Facebook Twitter Email Pinterest

Esapekka Lapin voitto SM2-luokassa hilkulla

19.02.2011 / Esapekka Lapin voitto SM2-luokassa hilkulla

sm-lappi2.jpg

Esapekka Lappi (vas.) ja kartanlukija Janne Ferm pääsivät sittenkin podiumille juhlimaan voittoaan. Auto lähti kuin lähtikin viime metreillä sen verran käyntiin, että ajo korokkeelle onnistui. Kuva: Marko Mäkinen

Ralli SM -sarjan kolmas osakilpailu oli voittajan Esapekka Lapin osalta päättyä onnettomasti, kun johtoasemassa olleen Lapin Citroënissa moottorin lämmöt nousivat yli sallitun ja pieksämäkeläisen ajo oli päättyä ennen viimeistä erikoiskoetta.
"Nesteet tuli kuutospätkän jälkeen kokonaan pihalle. Sitten tungettiin moottoriin kaikki urheilujuomat ja lunta, minkä jälkeen vielä päästiin ajamaan vielä yksi pätkäkin. Lämmöt pysyivät siellä pätkällä ihan hyvinä, mutta siirtymällä ei enää ollut mitään tehtävissä", kertasi Lappi.
"Nyt oli äsken lämmöt 140, eikä taida auto enää lähteä käyntiin", pohti Lappi, jonka olisi vielä saatava auto palkintokorokkeen kautta parc fermé -alueelle.

Onni onnettomuudessa taisi tällä kertaa olla se, että kilpailun maali oli jo ennen palkintokoroketta. Toki auto piti saada vielä palkintokorokkeelle ja sen jälkeiseen parc ferméen mahdollisia lopputarkastuksia varten, mutta siinä kohtaa toimitsijoiden apu oli jo sallittu.
Onneksi Citroënin moottorissa oli vielä sen verran sisuskaluja jäljellä, että se saatiin juuri ennen maalilavaa hetkeksi käyntiin ja ajettua lavalle. Näin Lappi julistettiin kartanlukijansa Janne Fermin kanssa SM2-luokan voittajaksi 21,8 sekunnin erolla Kalle Pinomäkeen.

SM2-luokka lähti hämmentävästi liikkeelle Mikkelissä. Kalle Pinomäki oli Rovaniemen avausviikonlopun jälkeen vasta seitsemäntenä, joten tästä eteenpäin SM-pisteitä olisi saatava kerättyä kauden lopputulosta silmällä pitäen.
Perjantain yleisöerikoiskokeen jälkeiset tulokset antoivat odottaa lauantaille mielenkiintoista päivää. Vanha konkari Ville Hautamäki näytti heti alkuunsa kaapin paikan nuoremmilleen, rallin nuorten hallitseva suomenmestari Andreas Amberg oli uuden kartanlukijansa, Mikko Lukan kanssa yllättävästi kakkonen ja viime aikoina useista teknisistä ongelmista kärsinyt espoolainen Jaro Kinnunen oli kolmas vain 0,2 sekuntia neljänneksi ajanutta Kalle Pinomäkeä edellä. Kymmenellä pisteellä johdossa ennen Mikkeliä ollut Esapekka Lappi oli yllättäin vasta 6:s.

Kun lauantaina sitten lähdettiin metsäerikoiskokeille Esapekka Lappi laittoi "ison vaihteen" päälle ja ajoi pohjat kakkoselle ja kolmosellekin, nelosella pohjat ajanut Mikko Pajunen päihitti pieksämäkeläisen 0,3 sekunnilla.
Tauolla, puolessa välissä kisaa Lappi oli tyytyväinen johtoonsa, jota oli Jaro Kinnuseen 10,5 sekuntia.
"Ihan hyvin tässä on tultu, vaikka kakkoselta sainkin vilppilähdöstä 10 sekunnin aikarangaistuksen. Muilla pätkillä olin lähtöjen kanssa varovaisempi. Hyvin ja virheittä on muuten tultu", kertoi Lappi.
Viitospätkällä Jukka Korhonen oli luokan nopein, mutta Lappi ylsi pohja-aikaan ongelmistaan huolimatta sekä kuutosella että seitsemännellä erikoiskokeella.

Turkulaisen Kalle Pinomäen kisa ei ollut helppo. Viimeaikoina luokkaa hallinnut Pinomäki ei tällä kertaa yltänyt yhteenkään pohja-aikaan.
"Yritystä oli ihan loppuun asti, mutta autoon tuli loppulenkillä vielä jokin mystinen vika, eikä se käynyt kunnolla. Ihan tyytyväinen olen kuitenkin lopputulokseen. Mukavaa on, että enemmän on jätkiä kärjessä, uusia autoja. Ja on hyvä näyttää muillekin, että kaikenlaisilla autoilla voi pärjätä", pohti Pinomäki.

SM2-luokan kolmanneksi ajoi espoolainen Jaro Kinnunen, joka päihitti Nilsiän Jukka Korhosen vajaalla kolmella sekunnilla. Yrityksen puutteesta ei Kinnustakaan voi syyttää, ja vielä viimeisellä pätkällä autoon tuli ongelmia.
"Iskari on varmaan tyhjentynyt, kun pyörä on ihan väärässä asennossa. Vähän se häiritsi ajamista, melko loppupäässä onneksi vasta tapahtui, eikä tappiota Kallelle voi ihan tästä syyttää", kertasi Kinnunen.

Tuloksia, SM 2-luokka
1) Esapekka Lappi-Janne Ferm PiekUA/VMF Citroen 59.34,9, 2) Kalle Pinomäki-Matti Kaskinen TUA/SaloUA Renault + 21,8, 3) Jaro Kinnunen-Mikael Korhonen EspUA Honda + 23,9, 4) Jukka Korhonen-Janne Rönkkö NilUA/Team-Sonkajärvi Ford + 26,8, 5) Ville Hautamäki-Ari-Pekka Hautanen JärvisUA Honda + 54,3, 6) Andreas Amberg-Mikko Lukka AL-Myrskylä/NuUA Honda + 54,6, 7) Toni Tahvanainen-Marko Jeskanen TuupoMK/UA Honda + 2.01,7, 8) Juha-Pekka Perämäki-Kimmo Nevanpää P-HUA Honda + 3.12,6, 9) Jussi Teppo-Toni Kangas YkUA Honda + 3.29,7, 10) Kristian Yritys-Janne Siirilä AlavUA/P-HUA Honda + 3.32,4

SM-pistetilanne 3/7 osakisan jälkeen:
1) Esapekka Lappi 52 pistettä, 2) Ville Hautamäki 30, 3) Kalle Pinomäki 24, 4) Jukka Korhonen 22, 5) Jaro Kinnunen 20, 6) Toni Tahvanainen 16, 7) Jussi Vainionpää 14, 8) Marko Mänty 12, 9) Andreas Amberg 12, 10) Juha-Pekka Perämäki 9 pistettä.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 34 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Juha Salo / Kristian Temonen 25 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 20 pistettä SAU (Rally2)
4. Juuso Metsälä / Jaakko Jäntti 16 pistettä KeurUA (R5)
5. Niclas Grönholm / Antti Linnaketo 13 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. SM-Ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM-Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa