"$lang='en'""$lang='en'"
SuomeksiIn English

 

Arctic Lapland Rally alkamassa parhaillaan

Ralli SM.jpg

Ralli SM -sarjan avausviikonloppu Rovaniemellä on alkamassa loistavissa olosuhteissa ja tunnelmissa. Ralli on vetänyt erittäin runsaan kilpailijajoukon lisäksi myös tiedotusvälineiden edustajia paikalle ennätysmäärän. Lähes 200 akkreditoitunutta toimittajaa ja kuvaajaa, joista peräti 41 ulkomaalaista kymmenestä eri maasta, välittää tapahtumasta tietoa ympäri maailman.
"Erilaisia video- ja TV-kuvaa ottavia medioita on myös nelisenkymmentä valtakunnalliset televisiokanavat mukaan lukien. Viime vuonna oli rallin nettisivuillakin parhaan vuorokauden aikana noin 30000 kävijää. Tämä on todella ennenkuulumaton mediamylläkkä" kertoi kilpailun lehdistöpäällikkö Unto Viitamäki.

Vetovoimaisimmat kuljettajat ovat tietenkin espanjalainen Dani Sordo ja Kimi Räikkönen, jotka pääsevät kunnollisissa kilpailuolosuhteissa testaamaan ennen helmikuussa ajettavaa rallin MM-sarjan ensimmäistä osakilpailua.
"Toivon, että täällä pääsen kunnolla sinuiksi autoni kanssa, ettei Ruotsissa tarvitse enää keskittyä muuhun kuin ajamiseen", totesi Kimi Räikkönen.
"Minulla ei ole mitään tulostavoitetta täältä eikä edes koko sarjassakaan. Yritän ajaa niin kovaa ja virheettömästi kuin mahdollista, ja aika sitten näyttää mitä saadaan aikaan."

Kimi Räikkönen vaikutti kaikin puolin tyytyväiseltä starttia odotellessaan.
"Auto menee tosi hienosti, nopeudet eivät tietenkään ole formulan veroisia, mutta puiden välissä tämäkin, 200 km/h riittää mainiosti", vastasi Kimi utelijoille vauhdin riittävyydestä.

Ralli SM -sarjan kilpailijoilla on tänä vuonna kiinteät kilpailunumerot, joista luokan ensimmäiset kymmenen numeroa määräytyvät sarjan viimevuotisen menestyksen perusteella. Koska hallitseva rallin Suomen mestari Jari Ketomaa ei ole ilmoittautunut sarjaan eikä Arctic Lapland Rallyynkaan, kuten ei SM-pronssia viime vuonna saavuttanut Janne Tuohinokaan , Rovaniemen kaupungintalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa suomalaiskuljettajat luovuttivat näyttävästi kilpailunumeronsa "vierailijoiden" käyttöön.

Dani Sordo starttaa numerolla 1 reitille ja Kimi Räikkönen numerolla 3. He ajavat kuitenkin luokassa 18, joka kilpailun lisämääräyksen mukaisesti ei ole mukana Arctic Lapland Rallyn lopullisissa yleiskilpailutuloksissa.

Tärkeimmät luokat Arctic Lapland Rallyssa ovat luonnollisesti Nelivetoisten SM1 ja Kaksivetoisten SM2. Kilpailijat ovat tutustuneet reittiin alkuviikosta, valitettavasti vain kova talvimyrsky esti ainakin yhtenä päivänä reitille lähtemisen. Nuotittaminen olisi ollut täysin turhaa, sillä hurja, 37 sekuntia/metrissä puhaltanut tuuli lennätti lunta siihen malliin, että monet mutkat erikoiskokeella muuttivat hetkessä muotoaan. Eilen torstaina kilpailijat sitten vielä ehtivät muutamille pätkillä nuottejaan tarkistamaan. Oletettavasti nuotit ovat riittävän tarkat, sillä reitti on sama kuin viime vuonna.

Tunnelma Rovaniemen Arctic Lapland Rallyssa on kerta kaikkiaan loistava, olosuhteet ovat hyvät, sillä pakkasta on vain noin 20 astetta. Ensimmäinen erikoiskoe Mäntyvaaralla alkaa noin kello 12.30, minkä jälkeen pian saadaan jo ensimmäinen ek-tuloksia. Parhaiten voit seurata tuloksia näillä sivuilla Tulokset-osiosta.