Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salo hallitsee SM-sarjan päätöskisan alkua

26.09.2009 / Juha Salo hallitsee SM-sarjan päätöskisan alkua

Karkkilalainen Juha Salo on hallinnut Ralli SM -sarjan kaksipäiväisen päätöskilpailun nelivetoisten luokan alkua Hyvinkäällä. Lauantaipäivän 14 erikoiskokeesta Salo kirjautti pohja-ajan viidelle, kaksi muuta meni Janne Tuohinolle. Vaikka ralli on vasta alkuvaiheissa, kovin paljon teknisiä ongelmia tuntuu kilpailijoilla olevan. Juha Salo on kuitenkin päässyt ajamaan kisan ongelmitta, ja mies on tyytyväisen oloinen tilanteeseensa.

Kuva: Marko Mäkinen

- Nyt alkaa todellakin mennä koko ajan paremmin auton kanssa. Totun autoon pätkä pätkältä paremmin ja ajokin luistaa. Tämä kymppi-Evo Mitsu on paljon erilaisempi auto ajaa kuin ysi, eikä ole suinkaan ollut ihan helppoa muuttaa ajotyyliä. Tämä auto kun vaatii kierroksia runsaammin, selvittää kilpailun johdossa 21,6 sekunilla oleva Salo.

- Jousitusgeometriakin on niin paljon kehittyneempi kuin vanhassa autossa, että tällä voisi työntää mutkiin paljon kovempaa. Vauhti nousee ihan taatusti vielä kisan kuluessa, selvittää Salo.

- On ollut kiva ajaa, ja vielä enemmän odotan illan pimeässä ajettavia pätkiä. Sellaiset ovat minulle mieleen, ja niillä voidaan jo ratkaistakin paljon, lupaa Salo.

Kristian Sohlberg ajaa tasaisesti kakkosena, mutta eroa Saloon on silti noin 66 ek-kilometrin aikana kertynyt jo 21,6 sekuntia. Sohlbergin on pidettävä jatkossakin hyvä vauhti päällä, sillä kolmantena oleva Jari Ketomaa on vain 4,2 sekuntia perässä.

- En saa oikein ajotuntumaa päälle. Ajat huononevat koko ajan jostain kumman syystä, en ole ollenkaan tyytyväinen, paljastaa Ketomaa.

Johtavan kolmikon takana kovaa keskinäistä kisaa sijoituksista Salon takana käyvät neljäntenä oleva Jari Ketomäki sekä Janne Tuohino. Kumpikin on jääänyt johtavasta Salosta jo yli puoliminuuttia, mutta Sohlbergiin ero on vain 6,6 sekuntia.

- Olen autoon tyytyväinen, se tuntuu todella hyvältä, mutta ajat vain huononevat, en oikein ymmärrä miksi. Teimme pieniä muutoksia tuossa matka varrella, mutta taisi sittenkin homma mennä väärään suuntaan, harmitteli Tuohino.

- Salo menee ihan sikana, sitä ei kyllä saada kiinni, antoi Tuohino tunnustusta.

Kosti Katajamäki lienee toistaiseksi tämän rallin pettynein mies. Hieno ajo latistui erikoiskokeella 3 sattuneeseen rengasrikkoon, minkä vuoksi mies hävisi kärjelle yli kahdeksan minuuttia.

- Osuin edellä menevästä autosta tielle nousseeseen irtokiveen ja rikoin renkaan. Pätkällä oli pakko vaihtaa pyörä ja aikaa hukkaantui. Aion vielä yleisön vuoksi ajaa tämän supererikoiskokeen Hyvinkään Vauhtipuistossa, mutta sen jälkeen heitän pyyhkeen kehään ja keskeytän.

- Ei ole mitään fiilistä ajaa, kun voitto lipesi hanskasta. Tällaisessa tilanteessa tekee paljon virheitä ja se voi tulla todella kalliiksi", pohtii Katajamäki, joka kolmospätkää lukuun ottamatta oli sijoilla 2-4-6.

Kaksivetoisissa tuttuun tapaan tiukka sekuntikamppailu

On tuttua, että kaksivetoiset eivät tunnu saavan isoja eroja toisiinsa. Seitsemän erikoiskokeen jälkeen Ville Hautamäki johtaa 0,7 sekunnin turvin. Hautamäellä on vielä mahdollisuudet pronssiin, mutta mieluisin asia on kuitenkin ottaa päätöskisan voitto.
"Kyllähän tässä mentäisiin, mutta osuin yhdellä pätkällä sisämutkaan sijoitettuun heinäpaaliin oikein kunnolla ja siitä lipsuttiin ojan penkallekin kaiken lisäksi", raportoi Hautamäki.

- Paali oli just siinä ihanneajolinjalla, joten ei sitä ehtinyt väistää. Nyt on sitten lokasuoja rikki ja taisi tukivarsikin saada kipeätä. Onneksi tässä on huolto, saadaan se vaihdettua ja sitten painetaan menemään, uhoaa Hautamäki.

Kalle Pinomäki heilutti tahtipuikkoa kuuden erikoiskokeen verran kaksivetoisten luokassa, mutta vain 0,7 sekunnin erolla Hautamäki ennätti päivän seitsemännellä erikoiskokeella turkulaisen ohi.

Suurimman mielenkiinnon kohteena kaksivetoisissa ovat kuitenkin Joonas Lindroosin ja Anssi Tawastin taistelu suomenmestaruudesta. Lindroosin ei tarvitse voittaa, mutta jos hän keskeyttää, Tawastille riittää neljäs sija. Seitsemän erikoiskokeen jälkeen Tawast on viidentenä.

- Anssi ajaa helposti neljänneksi, siksi meidän on pakko tulla maaliin. Eipä silti, nyt ajo maistuu jo paljon paremmin. Sain jarrut hyvään kuntoon ja luotto autoon palasi. Olen nauttinut ajamisesta, tilitti Lindroos.

Kolmantena oleva Marko Mänty on ajanut tasaisesti kärjen takana keskimäärin kolmen joukossa, ero johtavaan Hautamäkeen on vain 12,4 sekuntia.

Kilpailu jatkuu vielä lauantaina seitsemän erikoiskokeen verran. Sunnuntaiaamuna ralli starttaa aamukahdeksalta, silloin vielä tavallisen SM-rallin mittaisella reitillä on viisi erikoiskoetta ja 82 ek-kilometriä. Sunnuntaipäivän päättää Hyvinkään Vauhtipuistossa pariajona ajettava viimeinen supererikoiskoe noin klo 13.30.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa