Facebook Twitter Email Pinterest

Latvala Vaakunan valtias

18.02.2006 / Latvala Vaakunan valtias

Ralli SM -sarjan talvikausi jatkui lauantaina Mikkelin kovakuntoisilla teillä, purevassa pakkassäässä. Savolaiset kimurantit rallipolut osoittivat haastavuutensa, sillä niin isossa kuin pienessäkin N-ryhmässä SM-pistejohdossa kisaan lähteneet ennakkosuosikit Juha Salo ja Joonas Lindroos jäivät Vaakuna-rallissa pisteittä. Ison N:n ykkönen oli "kotiralliaan" ajanut Jari Ketomaa ja pikku N:ssä nopeinta vauhtia piti Jarno Kinnunen. Ryhmä A:n ja samalla yleiskilpailun voittoon ajoi kahdeksan erikoiskokeen mittaisessa rallissa Jari-Matti Latvala.

Ryhmä A:ssa Toyota Corolla WRC:llä ajava nuori Jari-Matti Latvala ja 51-vuotias konkarikuski, Ford Focus WRC:tä käskyttävä Jarmo Mikkonen nakuttivat kisan alussa vuorotellen nopeimpia EK-aikoja. Pelin avasi Mikkonen ensimmäisellä pätkällä, mutta Latvala iski takaisin heti seuraavalla ja niin edelleen. Mikkonen ajoi pohjat vielä EK5:llä, mutta kuudennella "Jamppa" joutui hieman "ulkoilemaan" ja kisa päättyi lopullisesti viimeisellä, kahdeksannella EK:lla. Latvalan nimiin kirjattiin kaikkiaan neljät pohjat ja maalissa myhäili tyytyväinen mies:
- Nyt on erittäin helpottunut ja onnellinen olo! "Tunturissa" löysimme lopulta hyvän vauhdin, mutta sitten kutsuikin lumihanki. Onneksi hyvä vauhti kuitenkin jatkui täällä Mikkelissä. Auton kanssa ei ollut mitään ongelmia ja huolto pelasi hyvin, samoin renkaat. Seuraavaksi suuntaamme Meksikon MM-ralliin ja sitten jatketaan suomenmestaruusjahtia Laukaassa, Latvala kertoi.

Ralli SM -sarjaan paluun Mikkelissä tehnyt seitsenkertainen suomenmestari Sebastian Lindholm osoitti olevansa kova tekijä jopa vuoden tauon jälkeen, sillä Basti kellotti Peugeot 206 WRC:llään pohjat sekä kuudennella että seitsemännellä EK:lla ja oli lopulta Ryhmä A:n ja yleiskilpailun kakkonen. Ihan täysin tyytyväinen mies ei kuitenkaan ollut ensimmäiseen Ralli SM -kisaansa sitten kauden 2004:
- Sanoin jo ennen kisaa että tämä tulee olemaan vaikeaa ja sitä se olikin. Talvella ajaminen on muutenkin aina ollut minulle kesää vaikeampaa ja nyt oli vielä takana pitkä tauko lumikeleillä ajamisesta. Kesällä rupeaa sitten varmasti sujumaan vielä paremmin, Basti tuumaili.

Ryhmä A:ssa kolmanneksi ehti Mitsubishi Lancerilla ajava Jussi Välimäki, joka oli yleiskilpailun lopputuloksissa viides.

Ryhmä A epäviralliset tulokset:
1. Jari-Matti Latvala, Toyota Corolla WRC 49.09,7
2. Sebastian Lindholm, Peugeot 206 WRC +1.00,3
3. Jussi Välimäki, Mitsubishi Lancer Evo 8 +1.32,1
4. Kari Ali-Rantala, Mitsubishi Evo 7 +4.33,5
5. Pekka Keski-Korsu, Mitsubishi Lancer Evo 6.5 +5.46,0

EPÄVIRALLINEN SM-pistetilanne:
1. Jari-Matti Latvala 25
2. Jarmo Mikkonen 24
3. Jussi Välimäki 18
4. Pekka Keski-Korsu 16,5
5. Kari Ali-Rantala 16
6. Sebastian Lindholm 12


Jari Ketomaalle makea kotivoitto

Isossa N-ryhmässä hienoisena ennakkosuosikkina kisaan lähteneen Juha Salon matka loppui ikävästi lyhyeen, jo ensimmäisen erikoiskokeen maaliin, vaihdeongelmien myötä. Salon kovimmaksi haastajaksi povattu Juho Hänninenkään ei ollut Vaakuna-rallissa ihan parhaimmassa iskussa, ja päivän kovin "ännäläinen" olikin Mikkelin UA:n oma poika Jari Ketomaa. Hänninen ajoi pohjat EK1:llä ja EK8:lla, mutta muuten päivä menikin Mitsubishi Lancer Evo 8:lla ajavan Ketomaan komennossa. Ketomaa oli hienosti myös yleiskilpailun kolmonen.
- Tätä vartenhan tänne lähdettiin! Harmi että Juha Salo keskeytti, mutta tiukkaa oli Juhonkin kanssa. Yritettiin ajaa koko päivä tasaisesti ja ilman virheitä. Tämäkin auto oli oikein hyvä, mutta tilanne varmasti vaan paranee kun saadaan oma auto alle, onnellinen Ketomaa hehkutti juuri ennen kuin nousi podiumille vastaanottamaan mikkeliläisyleisön hurraa-huutoja.

Juho Hännisen sijoitus oli ison N:n toinen ja yleiskilpailun neljäs. Nuorimies oli maalissa hienoisen pettynyt, mutta kehui auliisti voittajaa:
- Eihän tämä kisa järin hienosti mennyt. Autossa ei kyllä ollut mitään vikaa, en vain oikein saanut kunnon fiilistä missään vaiheessa. Jari ajoi tasaisesti koko päivän, ja eroa oli hyvin vaikea saada kiinni, Hänninen harmitteli. Kolmanneksi tässä ryhmässä kaasutteli päivän paras Subaru-kuski Jukka Ketomäki.

Anton "Markunpoika" Alén väläytteli lahjakkuuttaan kilpailun alussa, sillä nuorukainen oli kolmen ajetun EK:n jälkeen luokan kakkosena ja yleiskilpailussakin hienosti viidentenä, heti Ryhmä A:n kärkikolmikon ja Jari Ketomaan perässä. Alén juniorin matka katkesi kuitenkin EK4:llä ilmenneiden kytkinmurheiden myötä.

Iso N epäviralliset tulokset:
1. Jari Ketomaa, Mitsubishi Lancer Evo 8 50.23,1
2. Juho Hänninen, Mitsubishi Lancer Evo 9 +0.14,5
3. Jukka Ketomäki, Subaru Impreza WRX +0.59,9
4. Teemu Laatunen, Subaru Impreza WRX +1.45,3
5. Toni Klemets, Mitsubishi Lancer Evo 8 +2.09,2

EPÄVIRALLINEN SM-pistetilanne:
1. Juho Hänninen 32
2. Jukka Ketomäki 24,5
3. Juha Salo 24
4. Jari Ketomaa 23
5. Teemu Laatunen 15
6. Anton Alén 10,5


Kinnunen pienen N-ryhmän voittoon

Myös pikku N:n puolella SM-pistejohdossa ennen Vaakuna-rallia ollut Joonas Lindroos koki kovia. Pari Lindroos-Manninen ajoi EK2:lla Ford Fiestallaan ulos, ja pätkä jouduttiin keskeyttämään hetkeksi. Renault Cliolla ajava Kalle Pinomäki kellotti nopeimman ajan kolmella ensimmäisellä EK:lla, mutta hänkin joutui jättämään leikin sikseen, neljännellä pätkällä ilmenneen teknisen vian takia.

Vaakuna-rallissa pikku N:n ryhmävoittoon ajoi jo Arctic Lapland Rallyn toisen ajopäivän voittanut Jarno Kinnunen Honda Civicillään. Kinnunen kellotti nopeimmat ajat viidennellä ja kahdeksannella erikoiskokeella. Toiseksi kiirehti niin ikään Hondalla ajava Ville Hautamäki ja kolmanneksi samaan merkkiin luottava Ailu Magga.

- Kilpailu oli hyvä ja todella tasaista oli kaikilla pätkillä, niin kuin tässä luokassa yleensä. Myös tiet olivat hyvässä kunnossa. Tästä se SM-taisto vaan kiristyy - Peurungassa ajetaan taas kovempaa, voittaja Kinnunen lupailee.

- Pitää olla tyytyväinen tähän kakkostilaan, sillä kisan alku meni aika surkeasti. Mukaan mahtui esimerkiksi spinnaus kakkospätkällä. Mutta tuli meille toisaalta pari pohja-aikaakin, Ville Hautamäki filosofoi.

Pikku N epäviralliset tulokset:
1. Jarno Kinnunen, Honda Civic Type R 55.25,4
2. Ville Hautamäki, Honda Civic Type R +0.17,5
3. Ailu Magga, Honda Civic Type R +0.19,9
4. Jani Hirvonen, Honda Civic Type R +2.04,1
5. Joni Arpiainen, Ford Fiesta ST +2.05,1

EPÄVIRALLINEN SM-pistetilanne:
1. Ailu Magga 28
2. Jarno Kinnunen 27
3. Joonas Lindroos 22
4. Ville Hautamäki 18,5
5. Jani Hirvonen 15
6. Joni Arpiainen 14

Lopulliset viralliset tulokset osoitteessa: www.tenab.net

Kooste kilpailusta 19.2.2006 MTV3-kanavalla, Motor Forum Extra klo 17.00
Ralli SM -sarjan seuraava osakilpailu: SM Peurunkaralli, Laukaa, 11.3.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa