Facebook Twitter Email Pinterest

Sarja starttaa Rovaniemeltä

28.01.2005 / Sarja starttaa Rovaniemeltä

Rovaniemellä juhlakisa

Kamppailu rallin Suomenmestaruuksista kaudella 2005 alkaa perjantaina Rovaniemeltä, Arctic Lapland Rallystä, joka on kaksipäiväisenä ajettava, kansainvälinen kilpailu. Tämä Napapiirin arktinen seikkailu ajetaan nyt 40:ttä kertaa, joten ilmassa on todellakin suuren urheilujuhlan tuntua.

Ralli SM -sarjassa käynnistyy nyt 47. kausi, jonka aikana ajetaan kaikkiaan seitsemän kovatasoista kisaa. Mestaruudet eivät tunnetusti irtoa helpolla, vaan kuljettajat saavat rutistaa itsestään, karttureistaan ja autoistaan irti kaiken mikä lähtee onhan kotoinen SM-sarjamme yksi maailman kovatasoisimmista.

SM-sarjassa uusi luokkajako
Suomenmestaruuksista ajetaan tänä vuonna tuttuun tapaan kahdessa ryhmässä (A ja N), mutta nyt vain kolmessa eri luokassa. Viime kaudesta poiketen A-ryhmässä ei enää tehdä eroa ison A:n ja pikku a:n välillä, vaan uuteen A-ryhmään voivat osallistua kaikki yli 1400cc moottorilla varustetut A-ryhmän autot, niin neli- kuin 2-vetoisetkin. N-ryhmässä sen sijaan säilyvät edelleen iso N ja pikku n. Lisäluokkana Ralli SM -sarjan ohessa ajetaan myös 1400 Rally Trophy, jossa kilpaillaan kahdessa eri luokassa, enintään 1,4-litraisilla A- ja N-ryhmän autoilla.

Muutoksia on tapahtunut hieman myös SM-sarjan osallistujien kohdalla, sillä esimerkiksi seitsenkertainen Suomenmestari Sebastian Lindholm ei enää lähde puolustamaan viimevuotista ison A:n mestaruuttaan. Luokan kakkonen Jouni Ampuja sen sijaan lähtee Ford Focus WRC -autoillaan Ralli SM -sarjaan, tavoitteenaan tietysti se kirkkain mitali.
-Hyvillä mielin lähden uuteen kauteen. Mestarihan vaihtuu joka tapauksessa ja itse haluan jatkaa siitä mihin viime vuonna jäätiin. Kalusto on kunnossa ja heti Rovaniemellä mennään kovaa, Ampuja kertoo tunnelmiaan avauskisan alla.
Myös viime vuoden avauskisan voittajalla, Juuso Pykälistöllä, on allaan Focus WRC.
-Tavoitteet ja odotukset ovat luonnollisesti korkealla. Meillä on Rovaniemeltä plakkarissa jo kaksi aiempaa voittoa, joten olisi hienoa saada vielä kolmas siihen perään. Kovia kilpakumppaneita kuitenkin riittää, joten katsotaan kuinka käy, Pykälistö tuumailee.
Vastusta näille Ford-miehille tarjoaa mm. Peugeot 206 WRC:llä ajava Kosti Katajamäki, joka tekee harppauksen isosta N:stä A-ryhmän puolelle. Kotimaisen sarjan lisäksi Katajamäki kilpailee tällä kaudella rallin junioreiden MM-sarjassa, Suzuki-tiimin kuskina.

Ison N:n puolella koko viime vuoden kärkikolmikko palaa mitalijahtiin myös tällä kaudella. Juha Salo, Jukka Ketomäki ja Marko Kakko saavat haastajikseen mm. pikku n:n hallitsevan mestarin Juho Hännisen, sekä entisen pikku a:n mestarin Janne Vähämikon. Isossa N:ssä käytiin jo viime kaudella suorastaan trillerimäisiä piireteitä saanut mestaruustaisto, ja tänä vuonna kamppailu varmasti vaan kovenee entisestään, varsinkin kun tähän Mitsubishi-voittoiseen luokkaan osallistuu nyt myös lähes kymmenkunta Subarua, mikä vain lisää luokan mielenkiintoisuutta entisestään!

Pikku n -ryhmä vuosimallia 2005 näyttää hyvin Honda-painotteiselta, sillä 23 Civicin tai Integran joukkoon on uskaltautunut ainoastaan yksi muun merkkisellä autolla ajava kuski: viime vuoden Nuorten SM kakkonen, Renault Clioa käskyttävä Kalle Pinomäki. Myös hallitseva Nuorten SM -sarjan mestari Ville Hautamäki lähtee tänä vuonna haastamaan pikku n:n viime kauden kärkinimiä Marko Mäntyä, Joonas Lindroosia.

Rovaniemellä runsas osanotto mukana monia huippunimiä
Kotimaisten sorateiden valtiaat pääsevät heti kauden aluksi testaamaan ajotaitojaan oikein todenteolla: vastassa on nimittäin lunta, jäätä, kaamos ja pakkanen armottomista kilpakumppaneista nyt puhumattakaan. Kisan kovuudesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Arctic Lapland Rallyssä on aivan erityistä hohtoa, ja kisa onkin tunnettu ja pidetty rallipiireissä ympäri maailman. Lapin ääriolosuhteet, revontulet ja hohtavat hanget vain lisäävät kilpailun eksoottista viehätystä, ja Rovaniemellä on yleensä myös hyvin runsas ulkomaalaisosanotto. Tänä vuonna autokuntia tulee Venäjältä, Puolasta, Italiasta, Isosta Britanniasta, Saksasta, Kreikasta ja Monacosta saakka.

Kotimaisten rallitaitureiden ja lukuisten ulkomaisten vierailijoiden lisäksi Arctic Lapland Rallyssä on perinteisesti nähty myös paljon huippunimiä varsinkin rata-autoilun puolelta, ja niin tänäkin vuonna. Formula 1 -mestari Keke Rosberg on jo moninkertainen Rovaniemen kävijä, samaten kuin kansainvälisen autoliitto FIA:n hallituksen jäsen Kari O. Sohlberg. Toinen F1-maailmanmestarimme, nykyinen DTM-kuski Mika Häkkinen ei hänkään pysty vastustamaan Lapin taianomaista vetovoimaa, vaan lähtee arktisten rallipolkujen valloitukseen allaan Toyota Corolla WRC. Lisäksi pohjoisen oma poika, Heikki Schumin kaatja Kovalainen osallistuu kilpailuun Timo Hulkkosen kartturina. Allaan parivaljakolla on Ford Focus WRC. Kaikkiaan Rovaniemellä nähdään peräti kymmenen WRC-autoa.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa