Facebook Twitter Email Pinterest

Kosti Katajamäestä mestari

02.10.2005 / Kosti Katajamäestä mestari

Ralli SM Hyvinkää

Ralli SM -sarjan kauden viimeisestä osakilpailusta kehkeytyi varsin dramaattinen ja tapahtumarikas jännitysnäytelmä, kun kaikkien luokkien mestaruudet ratkesivat vasta kaksipäiväisen kisan viimeisenä päivänä, jolloin ajettiin 4 erikoiskoetta. Hyvinkään seudun tiet osoittautuivat nopeiksi, vaativiksi ja osittain jopa arvaamattomiksi. Rallireitillä sattui ja tapahtui ja sijoitukset vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Mestareiksi nousivat kuitenkin lopulta odotetut nimet: Kosti Katajamäki ryhmä A:ssa, Juha Salo isossa N:ssä ja Marko Mänty pienessä N:ssä.


Ampujalle vihdoin odotettu voitto, Katajamäki taisteli mestariksi

Toinen päivä muutti kaiken. Vielä sunnuntaiaamuna, kun lähdettiin matkaan, voitosta kisasivat Jarmo Mikkonen ja Jouni Ampuja, jotka molemmat jahtasivat kuumeisesti uran ensimmäistä voittoa ryhmä A:ssa. Rally Drivers Teamia edustavan "konkarikuski" Mikkosen hieno kisa katkesi kuitenkin harmittavasti sunnuntain toisella erikoiskokeella, EK8:lla, johtoasemista. Valkealan UA:n Ampuja kärsi samalla EK:lla rengasrikon, mutta mies pääsi kuitenkin jatkamaan ja tuulettamaan maalissa korkeimmalla korokkeella. Ikuinen kakkonen on nyt entinen sellainen, vaikka SM-kakkoseksihan Ampuja nyt nousi voittonsa myötä.
- Oli kyllä erikoinen kilpailu. Monilla oli ongelmia matkassa ja meiltäkin meni rengas. Olen kuitenkin todella tyytyväinen tähän voittoon ja SM-hopeaan. Kostille suo kyllä mestaruuden, on se niin paljon voittanut kauden mittaan, Ampuja sanoi maalissa, hymyillen kuin se kuuluisa Hangon keksi.

Järviseudun UA:n Kosti Katajamäelle Valvoline rallin toinen kilpailupäivä oli huomattavasti ensimmäistä parempi ja kaiken kruunasi luonnollisesti SM-kullan varmistuminen. Tämä Marcus Grönholmin suojatti kärsi lauantaina moottoriongelmista, eikä auto oikein kulkenut, mutta tänään sunnuntaina kaikki toimi ja Katajamäki kellottikin pohjat kahdella viimeisellä EK:lla.
- Nyt on yksi tavoite täytetty ja hienolta tuntuu! Eilen vielä oltiin vähän allapäin, mutta onneksi saatiin auto kuntoon. Tämä oli kyllä uskomaton kisa. Olisihan se ollut hyvä päättää kausi voittoon, mutta mestaruus on totta kai tärkeintä. Tuntuu mahtavalta, kun koko vuosi ponnisteltiin tämän eteen, tuore suomenmestari Katajamäki hehkutti.

SM-pronssia vei tänä vuonna Blue Rose Teamin Kristian Sohlberg, joka valitettavasti joutui keskeyttämään Hyvinkään kisan jo lauantain toisella EK:lla ulosajon seurauksena. Kolmanneksi viikonlopun keskeytysrikkaassa kisassa ajoi "kotirallissaan" Riihimäen UA:n Ari Laivola.

Ryhmä A, epäviralliset tulokset:
1. Jouni Ampuja 1.23.24;1, 2. Kosti Katajamäki +0.27;3, 3. Ari Laivola +4.14;7, 4. Markus-Mikko Salo +4.41;1, 5. Kari Tasanko +9.49;5, 6. Jari Puurunen +10.10;8

Epäviralliset SM-tulokset:
1. Kosti Katajamäki 91, 2. Jouni Ampuja 82, 3. Kristian Sohlberg 64,5, 4. Juuso Pykälistö 59


Jarkko Miettinen luokkavoittoon, Salo vaikeuksien kautta mestariksi

Hallitseva pienen N-ryhmän suomenmestari Juho Hänninen lähti sunnuntaina johtoasemissa jahtaamaan osakilpailuvoittoa ja jopa taistelemaan mahdollisesta ison N:n suomenmestaruudesta. Nuorukaisen haaveet kokivat kuitenkin kovan kolauksen rengasrikon muodossa tuolla surullisen kuuluisalla EK8:lla. Aikaa tuhraantui sen verran paljon, että Savonlinnan UA:n mies putosi kertaheitolla viidenneksi. Hänninen kuitenkin taisteli itsensä lopulta Valvoline rallin kolmanneksi, mikä toi mukanaan SM-hopeaa.
- Ei sitä kauhean tyytyväinen voi olla, kun tarjolla olisi ollut parempaakin. Rengas meni ja homma ratkesi ikävä kyllä siihen, pettyneen oloinen Hänninen tuumaili. Ehkä tuo SM-hopea kuitenkin parin päivän sulattelun jälkeen alkaa maistua makeammalta&
Hyvinkäällä ison N:n voittoon kaasutellut Tuupovaaran MK/UA:n Jarkko Miettinen puolestaan iloitsi täysin rinnoin - ja hyvästä syystä: mies oli luokkavoittonsa lisäksi myös yleiskilpailun kakkonen!
- Kisa vain parani loppua kohden. Eilen meillä oli vähän ongelmia, mutta hienoa että päästiin näin korkealle. Kesällä ajo ei oikein kulkenut, mutta nyt on hyvä fiilis. SM-sarjassa on oikein hyvä harjoitella vauhtia, sillä täällä mennään tosi kovaa. Pari Miettinen-Markkula tuli sarjaan mukaan vasta "kesäkaudella", joten SM-mitaleja he eivät tänä vuonna päässeet hätyyttelemään.

Karkkilan UA:n Juha Salo vei lopulta suomenmestaruuden toistamiseen nimiinsä, vaikka jopa keskeytys oli Hyvinkäällä todella lähellä. Salo ajoi EK8:lla ulos sen verran perusteellisesti, että mies putosi lopputuloksissa sijalle 17. Muiden kilpakumppaneiden epäonni kuitenkin vaikutti sen verran, että mestaruus varmistui kaikesta huolimatta.
- EK8:lla vedin yhden hitaan mutkan leveäksi. Tultiin siihen vaan liian kovaa ja päädyttiin ojaan. Paikalla ei ollut yhtään katsojia, joten jäätiin jumiin noin puoleksi tunniksi. Mutta jos oli meillä epäonnea, niin oli sitä sitten muillakin, mikä auttoi meidän tilannettamme, Salo kertasi vaiherikkaan ajopäivän tapahtumia. Salohan hallitsi alkukauden kisoja lähes ylivoimaisesti, mutta kesällä ei kulkenutkaan ihan samalla tavalla ja niin mestaruustaistokin meni näin tiukille.

SM-pisteissä toisena ennen Valvoline rallia ollut Pieksämäen UA:n Jari Ketomaa joutui jättämään leikin sikseen sunnuntain ensimmäisellä EK:lla, kun vaihdelaatikko sanoi sopimuksensa irti. Kauden muissa ralleissa kerätyt pisteet riittivät kuitenkin SM-pronssille. Hyvinkäällä toiseksi ajoi AL-Härmää edustava Jukka Ketomäki.

Ryhmä N, yli 2000 cc, epäviralliset tulokset:
1. Jarkko Miettinen 1.23.24;1, 2. Jukka Ketomäki +0.16;8, 3. Juho Hänninen +0.23;3, 4. Teemu Laatunen +0.23;5, 5. Marko Kakko +0.25;6, 6. Anton Alén +1.12;7

Epäviralliset SM-tulokset:
1. Juha Salo 69, 2. Juho Hänninen 63, 3. Jari Ketomaa 56, 4. Hannu Hotanen 40, 5. Marko Kakko 40

Jämsän Äijien Joonas Lindroos lähti sunnuntaina reitille pienen N:n johtopaikalta, mutta nuorukaisen matkanteko päättyi päivän toisella EK:lla, eli sillä samaisella EK8:lla, joka osoittautui monen muunkin "kompastuskiveksi". Lindroosin autosta petti vetoakseli. Johtoon nousi sen jälkeen Järviseudun UA:n Ville Hautamäki, joka piti paikkansa loppuun asti varmistaen samalla itselleen SM-hopeaa.
- Lopputulosten perusteella tämä päivä meni hyvin. Eilinen oli tiukkaa sekuntitaistelua kärjen osalta, mutta tänään siitä tippui muutama kaveri pois. Me tultiin se pitkä, 27 km mittainen EK8 niin lujaa kuin päästiin. Ja niin kovaa tultiin että oltiin sillä pätkällä yleiskilpailun kymmenenneksi nopeimpia! Viimeinen pätkä tultiin sitten taas varmistellen niin hiljaa, ettei ikinä ennen. Ohjelmaa riitti tässä kisassa niin kuille kuin itsellekin, mutta sehän se on kilvanajoa parhaimmillaan, Hautamäki kertoi voittotunnelmissa.

Toiseksi päätösosakilpailussa ajoi hienoinen yllätysnimi, numerolla 64 matkaan lähtenyt Oriveden UA:n Jari Luostarinen ja kolmanneksi Jurvan UA:n Marko Mänty, joka vei näin ollen luokan mestaruuden nimiinsä. SM-kultaa varmistelleelle Männylle viimeisten kilometrien ajaminen oli silkkaa kidutusta:
- Vaikeaa oli, varsinkin tuo viimeinen pätkä. Ei meinannut millään saada minkäänlaisesta rytmistä kiinni. Mihinkään ei ollut kiire, mutta ei oikein voinut pysähtyäkään. Autosta kuului jos jonkinlaisia ääniä, vitsaili onnellinen mestari kisan maalissa.

2005 nuorten suomenmestari, Turun UA:n Kalle Pinomäki sijoittui Hyvinkään lopputuloksissa neljänneksi, vaikka ajoikin sunnuntaina nopeimman ajan peräti kolmella päivän neljästä EK:sta. Pisteet riittivät kuitenkin SM-mitaleille saakka, ja Pinomäki nappasikin NuSM-mestaruutensa kaveriksi hienosti yleisen SM-pronssia.
- Päivä lähti kyllä hyvin käyntiin, mutta sitten meiltä meni rengas ja kilvanajo tyssäsi siihen. Olen silti todella tyytyväinen kauden tuloksiin, Pinomäki summasi.

Mestaruustaistossa vielä viimeiseen osakilpailuun lähdettäessä vahvasti mukana ollut Marko Nieminen keskeytti lauantaina EK5:llä ulosajon seurauksena.

Ryhmä N, enintään 2000 cc, epäviralliset tulokset:
1. Ville Hautamäki 1.27.07;5, 2. Jari Luostarinen +1.41;0, 3. Marko Mänty +1.42;6, 4. Kalle Pinomäki +2.15;2, 5. Antti Rintamäki +3.33;8

Epäviralliset SM-tulokset:
1. Marko Mänty 77, 2. Ville Hautamäki 66, 3. Kalle Pinomäki 61, 4. Marko Nieminen 55


Viralliset tulokset osoitteessa: http://www.tenab.net/

Korotetut SM-pisteet: 24, 20, 16, 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3

Lisätietoja SM Valvoline rallista löytyy osoitteessa: http://www.valvolineralli.com/

Kooste kilpailusta sunnuntaina 2.10. MTV3-kanavalla: Motor Forum Extra klo 17.30

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa