Facebook Twitter Email Pinterest

Mestaruudet ratkotaan Valvoline rallissa

29.09.2005 / Mestaruudet ratkotaan Valvoline rallissa

Ralli SM Hyvinkää

Kotimainen moottoriurheilun huippusarja, Ralli SM, saadaan kauden 2005 osalta päätökseen tulevana viikonloppuna Hyvinkään ympäristössä ajettavan Valvoline rallin myötä. Niin mestaruus kuin muutkin SM-mitalit ovat vielä täysin auki jokaisessa luokassa, ja kun kaksipäiväisestä osakilpailusta jaetaan kuskeille korotetut pisteet, on osittain pimeällä ajettavasta finaalikisasta odotettavissa kihelmöivä jännitysnäytelmä aivan viime metreille saakka. Ketkä kruunataan kauden "kingeiksi", se selviää vasta sunnuntaina, kymmenen vaativan erikoiskokeen ja 157 EK-kilometrin jälkeen.


Katajamäellä vahva kiinnitys kultaan ryhmä A:ssa, Pykälistö ulos mestaruustaistosta

Järviseudun UA:ta edustava nuori Kosti Katajamäki ajaa vasta ensimmäistä kauttaan WRC-autolla, mutta taistelee jo nyt kaikkein kirkkaimmasta SM-mitalista. Marcus Grönholmin opastuksessa uraansa rakentava Katajamäki on vienyt korkeimmat pisteet kaikista "kesäkauden" kisoista ja nappasipa hän yhden voiton tililleen jo talvella. SM-pistejohtoon Katajamäki siirtyi kuitenkin vasta edellisessä osakilpailussa, kolme viikkoa sitten ajetussa Uusikaupunkirallissa. Siihen saakka koko kauden pistekärjessä ollut Juuso Pykälistö joutui valitettavasti jättämään Ukin kisan väliin, eikä Pykälistöä näillä näkymin nähdä myöskään Hyvinkäällä. Näin ollen yksi huippunimi on mestaruustaistosta poissa.
- Ikävä juttu tuo Juuson poisjäänti, mutta ei se toisaalta kauheasti vaikuta omaan tilanteeseeni. Mestaruuden voittamiseksi pitää joka tapauksessa saavuttaa vähintään neljäs sija. Ei sitä kuitenkaan auta ruveta varmistelemaan, vaan lähden ajamaan kovaa ja virheittä. Sitä kautta uskon, että tuloksestakin tulee ihan hyvä, Katajamäki pohti. Peugeot 206 WRC:tä käskyttävällä Katajamäellä on ennen Hyvinkään osakilpailua koossa 71 pistettä.

6,5 pistettä Katajamäen perässä vaanii Mitsubishi Lancer WRCstep2 -autolla kaasutteleva Blue Rose Teamin Kristian Sohlberg, joka on ryhmä A:n ainoana kuskina napsinut pisteitä kauden jokaisesta rallista.
- Kullasta taistellaan, mutta hopea on realismia. Kaasu pohjaan ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien, mutta samalla järkevästi ajaen ja virheitä välttäen. Siinä on "Krissen" resepti kauden viimeiseen SM-koitokseen. Pykälistö on ennen Valvoline rallia SM-pisteissä kolmantena, ja hänen poisjääntinsä parantaa etenkin neljäntenä majailevan Jouni Ampujan mitalimahdollisuuksia. Tosin Valkealan UA:n Ampujalla ja Padasjoen MU:n Pykälistöllä on vain yhden pisteen ero, joten tasaista vääntöä kisa olisi ollut joka tapauksessa. Ford Focus WRC:tä ohjastavalla Ampujalla on teoriassa mahdollisuudet myös mestaruuteen, sillä eroa Katajamäkeen on 13 pistettä. Mitalikolmikko vuosimallia 2005 on joka tapauksessa Katajamäki-Sohlberg-Ampuja, mutta missä järjestyksessä - se jää nähtäväksi!

Uusiiko Salo mestaruuden?

Isossa N:ssä hallitsevalla mestarilla, Juha Salolla, on ennen viimeistä osakilpailua koossa 69 pistettä ja erinomaiset mahdollisuudet viedä titteli nimiinsä toisen kerran peräkkäin. Mitsubishi Lancer Evo 8 -autolla ajava karkkilalainen johtaa luokkaa 13 pisteen erolla ennen toisena olevaa Pieksämäen UA:n Subaru-kuski Jari Ketomaata. Salo hallitsi hienokseltaan alkukauden kisoja, mutta kesän ralleissa voittohanat aukesivat vasta kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa. Mies lähtee kuitenkin luottavaisin mielin jahtaamaan kirkkainta SM-mitalia.
- Eiköhän me pitkälti omaa ajoa lähdetä ajamaan, niin kuin ennenkin, ja katsotaan mihin kyyti riittää. En usko että vauhti ihan hidasta tulee olemaan, ja Ukissa hankaluuksia aiheuttanut auton peräkin on saatu kuntoon, Salo kertoo.

Salo ja SM-pisteissä kakkosena oleva Ketomaa saavat mitalikahinoihin seurakseen pienen N-ryhmän hallitsevan mestarin, Mitsubishilla ajavan Juho Hännisen Savonlinnan UA:sta. Ketomaan ja Hännisen välistä eroa on yhdeksän pisteen verran, joten mitalien värit selviävät vasta maalissa. Mitalisijoista kamppailee kärkikolmikon lisäksi myös neljäntenä oleva Hannu Hotanen, sekä ainakin teoriassa seuraavat miehet: Janne Vähämiko, Marko Kakko ja Toni Klemets.

Mänty johtaa, mutta vain niukasti

Pikku N on perinteisesti äärimmäisen tiukka ja tasainen luokka - niin myös tänä vuonna, kun kauden viimeiseen kisaan lähdettäessä peräti viidellä miehellä on mahdollisuudet viedä mestaruus omiin nimiinsä! SM-pistejohdossa Valvoline ralliin lähtee viime vuoden hopeamitalisti Marko Mänty Jurvan UA:sta. Eroa kakkosena olevaan Lievestuoreen UA:n Marko Niemiseen on kuitenkin vain vaivaiset kaksi pistettä. Kolmantena kärkkyy Nuorten Ralli SM -tittelin jo tänä vuonna napannut Turun UA:n Kalle Pinomäki, joka on 10,5 pistettä Niemistä jäljessä. Näistä herroista jokainen on päässyt tällä kaudella jo voitonmakuun, samoin kuin viidentenä oleva Jämsän Äijien nuori Joonas Lindroos. Väliin mahtuu vielä viime vuoden nuorten suomen mestari Ville Hautamäki, joka on jäänyt kolmantena olevasta Pinomäestä vain 2,5 pistettä.

Tässä olivat siis vain luokan mestaruudesta taistelevat kuljettajat! Muille mitalisijoille on teoriassa mahdollisuudet mm. Matti Rantasella ja Janne Pihlajamäellä, mutta silloin pitäisi kärkimiehillä olla epäonnea matkassa. Tämä on kuitenkin varsin konkreettinen osoitus pienen N:n kovasta tasosta.

SM Valvoline ralli 1.-2.10.2005
Kilpailun startti lauantaina 1.10. klo 13.31
Kilpailun maali sunnuntaina 2.10. n. klo 13.48

Tuloksia voi seurata osoitteessa: http://www.tenab.net/

Korotetut SM-pisteet: 24, 20, 16, 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3

Lisätietoja SM Valvoline rallista löytyy osoitteessa: http://www.valvolineralli.com/

Kooste kilpailusta sunnuntaina 2.10. MTV3-kanavalla: Motor Forum Extra klo 17.30

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa