Facebook Twitter Email Pinterest

Kristian Sohlberg

25.01.2005 / Kristian Sohlberg

Kristian Sohlberg ajaa Fordilla Rovaniemen ja Ruotsin lumilla

Ralliautoilun MM-sarjaa Mitsubishin tehdasteamissa kiertänyt Suomen Kristian Sohlberg on saanut alkukauden pakettinsa kuntoon. 26-vuotias kirkkonummelainen ajaa SM-kauden avaavassa Arctic Lapland Rallyssa ja Ruotsin MM-rallissa Ford Focus WRC:tä. Rovaniemellä alla on tshekkiteamin Ford Focus WRC01 ja Ruotsissa Focus WRC02. Näyttää myös todennäköiseltä, että koko SM-sarja sisältyy Sohlbergin ja hänen kartanlukijanaan jatkavan Kaj Lindströmin ohjelmaan.
- On todella hienoa päästä ajamaan taas kilpaa. Olen ajanut aiemmin Ford Focus99:ää ja tiedän, että autoa on helppoa käsitellä. Sohlberg pääsee tutustumaan Arctic Rallyn autoonsa testierikoiskokeella kisaa edeltävänä keskiviikkona.
- Tavoitteeni on palauttaa Sohlbergin perhe Arcticissa jälleen voittokantaan, sanoo Kristian Sohlberg viitaten isänsä suuntaan. Kisassa jälleen - juhlakilpailun merkeissä Toyota Corolla WRC:llä - mukana oleva Kari O. Sohlberg voitti kautta aikojen ensimmäisen Tunturirallin vuonna 1966.

Ruotsissa MM-pisteille

Kristian Sohlberg on luottavainen mahdollisuuksiinsa 11.-13. helmikuuta Värmlannin metsissä vetäistävässä Ruotsin MM-rallissa. Kristian lähtee hakemaan Ruotsista ehyttä suoritusta ja hyvää tulosta maaliintulon myötä.
- Focus on nollattu täysin syksyn aikana ja vaikka annammekin tehdasautoille tasoitusta noin sekunnin per kilometri, uskon mahdollisuuteen ajaa sijoille 6-8. Olinhan jo vuonna 2003 seitsemäs Mitsubishi WRC 02:lla, joka ei silloin ollut sen kilpailukykyisempi.
- Pyrkimykseni on olla kisan nopein yksityiskuski ja sijoittua samalla MM-pisteille, summaa Sohlberg tavoitteensa.

Raha ratkaisee taitoja enemmän

Veljensä asioita hoitava ja isänsä kartanlukijana Arctic Lapland Rallyssa toimiva Mika Sohlberg myöntää, että tallipaikan luisuminen käsistä viime kauden jälkeen oli suuri pettymys. Mitsubishi ajaa MM-sarjaa Harri Rovanperä ykköskuskinaan. Toisessa autossa vuorottelevat jo viime kaudelta tutut Ranskan Gilles Panizzi ja Italian Gianluigi Galli.
- Kolmas tallipaikka ratkesi käytännössä ennen Isao Toriin tuloa Mitsubishi Motors Motor Sportsin (MMSP) uudeksi päälliköksi. Gallin sopimus on jollain tavalla linkitetty Pirellin rengassopimukseen, kertoo Mika Sohlberg.
- Meillä on kuitenkin edelleen erittäin hyvät suhteet sekä Toriin ja Suomen maahantuojaan, enkä olisi kovin yllättynyt, jos Kristian ajaa vielä tällä kaudella Mitsubishin tehdasautoa, Mika Sohlberg jatkaa. Mika Sohlberg pitää varsin huolestuttavana sitä suuntaa, joka nousi näkyvästi esiin tämän kauden tallipaikkoja jaettaessa.
- Toiminta muistuttaa jo F1-luokan jälkipään tallien mallia, jossa kuskit valitaan heidän tuomansa rahamäärän perusteella. Nyt Ford on tehnyt päätöksensä tältä pohjalta kolmen kuljettajan ja Subaru kahden kuskin osalta. Löytyyköhän syy-yhteys siitä, että näiden tallien omistussuhde painottuu yksityiselle pohjalle, kysyy Sohlberg aiheellisesti.
- Ei ole hyväksi lajille, jos kuljettajien valinta perustuu taidon sijasta rahaan. Katsokaa esimerkiksi Roman Krestan (Ford) ja Stephane Sarazinin (Subaru) suorituksia Monte Carlossa.
Mika Sohlberg paljastaa, että Kristianille olisi löytynyt tallipaikka Fordilta. Tosin se lysti olisi maksanut noin 1,5 miljoonaa euroa.
- Me yritämme löytää jatkossakin tallipaikan ajotaitojen ja tulosten perusteella. Alkukauden rahoitus saadaan kuntoon hyvien yhteistyökumppanien avulla.
Sohlbergilla on selvä näkemys siitä, miten MM-sarja pystytään pitämään elinvoimaisena.
- Autoja yksinkertaistamalla karsitaan 30-50 prosenttia nykyisiä kustannuksia ja ajetaan sarjaa kolmen auton tallien voimin.
Mika Sohlbergin katse kääntyy samalla myös Citroenin ja Peugeotin puoleen.
- Toivottavasti ainakin toinen pyörtää lopettamispäätöksensä. Jos näin ei käy, ranskalaistalleista vapautuu ensi kauden jälkeen neljä huippukuskia. Tämä veisi automaattisesti kokemattomien nuorten kuljettajien paikkoja, jolloin heidän tämän vuoden valtavat investoinnit tallipaikkaan valuisivat hukkaan.

Lisätietoja:

Mika Sohlberg
GSM +358 40 9030 555
e-mail: mika.sohlberg@honkaplayboys.com

Kari Aho
GSM + 358 50 3017 595
e-mail: kari.aho7@luukku.com

www.kristiansohlberg.com
www.wrc.com
www.akk-motorsport.fi/rallism
www.arcticrally.fi

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa