"$lang='en'""$lang='en'"
SuomeksiIn English

 

Mercedes-Benz

Michelin

YLE Urheilu: MotorSport

Haaja

Kolmen K:n kilpailu

sm-huolto.jpg

Mäntyvaaran raviradan huoltoparkista on hyvät näkymät alapuolella kulkevalle erikoiskokeelle.

Ralli SM -sarjan toinen osakilpailu Arctic Lapland Ralli ajetaan ensi viikonloppuna Rovaniemen ympäristössä. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen lupaa taas mahtavaa kilpailua kaikille ja on tälle vuodelle nimennyt kisansa kolmen K:n kilpailuksi.
"Kallis, kylmä ja kaukana", pamauttaa Poranen selvennykseksi. Porasen huumorimiehen maineenhan kaikki tuntevat, juttua ja tarinaa tulee tuutin täydeltä kaiken aikaa.
"No, Lapin Kansan toimittaja pyysi jotain uutta taas keksimään, jotta olisi jotain kirjoitettavaa", selvensi Poranen asiaa.

Tänä vuonna eivät kaikki nuo määreet taida ihan täydellisesti toteutua. Kalliiksi voidaan toki kisaa kutsua, kun kilpailijat ovat suurimmaksi osaksi eteläisemmästä Suomesta, joten matka- ja hotellikuluja tulee tavallista enemmän. Pohjois-Suomessa asuvat kilpailijat pääsevät tietysti halvemmalla. Kylmä taitaa olla myös suhteellinen määrite. Ennusteet eivät lupaa mahdottoman kovia pakkasia, maksimissaan 15-20 astetta. Joten kun vuonna 1999 pakkasta oli 50 asteen paikkeilla, tuntuu kymmenen astetta Tunturirallissa lähes t-paitakeliltä. Kaukana Rovaniemi on pääkaupunkiseudulta katsottuna, muille tietty lähempänä.

Poranen kertoi, että Rovaniemi on tällä hetkellä Suomen lumisin paikkakunta.
"Lunta on niin paljon, että kun seisoo erikoiskokeella, ei penkan yli näe."
Vajaan metrin verran on Rovaniemen ympäristössä lunta, kun tieltä sitä jatkuvasti lingotaan tien sivuun, on selvää, että penkka kasvaa.
"Tiet ovat aivan mahtavassa kunnossa, aivan jäässä", paljastaa Poranen reitistä, jolla erikoiskoekilometrejä on noin 800 km.

Arctic Lapland Rallin ennakkotutustuminen alkaa maanantaina klo 12.00 ja päättyy torstaina klo 18.00. Perjantaiaamupäivään suunniteltu lehdistötilaisuus Rovaniemen kaupungin valtuustosalissa ei toteutune, joten kärkikuljettajatkin voivat valmistautua klo 12 alkavaan kisaan rauhassa koko aamupäivän ajan.

Rovaniemen kisa on kaksipäiväinen, mutta vain yksi SM-osakilpailu, SM-pisteitä sentään jaetaan puolitoistakertoisina. Erikoiskokeita on 10, viisi kumpanakin päivänä. Mikäli kilpailija keskeyttää perjantaina, lauantaina voi startata kisaan. Ajamattomista erikoiskokeista kilpailijalle kirjataan oman luokan pohja-aika plus viisi minuuttia.

Perjantaina viimeiseen huoltoon ennen yötaukoa kilpailijat tulevat noin klo 20.00. Aamulla lauantaina kisa jatkuu klo 8.00. Maaliin tullaan Rovaniemen keskustaan Lordi aukiolle noin klo 17.45.
Kilpailukeskuksena on tuttuun tapaan Hotelli Rantasipi Pohjanhovi.