Facebook Twitter Email Pinterest

Katajamäki SM-rallin ykkönen Mikkelissä

21.02.2005 / Katajamäki SM-rallin ykkönen Mikkelissä

Kauden toinen rallin SM-osakilpailu ajettiin lauantaina Mikkelin maakunnan vaativilla ja lumisilla talviteillä. Seitsemän erikoiskokeen reitin selvitti nopeimmin Peugeot 206 WRC:lla ajanut Kosti Katajamäki, jolle yleiskilpailun voitto oli uran ensimmäinen SM-tasolla. kolmeen pohja-aikaan yltänyt alajärveläinen voitti kakkoseksi ajaneen Jouni Ampujan lopulta 15,2 sekunnilla.
- Upea tunne. Tämä on ehdottomasti urani paras yksittäinen tulos, Katajamäki totesi rallin jälkeen.

Suzukilla Juniorien MM-sarjaa ajava Katajamäki ajaa ensimmäistä kauttaan tehokasta WRC-autoa. Hänen ajajauran taustavaikuttajiin kuuluu mm. rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm.
- Yritin todella tätä voittoa heti ykköspätkästä lähtien. Päätin lyödä siellä luun muiden kurkkuun ja onnistuin ajamaan hyvän pohja-ajan. Tauolla neljän ajetun erikoiskokeen jälkeen lupasin itselleni, että en petä Bossen luottamusta vaan näytän hänelle ja kaikille, että olen luottamuksen arvoinen ja voitan tämän rallin, Katajamäki hymyili.

Rallin kakkoseksi ajanut Jouni Ampuja menetti mahdollisuutensa ykköstilaan käytännössä ensimmäisellä erikoiskokeella, jolla hän hävisi Katajamäelle peräti 14 sekuntia.
- Arctic Lapland rallissa tapahtuneen kaadon jälkeen autoni purettiin osiin ja kasattiin viikkoa ennen tätä kisaa uudelleen. Todennäköisesti kasausvaiheessa on tapahtunut virhe, sillä jokin letku vuotaa ja moottori kadottaa tehoja. Se ei kuitenkaan ole selitys tappiolle. Isolla ja nopealla tiellä jäätiin Kostille liikaa. Hän ajoi tänään hyvin ja kaikki kunnia voitosta kuuluu hänelle, Ampuja totesi maalipaikalla.

Rallin kolmanneksi ajoi Jarmo Mikkonen, joka kellotti rallin toiseksi viimeiselle EK:lle pohja-ajan.
- Ajoin rallin avauserikoiskokeilla liian ahneesti. Etupyörä osui penkkaan ja auto oli turhan usein poikittain. Lopussa tultiin hyvin, siitä on hyvä jatkaa talvikauden päätökseen Laukaaseen, Mikkonen raportoi maalissa.

Viime hetkellä ohjaajavaihdoksen kautta kisaan mukaan tullut Jari-Matti Latvala ajoi neljänneksi ennen turbo-ongelmista kärsinyttä Kristian Sohlbergia, joka tosin ajaa Mikkelin jälkeen ryhmän SM-pistejohdossa. Avauskilpailua Rovaniemellä hallinneen Juuso Pykälistön päivä oli synkkä. Hän pyörähti avauserikoiskokeella ja keskeytti ulosajoon seuraavalla EK:lla.

Ison A-ryhmän SM-pistetilanne:

Iso A

1. Kristian Sohlberg 24,5
2. Juuso Pykälistö 24,0
3. Kosti Katajamäki 23,0
4. Jouni Ampuja 22,0
5. Heikki Westerlund 14,0

Ison N-ryhmän ylivoimainen ykkönen oli yleiskilpailun viidenneksi ajanut Karkkilan Mitsubishi-kuljettaja Juha Salo.
- N-ryhmän voitto ratkesi kolmannella erikoiskokeella. Se oli hieno tie ajaa ja ajo onnistui minulta siellä nappiin, lähes kymmenen sekunnin ryhmäpohjat kyseisellä EK:lla ajanut Salo totesi.

Yli puolen minuutin erolla N-ryhmän ykköseksi ajaneen Salon ajokki kuuluu tätä nykyä F1-kuljettaja Mika Salolle, joka osallistuu samalla autolla ensi viikonloppuna ajettavaan Hankiralliin.
- Mika sanoi minulle, että "tämä on taloudellinen tapa ajaa kilpaa kun auton nimikylteistä ei tarvitse kuin etukirjaimet vaihtaa", ryhmänsä SM-pistejohdossa ajava Juha naurahti.

Ison N-ryhmän toiseksi ajoi debyyttirallinsa Subarun ratissa suorittanut Teemu Laatunen. Toissa vuoden mestari Hannu Hotanen oli tällä kertaa kolmas.
- Eipä olisi hienommin voinut ura Subarun ratissa alkaa. Meillä on edelleen pieniä murheita jousituksen kanssa. Auton jousitus "pompottaa" liikaa ja siksi minulla ei ole vielä täyttä luottamusta ajoon, Laatunen totesi maalissa.

Kolmanneksi ajanut Hannu Hotanen suoritti päivän aikana komean nousun podiumille. Rallin neljännellä EK:lla Hotasen Mitsubishi lipsahti lähes minuutin ajaksi hankeen.
- Luulin, että peli oli siinä vaiheessa menetetty, mutta päätin puristaa ja se kannatti. Nousimme kahdeksannelta sijalta vielä kolmanneksi, Hotanen iloitsi.

Ryhmän neljänneksi Mikkelissä ajoi viime kauteen asti pientä A-ryhmää SM-tasolla hallinnut Mitsubishin Janne Vähämiko. Viides oli myös Mitsubishilla kilpaillut Kaj Kuistila. N-ryhmän kärkinimistä Mikkelissä keskeyttämään voimansiirto-ongelmien takia mm. viikko sitten Ruotsin MM-rallissa N-ryhmän voittanut Jukka Ketomäki sekä Mikkelissä pitkään ryhmäkakkosena ajanut Jari Ketomaa.

Iso N-ryhmän SM-pistetilanne:

1. Juha Salo 27,0
2. Hannu Hotanen 26,0
3. Janne Vähämiko 15,0
4. Aki Teiskonen 13,0
5. Kaj Kuistila 13,0

Pienen N-ryhmän kärkeen saatiin uutta väriä kuljettajan ja automerkin suhteen, kun SM-ryhmävoittoon porhalsi Honda-rintaman keskeltä Renaultia kuskannut Turun Kalle Pinomäki. Pinomäki kävi koko rallin ajan tiukan sekuntitaistelun Hondan Marko Mäntyä vastaan, mutta taistelu ratkesi rallin viimeisellä EK:lla kun Mänty kaatui Hondineen penkan väärälle puolelle.
- Ero ennen viimeistä erikoiskoetta oli hyväkseni jo 14 sekuntia, mutta Marko päätti vielä hyökätä ja joskus hyökkäys onnistuu, joskus ei. Hieno taistelu kuitenkin ja urani ensimmäinen ykköstila yleisen SM-sarjasta maistuu makealta, Pinomäki iloitsi. Ennen Mikkelin voittoa Pinomäki on ehättänyt voittaa nuorten SM-sarjassa jo neljä osakilpailua.

Männyn keskeytettyä ryhmän kakkospaikan peri Hondan Ville Hautamäki, joka jäi voittajalle 37 sekuntia. Tällä kertaa erot pinenen N-ryhmän kärkikolmikon välillä olivat selvät, sillä ryhmän kolmanneksi ajanut Hondan Janne Pihlajamäki hävisi puolestaan Hautamäellä 36 sekuntia. Ryhmän neljänneksi kaasutteli Ailu Magga ennen Marko Niemistä.

Pienen N-ryhmän SM-pistetilanne:

1. Kalle Pinomäki 29,5
2. Marko Nieminen 26,0
3. Marko Mänty 24,0
4. Janne Pihlajamäki 18,0
5. Joni Arpiainen 14,5

Lopputulokset:

1. Kosti Katajamäki Peugeot 206 WRC 50.15,7
2. Jouni Ampuja Ford Focus WRC - 15,2
3. Jarmo Mikkonen Ford Focus WRC - 33,9
4. Jari-Matti Latvala Toyota Corolla WRC - 38,0
5. Juha Salo Mitsubishi Lancer (Nryhmä) -1.20,2
6. Kristian Sohlberg Ford Focus WRC - 1.26,9
7. Ioannis Papadimitrio (Kreikka) Ford Focus WRC - 2.52,5
8. Teemu Laatunen Subaru Impreza (Nryhmä) - 2.53,2
9. Hannu Hotanen Mitsubishi Lancer (Nryhmä) - 3.03,6
10. Janne Vähämiko Mitsubishi Lancer (Nryhmä) - 3.10,0

....

22. Kalle Pinomäki Renault Clio (PieniN) - 5.02,3

Seuraavan kerran rallin SM-pisteistä ajetaan maaliskuun 12. päivä Peurunka-rallissa Laukaalla.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa