Facebook Twitter Email Pinterest

Ampuja ennakkosuosikkina Kouvolaan

14.07.2005 / Ampuja ennakkosuosikkina Kouvolaan

Alle kovatasoinen WRC-auto

Kotimainen autourheilun huippusarja, Ralli SM, jatkuu tulevana lauantaina, kun Kouvolan ympäristössä lennätetään soraa kauden kuudennessa osakilpailussa. SM O.K. Auto-ralli on yksi sarjan "uusista" kisoista, sillä vaikka kouvolalaisilla onkin vahvat perinteet rallijärjestelyistä, niin yleisen luokan SM-sarja on vieraillut seudulla viimeksi talvella 1996. Tiet ovat tästä syystä kaikille kuskeille suhteellisen vieraita. Onko Ryhmä A:ssa ajavalla Jouni Ampujalla siis kotikenttäetu Kymenlaakson rallipoluilla? Ainakin kotikisaan saatu uusi menopeli enteilee hyvää...

Luokan pistejohdossa majailee edelleen hyvän talvikauden Ford Focus WRC:llään ajanut Juuso Pykälistö 49 pisteellä. Edellisessä osakilpailussa, Valkeakoskella, padasjokelaisen edelle ehtivät Kosti Katajamäki ja Ampuja, jotka onnistuivat näin hieman kuromaan kiinni Pykälistön SM-pistejohtoa. Toisena olevalla Ampujalla on koossa 46 pistettä. Tuota pottia olisi nyt tarkoitus kasvattaa uudemman kaluston turvin, sillä mies saa kotikisaansa alleen Ford Focus WRC 03 -auton. Auto on sama, jolla Mikko Hirvonen ajoi Kreikan MM-rallissa viidenneksi, ollen kisan nopein yksityiskuljettaja:
- Kreikan MM-rallin jälkeen auto meni suoraan M-Sportille täydelliseen huoltoon ja se saapuu maahan vasta torstaina. Testipätkä on varattu, joten aivan kylmiltään ei O.K. Auto-ralliin tarvitse lähteä. Lisäksi kartturini Jarmo Lehtinen luotsaa myös Hirvosen Mikkoa, joten hän pystyy antamaan vinkkejä auton käyttäytymisestä ja käsittelystä, Ampuja kertoo innostuneena.

Kolmantena SM-pisteissä on Mitsubishi Lancer WRCstep2 -autolla ajava Kristian Sohlberg, kärkinelikon ainoa kuljettaja joka on tähän mennessä napsinut pisteitä tasaisesti kauden kaikista osakilpailuista, yhteensä 42,5.
- Tasaisuudesta saattaa olla hyötyä kauden päätteeksi, kun lopullisista yhteispisteistä pudotetaan huonoin kisa pois. Taistelu on kuitenkin niin tiukkaa, että yhdessäkään rallissa ei ole varaa löysäilyyn, Sohlberg tuumaille.

Peugeot 206 WRC:llä ajava Kosti Katajamäki vei täyden pistepotin edellisestä osakilpailusta, vaikka sijoittuikin kisassa vasta kolmanneksi, sillä Valkeakosken yleiskilpailun kaksi ensimmäistä kilpailivat SM-sarjan ulkopuolella. Katajamäki on neljäs kuljettaja, jolla on tässä vaiheessa kautta hyvät mahdollisuudet SM-mitaleille. Nuorukaisella on kasassa 41 pistettä ennen lauantain rallia, jonne hän lähtee luottavaisin mielin:
- Mahdollisuus on vaikka mihin. Auto on varmasti kunnossa. Taktiikka on aika yksinkertainen: täysillä heti alusta. Kilpakumppanit ovat sen verran kokeneempia WRC-kuskeja, että ei minulla ole varaa "katsella" yhtäkään erikoiskoetta. Jos suomenmestaruuteen mielii, on kaasu pidettävä pohjassa, Katajamäki tietää.

Toni Klemets päässyt voitonmakuun

Isossa N:ssä saatiin edellisessä osakilpailussa vaihtelua tulosluettelon kärkeen, kun voiton vei Turkulainen Subaru-kuski Toni Klemets ennen hallitsevaa mestaria, Juha Saloa. Mitsubishi Lancerilla ajava Salo on hallinnut luokkaa tällä kaudella melko ylivoimaiseen tyyliin, mutta vaikuttiko sitten kenties Valkeakosken kisassa ollut uusi auto, ja tarkemmin sanottuna sen "erilainen" vaihdelaatikko suoritukseen, kun voitto karkasikin hieman yllättäen haastajalle. Klemets, tuo voitokas haastaja, lähtee innolla O.K. Auto-ralliin hakemaan toista perättäistä ykkössijaa:
- Voittopaineita ei ole. Pääasia on että ajo sujuu rennosti ja ilman virheitä, kuten Valkeakoskellakin. Silloin myös tuloksesta tulee hyvä. Autoon ei ole tehty juurikaan muutoksia edellisen kisan jälkeen. Saimme Subarun erittäin hyväksi ajettavaksi, Klemets sanoo.

Salo kuitenkin johtaa edelleen SM-pisteissä, joita hänellä on koossa jo peräti 54. Toimisikohan Valkeakoskella ensi-esiintymisensä tehnyt auto nyt paremmin, kun matkassa on myös uusi vaihdelaatikko:
- Se että meillä ei ollut autossa välitettyä vaihdelaatikkoa, johon oltiin jo talven aikana totuttu oli yksi tekijä, minkä vuoksi ei oltu omalla tasollamme. Autosta löytyi myös "lastentauteja" lähinnä voimansiirrosta. Välitetty vaihdelaatikko on tulossa Italiasta ja olemme siinä uskossa, että saamme sen vielä kisaan mennessä, karkkilalainen kertoo.

Mitsubishien ja Subarujen välinen kädenvääntö Isossa N:ssä vain tiukkenee - viime kisan voitto siis meni Subarulle ja Subaru Impreza WRX:llä ajava Jari Ketomaa on ennen Kouvolan kisaa SM-pisteissä toisena. Ero johtopaikaa pitävään Saloon on kuitenkin venähtänyt jo 22 pisteen suuruiseksi. Kolmantena on Uudenkaupungin Mitsubishi-kuski Hannu Hotanen, jonka pistesaldo on 30.

Pinomäki johtaa pikku N:ssä

Renault Cliolla ajava Turun Kalle Pinomäki oli vielä ennen Valkeakoskella ajettua edellistä osakilpailua luokan SM-pisteissä toisena, puoli pistettä Jurvan Marko Mäntyä perässä. Waltikka-Rallissa osat kuitenkin vaihtuivat, kun Pinomäki kaasutteli voittoon, Männyn tullessa toiseksi. Sama on herrojen järjestys yhteispisteissä O.K. Auto-ralliin lähdettäessä: Pinomäellä on pisteitä 44,5 ja Männyllä 42.

Myös kärkikaksikon takana on tasaistakin tasaisempaa, sillä Ville Hautamäellä ja Marko Niemisellä on molemmilla plakkarissa 32 pistettä. Viidentenä olevalla, nuorella Joonas Lindroosilla pisteitä on 25 ja hänen jälkeensä seuraavat kolme kuljettajaa, eli Matti Rantanen, Ailu Magga ja Janne Pihlajamäki, ovat kaikki neljän pisteen sisällä. Voittoihin ovat kuluvalla kaudella yltäneet Pinomäki, Mänty ja Lindroos, joten tässä luokassa on vaikea mennä veikkaamaan voittajaa etukäteen! Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin se, että Pinomäki on ainoa kuski pikku N:ssä joka ajaa jollakin muulla autolla kuin Hondalla.

O.K. Auto-rallissa taistellaan SM-luokkien lisäksi 1400 Trophyn, yleisen F-ryhmän ja A-junioreiden pisteistä.


SM O.K. Auto-ralli 16.7.
Kilpailun startti klo 10.01
Kilpailun maali n. klo 17.30

Tuloksia voi seurata osoitteessa: www.tenab.net

Lisätietoja SM O.K. Auto-rallista löytyy osoitteessa: www.kouvolanua.fi

Kooste kilpailusta sunnuntaina 24.7.2005 MTV3-kanavalla, Motor Forum Extra klo 17.30


AKK Sportsin sarjatiedotuksen Kouvolassa hoitaa Jarno Saari, puh: 0400 959 565, e-mail: jarno.saari@kolumbus.fi

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa