Facebook Twitter Email Pinterest

"""Rovaniemen markkinoilla"""

29.01.2005 / """Rovaniemen markkinoilla"""

"Rovaniemen markkinoilla"

eli kuulumisia kisapaikalta

Kauden ensimmäinen kisa, nyt jo 40:ttä kertaa kurvailtava Arctic Lapland Rally, kerää perinteiseen tapaan suuren ja innokkaan osanottajajoukon. Niin tapahtui tänäkin vuonna ja mukana oli myös paljon varsinaisen SM-sarjan ulkopuolisia kuljettajia, jotka lähtevät kisaan nauttimaan ajamisesta, pitämään hauskaa, keräämään kokemuksia tai verestämään vanhoja muistoja. Ns. Lapin taikaa on vaikea vastustaa, vaikka tunturissa tunneteusti pakkanen paukkuu ja penkat pölisevät.
Tulevalla kaudella GP2 -formulasarjaa Arden tallissa ajava, Kainuun oma velikulta Heikki Kovalainen odotteli intoa puhkuen lähtöä Rovaniemen lumisille erikoiskokeille. Viime vuoden lopulla "Race of Champions" kisassa mm. Schumin ja Sebastien Loebin päänahat kerännyt suomussalmelainen on jo vanha tunturinkävijä, sillä 2005 on jo Kovalaisen kolmas Arctic Lapland Rally.

Heikki on kisassa Janne Tuohinon taustavoimiin kuuluvan Timo Hulkkosen kartturina. Allaan parivaljakolla on Ford Focus WRC, eli miesten luokka on ryhmä A. Heikki kertoili ennen starttia hymyssä suin, että koko edeltävä viikko on tehty nuottia, mutta reitille lähdetään pääasiassa pitämään hauskaa - tämä rallihan on kiireiselle kuljettajalupaukselle lomanviettoa ennen hektisen kisakauden alkamista.Hanaa Häkä!

Perjantain starttialueella suurinta sähinää sai aikaiseksi kaksinkertainen F1-mestari ja nykyinen DTM-kuljettaja Mika Häkkinen. Innokkaat fanit piirittivät Mikan Toyota Corolla WRC:n oitis tämän saavuttua Sampoaukion tuntumaan odottelemaan omaa lähtövuoroaan. Salamavalot räiskyivät ja Häkä sai jaella haastatteluja melkein liukuhihnalta. Hyväntuulisesti, ja saamastaan ylitsepursuavasta huomiosta hieman huvittuneena, Häkä kuitenkin kertoili kuulumisiaan.

Mikalla oli matkassa myös ihan oma kannustusjoukkonsa, johon kuuluivat tietysti myös vanhemmat Aila ja Harri Häkkinen. Formula 1 -ympyröistä tuttu iskulause "Hanaa Häkä!" sopii
vallan mainiosti myöskin lumisille rallipoluille.

Erja ja Hugo Häkkinenkin olivat Rovaniemellä mukana kirittämässä perheenpäätä huippusuorituksiin, ja Hugo ainakin tuntui nauttivan Lapin lumesta täysin rinnoin - sen verran riemukasta pikkumiehen temmellys oli Mäntyvaaran raviradan katsomopenkalla.

Viivalla kovat kilpakumppanukset

Toinen F1-mestarimme, ja erittäin kokenut Rovaniemenkävijä, Keijo "Keke" Rosberg on jälleen tänä vuonna kisassa mukana, vaikkakin nyt (ehkä) viimeistä kertaa. Mukana kisassa on myös ihka ensimmäisen Tunturirallin 40 vuotta sitten voittanut vuorineuvos Kari O. Sohlberg. Sohlberg, niin kuin Kekekin, on pitkän linjan autourheilumies ja tärkeä taustavaikuttaja suomalaisessa moottoriurheilussa. Kari O.Sohlberg on mm. AKK-Motorsportin hallituksen puheenjohtaja ja kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n hallituksen jäsen.

Sohlberg ja Rosberg ovat vanhoja tuttuja jo monen vuoden takaa, mutta kun kilpa-autoilijan istuttaa kilpa-auton rattiin, niin kaveruussuhteet saavat väistyä taka-alalle ja ankara kilpailuvietti saa vallan. Jo lähtöalueella otettiin miehestä mittaa kun Keke ja Kari O. sattuivat "viivalle" rinnakkain:
- No kyllä meidän nyt ainakin tuo "presidentti" on voitettava, Keke psyykkasi pilke silmäkulmassa hetkeä ennen Arcitic Lapland Rallyn starttia. (Vasemmalla Keken, oikealla Kari O. Sohlbergin auto.)Tähtihetkiä rallin parissa

Kuten on tullut monesti todettua ja todistettua, niin Ralli SM -sarja on yksi maailman korketasoisimmista kansallisista rallisarjoista. Ja vaikka sarjan parissa pyöriikin koko joukko kansainvälisiä huippunimiä, raudanlujia ratinvääntäjiä ja kovaakin kovempia kuskeja, niin nämä rallitähdet ovat kuitenkin "siviilissä" mukavia ja leppoisia kavereita, joilla riittää usein aikaa seurustella faniensa kanssa.

Ralli SM:ssä kansa myös pääse lähelle kuljettajia, sillä esimerkiksi huoltoparkit, eli ns. varikot, ovat kaikille avoimia paikkoja. Niihin päästäkseen ja kuskeja bongatakseen ei tarvita minkäänlaisia VIP-passeja.

Kuvassa nuori fani, joka pääsi toivottamaan idolilleen Juuso Pykälistölle onnea matkaan. Ja hyvin menivät toivotukset perille: Juuso meni ja nappasi Rovaniemellä jo peräti kolmannen Arctic Lapland Rallyn voittonsa. Lämpimät onnittelut Juusolle!

(Sivun kuvat: Paula Koivukari)

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa