä aika hyvä. Olen aika sinut jo Citroënin kanssa, Parkanon UA:ta edustava Kiviniemi tilitti Tampreen SM-rallinsa.

Kuva: Seppo Salminen