Facebook Twitter Email Pinterest

Ralli SM-sarja jatkuu Mikkelissä

16.02.2005 / Ralli SM-sarja jatkuu Mikkelissä

Ralli SM -sarja jatkuu Mikkelissä
Jatkuuko Pykälistön putki?

Tulevana viikonloppuna ajetaan kauden toinen osakilpailu, SM Vaakuna-ralli, Mikkelin ympäristön lumisilla teillä. Kausi starttasi tammikuun lopussa Rovaniemeltä, jossa ajettiin kaksipäiväinen Arctic Lapland Rally. Tunturin viimevuotinen valtias Juuso Pykälistö uusi temppunsa myös tänä vuonna ollen pitelemätön molempina kilpailupäivinä, ja napaten nimiinsä myös yleiskilpailun voiton. Jatkuuko sama linja Mikkelissä, vai löytyykö Pykälistölle pysäyttäjää?

Ensimmäisen päivän kakkonen ja kolmonen, hyvin ajaneet Jouni Ampuja ja Kosti Katajmäki joutuivat molemmat jättämään leikin sikseen toisen kisapäivän taipaleilla. Ampuja ajoi ulos kahdeksannen erikoiskokeen maalissa ja Katajamäen autoon iskivät tekniset ongelmat yhdeksännen ek:n jälkeisellä siirtymällä. Toisena päivänä toiseksi nopeinta vauhtia piti perjantaina neljänneksi kaasutellut Kristian Sohlberg, joka majaileekin nyt SM-pisteissä Pykälistön jälkeen kakkosena. Kolmannen sijan lauantaina nappasi Heikki Westerlund, joka kärsi teknisistä ongelmista jo perjantain ensimmäisellä ek:lla joutuen silloin keskeyttämään. SM-pisteissä johtopaikkaa pitää itseoikeutetusti Juuso Pykälistö täyden pistepotin turvin. Toisena olevan Kristian Sohlbergin ero Pykälistöön on 7,5 pistettä. Kolmantena on Ari Laivola ja neljäntenä Jouni Ampuja.

Juuso Pykälistö lähtee hyvillä mielin hakemaan Mikkelistä jatkoa voittoputkelleen: Olemme nyt päässeet valmistautumaan vähän perusteellisemmin kuin edelliseen kisaan ja auto tuntuu entistä paremmalta. Muutkin tulevat varmasti vain lisäämään vauhtiaan, joten ei parane jäädä laakereilla lepäilemään, Pykälistö sanaili hyväntuulisena. Mikkelin seudulla on hienot tiet, joten luvassa on hyvä ralli, mies jatkoi.

Ralli SM -sarja sai tälle vuodelle myös kansainvälistä lisäväriä, kun Ryhmä A:han ilmoittautui mukaan kaksi ulkomaalaista kuskia: venäläinen Igor Sokolov ja britti Matthew Wilson. Arctic Lapland Rallyn aikana 18 vuotta täyttäneen Wilsonin mukaantulo nostaa varmasti sarjan kiinnostavuutta ulkomailla entisestään, sillä nuori kuljettajalupaus on Fordin MM-rallitiimin johtajan Malcolm Wilsonin poika. Rovaniemellä Matthew ajoi perjantaina ulos, mutta oli lauantaina hienosti viides. Saa nähdä millaiset ovat brittinuorukaisen otteet Itä-Suomen lumilla.

Mikkelissä on odotettavissa varmasti mielenkiintoinen kisa, sillä monilla jäi Rovaniemeltä jotakin hampaankoloon ja näyttämisen halu on kuskeilla kova. Mestarin paikkahan on Ryhmä A:ssa tänä vuonna auki, kun seitsenkertainen suomen mestari Sebastian Lindholm ei enää lähtenyt sarjaan mukaan.


Hotanen ison N:n kärjessä
Erityisen kova tuo näyttämisen halu on varmasti ison N:n kuljettajilla, sillä tämänhetkisen SM-pistetaulukon kärkikymmeniköstä puolet jäi Arcticissa jompanakumpana päivänä kokonaan pisteittä. Viime kauden mestari Juha Salo Mitsubishi Lancerillaan hallitsi ensimmäistä kisapäivää miten tahtoi, mutta toisena päivänä tekniset murheet keskeyttivät miehen mallikkaan matkanteon ek:lla 11. Ensimmäisen päivän kakkonen, Jukka Ketomäki koki saman kovan kohtalon kuin Jouni Ampuja ryhmä A:n puolella. Ketomäki ajoi ulos ja vieläpä samassa paikassa kuin Ampuja osuen Subarullaan täydellisesti Ampujan katollaan olleen Fordin perään. Kakkospäivän kakkossijan tässä luokassa nappasi Aki Teiskonen, joka teki lauantaina upean nousun kohti kärkeä.


Mutta Tunturissa siis tasaisuus palkitaan, ja SM-pistejohdossa onkin Mikkeliin lähdettäessä Hannu Hotanen, joka ajoi koko kisan varmoin ottein ja nappasi luokkansa kolmostilan molempina päivinä. Emme ole ikävä kyllä päässeet vielä lainkaan testaamaan Vaakuna-rallia varten, mutta toivottavasti ehdimme ajaa edes yhden päivän itse kisaviikolla siellä Mikkelin seudulla, Hotanen kertoi ja jatkoi että itse kisassa on mentävä taas niin maan perusteellisesti, jos aikoo pysytellä sarjakärjessä.

Kovan haasteen Hotaselle tarjoavat varmasti mm. hallitseva mestari Juha Salo, Ruotsin MM-rallista upean N-ryhmän voiton edellisviikonloppuna ottanut Jukka Ketomäki, sekä Rovaniemellä lauantaina täydet pisteet napannut ja nyt kotiteilleen pääsevä Jari Ketomaa.

Marko Männyn hattutemppu
Pikku n:n puolella tilanne oli huomattavasti selkeämpi kuin isossa N:ssä, sillä Honda Civicillä ajanut Marko Mänty voitti niin perjantain, lauantain kuin luokkansa yleiskilpailunkin keräten näin täyden pistepotin. Yhtä vakuuttava kakkonen oli Marko Nieminen, joka majailee luonnollisesti myös SM-pisteissä toisena. Keskeytyksiäkin nähtiin tässä luokassa isompia vähemmän. Kärkikymmenikön ainoa keskeyttäjä oli kotikisaansa ajanut Ailu Magga, jonka auto teki tenän perjantain neljännellä erikoiskokeella.

Kolmennen sijan pikku n:n SM-pistepörssissä jakavat Kalle Pinomäki ja Joni Arpiainen, jotka kilpailevat tällä kaudella myös Nuorten Ralli SM -sarjassa. Kaveruksista Pinomäki oli niskanpäällä perjantaina jättäen Arpiaisen neljänneksi lauantaina osat vaihtuivat kun Arpiainen ehti kolmanneksi Pinomäen ollessa neljäs.

Tässäkin luokassa on suomen mestarin paikka avoinna hallitsevan mestarin, Juho Hännisen siirryttyä ison N:n puolelle. Viime kauden pronssimitalisti Joonas Lindroos jätti Rovaniemen kisan väliin, mutta haastaa muut jälleen Mikkelissä. Marko Mänty antoi Arcticissa kyllä sellaisen myrskyvaroituksen, että jäämme mielenkiinnolla odottamaan miten luokan mestaruustaistossa tänä vuonna oikein käy. Mikkelin Vaakuna-rallin jälkeen olemme yhden askeleen lähempänä ratkaisua&

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa