Facebook Twitter Email Pinterest

Anssi Tawast

12.03.2009 / Anssi Tawast

Menneenä lauantaina saatiin päätökseen talvikausi 2009 Ralli SM -sarjan osalta. Joensuun vaaroilla ratkottiin mestaruussarjan pisteet myös SM2-luokassa. Joonas Lindroosin johtaessa reilusti sarjaa 39p, Anssi ja kartturinsa Mika Leistiö olivat yllättäen 2. sijalla 30 sarjapistettä. Kolmantena Mika Hirvikangas 19p.

Kilpailua edelsi perjantain nuotitusjakso, jossa kaikki 8 erikoiskoetta kierrettiin kahteen kertaan. Päivän päätteeksi ainakin 1-kuljettajalla oli takki kohtuullisen tyhjä. Pitkät korkeuseroja sisältäneet pätkät tuntuivat tuottavan tuskaa aloittelevalle nuotittajalle. Ajatus oli sitä luokkaa, että seuraavana päivänä maalin näkeminen ei ollut yhtään varma asia. Toisin tuli kuitenkin käymään...

EK 1-4

Lauantaina avauserikoiskoetta ei tarvinnut ajaa kuin alle kaksi kilometriä ja homma alkoi avautua aivan toiseen tahtiin, paremmin kuin Citikalla kertaakaan aiemmin. Uudet pyöränkulma-säädöt toivat aivan toisenlaista otetta ratin taakse. Auton suuntavakaus veto päällä mutkia läpi oli aivan eri luokkaa kuin aiemmin. Samalla olivat parantuneet vetopito ja varsinkin jarrutuspito. Avauserikoiskokeella Anssi ja Mika taklasivat sijalle 4. +2,5 sek. Rellunsa hyvään vauhtiin saaneesta Kalle Pinomäestä.

Kakkoselle siirryttiin hyvin tunnelmin koska avaus oli sujunut ok. Kun lähtöpaikka on numerolla 19, ei tien pinta ole aina puhdas lumesta, päinvastoin. Tämä tuli selväksi heti pätkän ensimmäisessä jarrutuksessa ja ralliuran ensimmäinen hartialukko tuli viritettyä. Keula edellä pakkaan ja lumet lasille. Tuurilla paikasta selvittiin kun hanki käänsi auton takaisin tielle. Toisen kerran penkkaan nojattiin muutama kilometri tämän jälkeen ylipitkässä oikeassa joka kiristyi alta pois. Loppupätkä menikin sitten rytmiä etsiessä ja suoritus oli hieman sekava. Ek sijoitus 4. +9,8 sekuntia pohjista.

EK 3 tarjosi alkuun erittäin isoa valtiontietä kääntyen tämän jälkeen pienemmälle, mutta nopealle metsäautotielle. Tämä pätkä tulikin sitten taas kohtuu puhtaasti ja maalilipulta päästiin kaasu pohjassa mainiosti ilmaan. Paikan ajaneet tietävät kyllä patin. Sijoitus 3. +11,4 sek. pohjista.

Ennen taukoa ajettiin vielä lyhyt ravirata jota seuraamaan oli saapunut lähes 3000 katsojaa. Näillä yleisöpyörityksillä virhe on aina lähellä, mutta voitettavaa on varsin vähän. Ajo kuitenkin siististi ilman riskiä toi 4. nopeimman ajan +2,5 sekuntia pohjista.

Tauolle siirryttiin mukavista asetelmista. Ajaminen oli alkanut maistua auton ajettavuuden radikaalin muutoksen takia. Nyt saatiin siis ukosta enemmän irti. Taukotilanne: Pinomäki kärjessä, Lindroos toisena +2,5 ja me kolmantena +18,7 sekuntia jäljessä.

EK 5-8

Iltapäivän pitkälle lenkille suunnattiin jälleen Kiihtelysvaaran kulmille. Kilometrejä oli valtaosa vielä edessä ja ratkaisut monella tapaa vielä avoinna. Pinomäen ja Lindroosin käydessä ajoimme sijalla 3. omaa ajoa joka oli kyllä kovinta, mitä kuljettajalta on koskaan löytynyt, mutta kuitenkin rytmillisesti järkevästi nostamatta riskikynnystä. Kun kutonen oli takana, oli kuljettajakaksikko yhtä kokemusta rikkaampi. Vajaat 30 kilometriä näillä leveyspiireillä aiheuttaa kuskilla sen verran rattitöitä, että voidaan sanoa rallin olevan varsin fyysistä touhua. Talvikauden pisimmällä pätkällä häviötä Pinomäen ajamiin pohjiin varsin maltillisesti 12,7 sekuntia.

Kahdelle viimeiselle otettiin ajatus haltuun ja seurattiin kahden hurjan kamppailua. Maalissa kävi ilmi, että seurailu meinasi kostautua Toni Tahvanaisen kirittyä 3,4 sekunnin päähän lopputuloksissa. Sijoituksemme kuitenkin vahvalla tasaisella ajolla 3. ja pistetilanne talvikauden jälkeen vähintäänkin positiivisesti yllätyksellinen:

SM2-sarjatilanne 3/7
1. Joonas Lindroos/Honda Civic Type R 51p.
2. Anssi Tawast/Citroén C2 R2 40p.
3. Toni Tahvanainen/Honda Civic Type R 21p.
4. Mika Hirvikangas/Honda Civic Type R 19p.
5. Kalle Pinomäki/Renault Clio R3 15p.

- Joensuu oli siis omasta mielestäni 10+ -veto. Aina on parannettavaa, mutta näillä eväillä ja kokemuksella erittäin vauhdikkaalla reitillä hommat olisi moneen otteeseen voinut päättää myös lumitöihin. Jäi kyllä pirun hyvä mieli. Tällaisia fiiliksiä varten näitä hommia tulee harrastettua, summasi Anssi Joensuun kokonaisuutta jälkeenpäin.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa