Facebook Twitter Email Pinterest

Timo Mäenpää Turun SM-rallin yllätysvoittaja

31.08.2013 / Timo Mäenpää Turun SM-rallin yllätysvoittaja

p-smturku-maenpaa2.jpg

Timo Mäenpää (oik.) ja kartanlukija Panu Plosila saivat Voice of Finlandista tutun sisarusparin vierelleen palkintojenjakoon. Kuva: Marko Mäkinen

Kurikan Urheiluautoilijoita edustava Timo Mäenpää oli tulta ja tappuraa koko rallin ajan. Pohojalaiseen tyyliin mies antoi tulla ronskisti mielipiteitä koskien Turun rallia. Eikä tällä kertaa ollut vaikea keksiä puheenaiheita, sillä harvinaisen paljon Ralli SM -sarjan osakisaksi tapahtumia riitti. Maalissa mies kuitenkin oli jo hieman leppoisammalla tuulella, tuoreelta nelivetoisten SM1-luokan voittajalta irtosi jo hieman hymyäkin tyytyväisen ilmeen kera.
"Sisuunnuin tänä aamuna sen verran, kun suututti kaikenlainen sähläily. Raivolla painelin tämän toisen päivän menemään, ja vähän tuntui siltä, että nyt mennään eikä meinata", tummanpuhuva parrakas Mäenpää paljasti päivän huoltotauolla.

Vaikka Mäenpään voitto hieman yllätys olikin, on kurikkalaisella sentään meriittilistalla nuorten sekä pienen n-ryhmän suomenmestaruudet 2000-luvun alkupuolelta. Nopeaksi mies on tiedetty kaikki nämä vuodet, Mäenpää on kuitenkin hieman harvakseltaan osallistunut kilpailuihin.
"Ei tässä töitten vuoksi oikein ehdi muuta kuin tätä lajia harrastaa, mutta kaipa se on myönnettävä, että hyvältähän tämä nyt tuntuu."

Tiukalle Mäenpään voitto kuitenkin meni. Rallin toiseen päivään lähdettiin Teemu Asunmaan johtaessa, mutta päivän toisella, kilpailun neljännellä erikoiskokeella Mäenpää otti niskalenkin Asunmaasta ja meni johtoon 2,8 sekunnin turvin. Kolmella viimeisellä ero vaihteli parin sekunnin molemmin puolin, maalissa sitä oli 2,9 sekuntia.
"Vähän tiukalle se meni, kun kuutoserikoiskokeen puolivälistä pakosarja irtosi eikä koneessa oikein ollut puhtia. Piti vähän nostaa riskirajaa tässä vaiheessa, jotta Asunmaa pysyisi takana. Ja hyvinhän tuo näytti onnistuneen", kertasi Mäenpää.

SM-Ralli Turku oli raaka ralli SM1-luokan kuljettajille. Perjantaina kilpailun ensimmäiselle erikoiskokeelle jäi heti luokan SM-pistejohdossa ollut Juha Salo. Sähkövika katkaisi miehen tien ek:n lähtöviivalla. Kun Salo ei autoaan saanut liikkeelle sääntöjen vaatiman 20 sekunnin kuluessa, edessä oli kilpailusta sulkeminen.
"Olen aina sanonut, että mitä vain voi rallissa tapahtua, ja tässä se nyt taas nähtiin. Muutama minuutti myöhemmin auto lähtikin sitten yllättäin käyntiin, ja niin me vain ajettiin takaisin kilpailukeskukseen", kertasi Juha Salo palkintojenjakotilaisuudessa.

Salon pahin kilpakumppani Ari Vihavainen olisi nyt voinut ajaa helpon kisan ja yrittää saada maksimipisteet, mutta kakkoserikoiskoe oli mäntyharjulaiselle kohtalokas.
"Ihan hyvää vauhtia tultiin, mutta yhteen mutkaan oli hieman liian rohee nuotti. Keula putosi hieman ojaan ja perä osui puuhun", kertasi Vihavainen, joka menetti tässä lähes seitsemän minuuttia aikaa.
Vaikka Vihavainen toisena päivänä ajoikin minuutin muita kiinni, ei sijoitus ollut mairitteleva, vasta luokan 17:s.
"Ei oikein enää ollut ajofiilistä, kun oltiin ns. jo kolme päivää muita perässä", tunnusti Vihavainen.
"Tarkoitus oli nyt vain ajaa maaliin ja yrittää saada edes joitain jäännöspisteitä.

Koko kauden SM1-luokan kärkikolmikkoon kuulunut ja Laihian kisan voittanut Joni Nikko sortui myös ulosajoon ja keskeytti.
Mäenpään ja Asunmaan jälkeen kolmanneksi sijoittui mikkeliläinen Jussi Tiippana, Jarkko Hosike oli neljäs ja Kari Hämäläinen viides.
Kauden viimeinen SM-osakilpailu ajetaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna Tampereella Särkänniemen alue keskipisteenä.

Nelivetoisten SM1-luokka
1) Timo Mäenpää-Panu Plosila Kurikan UA Mitsubishi 48.43,5; 2) Teemu Asunmaa-Tomi Ikonen Alavuden UA Subaru + 2,9; 3) Jussi Tiippana-Jukka Jämsen Mikkelin UA Mitsubishi + 9,5; 4) Jarkko Hosike-Mikko Kaikkonen Alastaron UA Mitsubishi + 1.48,0; 5) Kari Hämäläinen-Risto Pietiläinen Naantalin Seudun UA Ford + 1.48,3; 6) ) Jari Kihlman-Matti Heikkinen Kuusamon UA Mitsubishi + 2.00,6; 7) Kristian Kiviniemi-Matti Kangas Parkanon UA Mitsubishi + 2.14,7; 8) Veli-Matti Saarelainen-Marko Tikkanen AL AKU Jkl Fiat + 2.23,4; 9) Sami Valme-Matti Hämäläinen Turun MS Mitsubishi + 2.53,4; 10) Reijo Heikkilä-Reima Heikkilä Naantalin Seudun UA Mitsubishi + 3.02,6

Pistetilanne osakisan 6/7 jälkeen:
1) Juha Salo 128,5 pistettä; 2) Ari Vihavainen 110,0; 3) Joni Nikko 77,0; 4) Teemu Asunmaa 72,5; 5) Timo Mäenpää 66,0; 6) Jari Kihlman 44,0; 7) Jussi Tiippana 40,0; 8) Jarkko Hosike 32,5; 9) Mikko Lehessaari 31,0; 10) Kees Burger 26,0

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa