Marko Männylle uran ensimmäinen SM-voitto Riihimäellä - "Kunhan tönäisin menemään"

20.05.2017 / Sami Kolsi

Rallin SM-sarja jatkui lauantaina 20. toukokuuta perinteikkäissä maisemissa, kun sarjaan muutaman vuoden tauon jälkeen palannut Riihimäki-ralli toimi kauden neljännen osakilpailun näyttämönä. Kärjen osalta rallista muodostui alusta asti tiukka sekuntikamppailu, joka päättyi Kauhajoen UA:ta edustavan Marko Männyn voittoon. SM-rallin yleiskilpailun voitto oli Männylle uran ensimmäinen.

Rallin kärkikamppailussa nähtiin runsaasti draamaa, sillä hallitseva SM1-luokan Suomen mestari Juha Salo joutui keskeyttämään jo kolmen erikoiskokeen jälkeen moottoririkkoon. Rallin johdossakin käynyt Jesse Turunen puolestaan joutui keskeyttämään erikoiskokeelle viisi teknisten ongelmien vuoksi.

Viimeisten erikoiskokeiden ajan rallin voittokamppailu käytiin Männyn, Juuso Nordgrenin ja Teemu Asunmaan välillä. Mänty vei siis voiton ja Nordgren kampesi itsensä 0,6 sekunnin erolla toiseksi rallin viimeisellä erikoiskokeella ohi Teemu Asunmaan. Nordgrenin ero Mäntyyn oli lopulta 3,6 sekuntia ja Asunmaan puolestaan 4,0 sekuntia.

Mänty oli hieman yllättynyt rallin aloitusvauhdista, mutta oma suoritustaso ei tullut puun takaa.

- Yllätyin, että heti alussa olin kärjessä mukana ja kovimmassa sekuntikamppailussa. En siinä mitään mitään ihmeitä tehnyt, kunhan vaan tönäisin menemään, Mänty muisteli päivän avausta.

- Onhan tämä henkinen voitto. Talvella oli jo vauhtia, mutta silloin tuli liikaa virheitä ja tykkään muutenkin ajaa enemmän kesäkelillä. Nyt pystyin myös ajamaan koko rallin ilman suurempia virheitä. Viimeisellä pätkällä meinasi hieman jännittää, että mitenköhän tässä käy, mutta hyvin se tuli, Mänty kertoi huojentuneena.

SM2-luokassa Eerik Pietarisen dominointi jatkui jälleen ja 23-vuotias nuori lahjakkuus vei rallin nimiinsä 32,5 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Timo Mäenpäähän. Luokan kolmas oli Janne Eronen, joka jäi 33,7 sekuntia Pietarisesta. Kristian Kiviniemen tulosta odotettiin myös tässä luokassa vesi kielellä, mutta Kiviniemen ralli päättyi harmittavasti keskeytykseen erikoiskokeella kuusi.

SM3-luokassa pistejohtaja Emil Lindholm oli poissa ja jätti pöydän katetuksi muille. Parhaiten sen hyödynsi sensaatiomaisen paluun sarjaan tehnyt Samuli Vuorisalo, joka tuli, näki ja otti luokkavoiton. Tiukkaa kamppailua säesti Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan hallitseva mestari Olli Pollari, joka jäi Vuorisalosta vain 4,6 sekuntia. Kolmanneksi tuli Miika Hokkanen 12,3 sekuntia kärjestä jääneenä. Luokan merkittävimpiä keskeyttäjiä olivat Henrik Pietarinen ja Anssi Rytkönen.

SM4-luokassa uumoiltiin kovaa kamppailua Joonas Lindroosin ja Esa Ruotsalaisen välillä ja tämä kaksikko rallia tahdittikin. Joni Toivanen tosin keikkui luokan toisella sijalla kuudennelle erikoiskokeella asti ja matka keskeytyi lopulta ulosajoon viimeisellä erikoiskokeella. Rallin maalissa Lindroos voitti luokan 19,6 sekunnin erolla Ruotsalaiseen, joka kärsi aura-auton roolista ollessaan erikoiskokeilla ensimmäinen kuljettaja. Kolmanneksi luokassa tuli lopulta Mikko Heikkilä 24,5 sekuntia kärjestä jääneenä.

Tiimien välisessä mestaruuskamppailussa Hannu's Rally Team jatkaa pistejohdossa 135 pisteellä. Toisena pisteissä Riihimäen jälkeen on Printsport 3 yhteensä 93 pisteellä ja kolmantena Printsport 1 yhteensä 83 pisteellä.

Rallin SM-sarja jatkuu kauden viidennellä osakilpailulla Kouvolassa 9.-10. kesäkuuta.