Facebook Twitter Email Pinterest

Arctic Lapland Rallyn ennakko - Ralli SM vahvana uuteen kauteen

26.01.2006 / Arctic Lapland Rallyn ennakko - Ralli SM vahvana uuteen kauteen

Arctinen kaudenavaus Rovaniemellä

Yksi maailman kovatasoisimmista kansallisista rallisarjoista, eli kotoinen Ralli SM -sarjamme käynnistyy tämän kauden osalta tammikuun lopulla, jolloin ajetaan perinteinen Arctic Lapland Rally. Tiimit ovat käyttäneet kilpailutauon varmasti aivan muuten kuin "talviunia" katsellessa, mutta viimeistään nyt ravistellaan kaikki kertaheitolla hereille, kun miehet ja kalusto pannaan äärimmäiseen testiin Rovaniemen ankarissa olosuhteissa. "Tunturissa" nähdään miten hyvään iskuun autot, kuljettajat ja kalusto on saatu hiottua tätä kautta varten. Kaksipäiväinen kisa antaa myös jo hyvää osviittaa siitä, ketkä ovat "tämän kauden nimet".

Nyt käynnistyvä kausi on 48. sarjan historiassa, ja "Napapiirin arktinen seikkailu" puolestaan ajetaan 41:stä kertaa. Mukaan sarjaan on ilmoittautunut vahva joukko niin vanhoja konkareita kuin uusia haastajiakin. Ryhmä A:han on ilmoittautunut 24 osanottajaa taistelemaan rallin kotimaisen "kuninkuusluokan" mestaruudesta, ja tästä luokasta löytyy myös se ehkä kaikkein kokenein konkari, rallin seitsenkertainen suomenmestari Sebastian Lindholm. "Basti" tekee paluun Ralli SM -sarjaan vuoden tauon jälkeen. Miehen kartturina nähdään formulaselostajanakin mainetta niittänyt Tomi Tuominen ja parin ajokkina Peugeot 206 WRC. Basti jättää kuitenkin kauden avauskisan väliin ja starttaa sarjaan helmikuussa ajettavassa Vaakuna-rallissa.

- En koskaan ilmoittanutkaan lopettavani, vaan ilmoitin pitäväni sarjasta välivuoden. Kun minulle nyt tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan, niin päätös syntyi aika helposti - vielä kun vanha huoltotiiminikin oli valmiina. Aloitamme sarjan tosiaan vasta Mikkelissä, joten olemme haastajia koko kauden ajan. Talvikisat menevät varmasti totutellessa, sillä olen viimeksi ajanut kilpaa lumella kaksi vuotta sitten. Toivottavasti pääsemme kesällä myös voittojen makuun, hienoisessa ennakkosuosikin asemassa oleva Basti toppuuttelee.

Muita mielenkiintoisia "kuljettajatulokkaita" Ryhmä A:ssa ovat mm. Toyota Corolla WRC:tä käskyttävä Jari-Matti Latvala, joka on kyllä monille tuttu nimi erilaisista ralliympyröistä, mutta joka ajaa vasta nyt ensimmäistä kertaa koko Ralli SM -sarjan läpi ja taistelee tosissaan SM-mitaleista. Jarmo Mikkonen puolestaan on kaikkea muuta kuin uusi tulokas, sillä tämä "vanha kettu" on ajanut rallia jo yli 25 vuoden ajan. Sarjaan lähdettäessä miehellä on allaan jo Vanajanlinnarallin voitto, joten häneltä voidaan odottaa lähes mitä vain. Myös arvostetun Aasian-Tyynenmeren rallisarjan (Asia Pacific Rally Championship) hallitseva mestari, Jussi Välimäki nähdään vaihteeksi kotimaassa, ottamassa mittaa maanmiehistään. Ryhmä A:ssa nähdäänkin siis mielenkiintoinen, eräänlainen "Suomi-Aasia" -mittelö!

Isossa N-ryhmässä kova taso

Myös isossa N:ssä on luvassa äärimmäisen jännittävä kausi, sillä mukaan on ilmoittautunut koko vuoden 2005 kärkikolmikko, sekä niin viimevuotinen pienen N-ryhmän mestari Marko Mänty, kuin ryhmä A:ssa SM-hopeaa taistellut Jouni Ampujakin.

Mänty lähtee haastamaan ylemmän luokan huippuja tuliterällä Mitsubishi Lancer Evo 9 -autolla, tosin näillä näkymin vasta ns. kesäkauden kisoissa, ja myös Ampujan ajokkina on tällä kaudella "Mitsu". Tämä automerkki tuntuu varsin suositulta ison N:n kärkinimien keskuudessa, sillä hallitseva mestari Juha Salokin luottaa tuttuun tapaan Mitsubishiin, samoin kun SM-hopeaa viime vuonna ajanut Juho Hänninen. SM-pronssia nimiinsä vienyt Jari Ketomaa ajoi vielä kaudella 2005 Subarulla, mutta myös hänet nähdään tänä vuonna Mitsubishin puikoissa. Nimekkäimpiä Subaru-haastajia tulevat todennäköisesti olemaan mm. Jukka Ketomäki, Teemu Arminen ja Toni Klemets.

Vaikka kovatasoisia kilpakumppaneita siis löytyy yllin kyllin, niin hallitseva mestari Juha Salo ei ole tinkinyt tavoitteistaan:
- Mestaruus on tietysti se, mihin pyritään. Mutta tavoitteena on myös kehittää itseään nopeammaksi ja sitä kautta saada eroa muihin kasvatetuksi. Tasainen kausi pitää pystyä ajamaan, joten sellaista romahdusta ei saa tulla kuin viime kesänä. Alla on hyvä auto, josta löytyy potentiaalia. Kun saadaan kaikki osatekijät sataprosenttiseen kuntoon, niin tulosta syntyy varmasti.

Onpa isossa N:ssä mukana myös "eksoottista naisenergiaa", kun englantilainen Natalie Barratt ottaa osaa kotoiseen sarjaamme Subaru Imprezalla. Lisäksi on mainittava, että ex-formulatähti Mika Salo aikoo nyt tosissaan kokeilla siipiään rallipolkujen puolella - mies on ilmoittautunut sarjaan kaudelle 2006, ajopelinään Mitsubishin Evo 8. Arcticissa nähdään "rallaamassa" myös kaksi muuta ratapuolen tähteä, eli Mika Häkkinen ja Jyrki Järvilehto, molemmat isossa N:ssä.

Pikku N:ssä mestarin paikka vapaana

Hallitseva SM-kultamitalikuski Marko Mänty siirtyi siis tänä vuonna ison N:n puolelle, joten luokassa on nyt ns. mestarin paikka avoinna. Tuota paikkaa lähtee tavoittelemaan äärimmäisen kova joukko kuljettajia, sillä mukana ovat niin SM-kakkoseksi 2005 ajanut Ville Hautamäki, kuin mahdollisuuksien mukaan myös pronssimies Kalle Pinomäki. Nuorten SM-kultaakin viime vuonna voittanut Pinomäki ajaa tällä kaudella Ralli SM -sarjan kisoja "päätoimensa", eli Jurioreiden Rallin MM-sarjan lisäksi. Pikku N:n mestaruusjahdissa nähdään tällä kaudella myös viime vuoden Nuorten Ralli SM -mitalisteista hopeamies Matti Rantanen ja pronssille ajanut Joni Mäkelä.

Ja jos näytti iso N Mitsu-voittoiselta, niin pikku N:n puolella jyllää Honda. Luokkaan on ilmoittautunut tähän mennessä 25 kuljettajaa ja peräti 20 heistä lähtee mukaan Hondaa ohjastaen. Pinomäen, Mäkelän ja eestiläinen Ott Tänakin ajokkina on Renault, Tuomas Hurskaisen alla nähdään Ford Fiesta ja Joni Arpiainen on ilmoittanut ajokikseen kauden mittaan sekä Hondan että Fordin. Arcticissa miehen alla nähdään Honda.

Suosittu ja kovatasoinen, kotimainen huippusarja

Ralli SM -sarja toimii erinomaisena ponnahduslautana ralliautoilijan uralla eteenpäin, sillä nuoret kyvyt pääsevät antamaan näyttönsä kovatasoisessa seurassa, vaativilla suomalaisilla sorateillä. Voittajat ja muut kärkinimet jatkavat monesti matkaansa FIA:n rallin MM-sarjaan.
Tämän lisäksi Ralli SM -sarja on kova tekijä myös televisiorintamalla. Sarjan lähetykset nimittäin haalivat tv:n ääreen suuremman katsojamäärän kuin mikään muu kotimainen urheilusarja. Kaudella 2005 sarja televisioitiin MTV3-kanavlla, jossa nähtiin kahdeksan puolen tunnin mittaista Motor Forum Extra Ralli SM -koostetta. Katsojia näillä lähetyksillä oli keskimäärin 239 000 lähetystä kohden, yhteensä siis lähes 2 miljoonaa. Motor Forum jatkaa sarjan seuraamista myös tällä kaudella.


Motor Forum Extra Ralli SM -lähetykset MTV3-kanavalla:

Arctic Lapland Rally la 28.1. klo 13:15 - 13:45 ja klo 17:20 - 17:50
SM Vaakuna-ralli su 19.2. klo 17:00 - 17:30
SM Peurunkaralli su 12.3. klo 17:30 - 18:00
SM-Waltikkaralli su 11.6. klo 16:05 - 16:30
SM O.K. Auto-ralli su 9.7. klo 17:05 - 17:30
SM Uusikaupunkiralli su 10.9. klo 17:05 - 17:30
SM Valvoline Ralli su 1.10. klo 17:00 - 17:30

(Ajat ovat, varsinkin kesän osalta, alustavia aikoja. Muutokset mahdollisia. Tarkemmat lähetysajat on hyvä tarkistaa päivän tv-ohjelmasta!)

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa