Facebook Twitter Email Pinterest

Ännäläisillä näytönpaikka Neste Rallissa

11.12.2003 /

MM-sarjan sääntömuutoksilla on suomalaisten nuorten näkökulmasta positiivisiakin seurauksia: vuoden 2004 Neste Rallista on muodostumassa vuoden tärkein tapahtuma ison N-ryhmän kotimaiselle kärjelle.

Kun FIA:n rallin MM-sarjassa siirryttiin jakamaan pisteitä kahdelle kuljettajalle kolmen sijaan autonvalmistajien mestaruustaistelussa, jäi liuta nuoria nousevia kuljettajia nuolemaan näppejään. Äkkiseltään tämä vaikuttaa huonolta kehitykseltä, mutta onko näin sittenkään? Monet nuoret kuljettajat ovat parin viime vuoden ajan yrittäneet antaa näyttöjään tehdastiimeille WRC-kalustolla. Tämä lysti ei ole halpaa, ja tie nousee usein pystyyn jo taloudelllisestikin.

Enää ei kuitenkaan välttämättä tarvitse hypätä pikku-ännästäsuoraan WRC:n rattiin: tuotantoautojen MM-sarjasta on tulossa järkevä porras rallimaailman huipulle. Sarjaa ajetaan varsinaisen MM-sarjan yhteydessä kaikkiaan seitsemän osakilpailun verran. Kotoinen Neste Ralli on yksi näistä osakilpailuista.

Ainakin SM-sarjaa ajavien ison N:n kuljettajien soisikin ottavan vinkistä vaarin. Menestys Neste Rallissa voi hyvin avata jatkossa tallipaikan tuotantoautojen MM-sarjaan. Sitä kautta pääsee sujuvasti maailmalle antamaan näyttöjä ja kolkuttelemaan WRC-tiimien ovia.

Myös ISC panostaa N-ryhmään

MM-sarjan markkinointioikeudet omistava ISC panostaa tulevalla kaudella tuotantoautojen MM-sarjaan. Luvassa on samanlaiset media- ym. palvelut, kuin on totuttu näkemään junioreiden MM-sarjassa. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä,kuinka moni kotimaisista N-ryhmän huipuista ilmestyy Neste Rallin lähtöviivalle elokuussa. Suomalaisen rallimenestyksen jatkumiseksi toivottavasti mahdollisimman moni.

Paasonen, Stohl ja McRae suunnannäyttäjinä

Kaudella 2002 Mitsubishillä tallikuljettajana työskennellyt Alister McRae lähtee ensi kaudella tosimielellä tuotantoautojen MM-sarjaan englantilaisen RED:in Subaru Imprezalla. Kaikille tutun N-ryhmän Suomen mestarin Jani Paasosen ja vuoden 2000 N-ryhmän maailmanmestarin, Manfred Stohlin yhteistä kilpailutoimintaa pyörittää tulevalla kaudella itävaltalaisen öljy-yhtiön rahoittama OMV World Rally Team. Hekin ajavat nimenomaan tuotntoautojen maailmanmestaruudesta. Paasonen on tyytyväinen ratkaisuun: - Tämä antaa minulle hyvän mahdollisuuden ajaa maailmanmestaruudesta, ilman että tarvitsee ajatella taloudellisia rasitteita, hän sanoo ja jatkaa:

- Näin saan pidettyä itseni esillä, etten pääse ihan unohtumaan suurilta päälliköiltä.

Jarkko Miettinen voitti Neste Rallin N-ryhmän vuonna 2002 ja suuntaa tulevalla kaudella Ralli SM -sarjaan. Hän näkee Neste Rallin mahdollisuutena: - Kotimainen kärki erottuu edukseen ulkomaisista huipuista juuri Neste Rallissa. Huomasin oman voittoni jälkeen, että nimi oli tuttu kaikille ilman selittelyjä, tiedustellessamme ulkomailta tiimipaikkoja mm. junioreiden MM-sarjaan seuraavalle vuodelle. Myös Mitsubishin tehtaalla arvostettiin saavutusta. Taustajoukoilla täytyy kuitenkin olla ammattitaitoa hyödyntää menestys, minulla homma jäi ehkä vähän kesken, Jarkko muistuttaa.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Marko Salminen 34 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Juha Salo / Mikko Markkula 25 pistettä Karkkilan UA (R5)
3. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 20 pistettä NHD (R5)
4. Juuso Metsälä / Matti Kangas 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Riku Tahko / Markus Soininen 13 pistettä PoSUA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.3. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Länsirannikon ralli, Varsinais-Suomi
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 4.-5.9. SM Ralli Oulu
6) 1.-2.10. Kokkolan UA 60-v SM Juhlaralli

SM-sarja sosiaalisessa mediassa