Facebook Twitter Email Pinterest

Katsotuin kotimainen urheilusarja

15.11.2005 / Katsotuin kotimainen urheilusarja

Yksi maailman kovatasoisimmista kansallisista rallisarjoista, eli kotoinen Ralli SM -sarjamme on kova tekijä myös televisiorintamalla. Ralli SM nimittäin haalii tv:n ääreen suuremman katsojamäärän kuin mikään muu kotimainen urheilusarja. Kaudella 2005 sarja televisioitiin MTV3-kanavlla, jossa nähtiin kahdeksan puolen tunnin mittaista Motor Forum Extra Ralli SM -koostetta. Katsojia näillä lähetyksillä oli keskimäärin 239 000 lähetystä kohden, yhteensä siis lähes 2 miljoonaa.

Suomalaiset ovat moottoriurheilu- ja etenkin rallikansaa - onpa rallia epävirallisesti tituleerattu jopa kansallislajiksemme. Tämä tulee todistettua konkreettisesti Ralli SM -sarjan huikeilla katsojaluvuilla.
- Moottoriurheilun suosio ei rajoitu Suomessa pelkkään kansainväliseen tarjontaan, vaikka Formula 1 onkin televisiourheiluna omassa luokassaan. Kansallinen rallisarja on kiinnostava jo perinteidensä ja ennen kaikkea jatkuvuutensa vuoksi. On helpompi seurata kokonaisuutta kuin yksittäisiä paloja sieltä täältä. Vaikka ralli ei olekaan helpoin televisioitava, niin SM-sarjan lähetykset ovat pystyneet pitämään pintansa. MTV3 on erittäin tyytyväinen sarjan kiinnostavuuteen ja tietysti sen tv-suosioon, kertoo MTV3:n urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio.

Ralliautoilun lajipäällikkö Jukka Aho AKK-Motorsport ry:stä on luonnollisesti hyvillään SM-sarjan saavuttamasta suosiosta tv-yleisön keskuudessa:
- Se että Ralli SM-sarja on suosittu myös televisiossa osoittaa tuotteen olevan kunnossa. Näyttävä ja vauhdikas laji vetoaa ihmisiin, ja kykymme tuottaa vuodesta toiseen huippukuljettajia MM-tasolle pitää mielenkiinnon yllä myös kotimaisen ykkössarjan seuraamiseen. Tällaiset tulokset antavat sekä meille, että osakilpailujen järjestäjille lisämotivaatiota kehittää sarjaa yhä vain paremmaksi.

Mimes Oy:n keväällä 2002 tekemä tutkimus vahvistaa suomalaisten autourheilumyönteisyyden. Jopa 55% suomalaisista ilmoitti seuraavansa autourheilua, ja suuri yleisö on eittämättä kiinnostunut rallista - myös Ralli SM -sarjasta, jossa esiintyy jatkuvasti samoja nimiä kuin rallin MM-sarjassa. Ralli SM -sarja toimii ponnahduslautana ralliautoilijan uralla eteenpäin. Nuoret kyvyt pääsevät antamaan näyttönsä kovatasoisessa joukossa vaativilla suomalaisilla sorateillä ja voittajat jatkavat usein matkaansa lajin kuninkuussarjaan, FIA:n rallin MM-sarjaan. Kaudella 2005 ryhmä A:n suomenmestariksi kruunattiin Marcus Grönholmin lahjakas nuori suojatti Kosti Katajamäki, joka kilpaili kotimaisen sarjan lisäksi myös junioreiden rallin MM-sarjassa.

Ralli SM -sarjassa nähtiin tänä vuonna suomenmestari Katajamäen lisäksi myös muita kansainvälisistä ympyröistä tuttuja nimiä, kuten mm. Kristian Sohlberg, Juuso Pykälistö, Sebastian Lindholm ja Mikko Hirvonen. Jopa maailmalla menestyneet "ratakettumme" tuntevat vetoa kotimaista autourheilun huippusarjaa kohtaan, sillä suomalaisilla rallipoluilla nähtiin kaudella 2005 niin F1-maailmanmestarit Keke Rosberg ja Mika Häkkinen, kuin oman ralliauton ostanut Mika Salokin.

Rallin SM -titteleistä on kilpailtu vuodesta 1959 lähtien, eli kaudella 2005 suomenmestaruuksista ajettiin jo 47:ttä kertaa.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 88 pistettä LMM (Rally2)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 75 pistettä AlavUA (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 74 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 65 pistettä KoMoKe (R5)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa