Facebook Twitter Email Pinterest

SM-mitaleista vielä kova vääntö Tampereella

20.09.2013 / SM-mitaleista vielä kova vääntö Tampereella

p-sm1-asunmaa.jpg

Tampereella ajetaan Turun kisan tapaan ainakin yksi erikoiskoe pimeään aikaan. Teemu Asunmaa taistelee pronssimitalista. Kuva Turusta: Marko Mäkinen

Nelivetoisten SM1-luokan kuljettaja Juha Salo hakee jo seitsemättä suomenmestaruuttaan. 2000-luvulla Salo on metsästänyt mitalin kaikkina muina vuosina paitsi 2001 ja 2005. Palkintokaappiin SM-mitaleista kultaisia on kertynyt kuusi kappaletta, hopeisia neljä ja yksi pronssinen. Tätä komeutta täydentävät vielä vuoden 1996 nuorten SM-kulta ja vuoden 1998 pienen n-ryhmän hopea.

Alkuvuoden kisoissa Salo näytti olevan lähes ylivoimainen. Sarjan kolmesta ensimmäisestä sekä viidennestä kisasta voitto, neljännestä neljäs sija, mutta kuudes kisa jätti miehen täysin ilman pisteitä. Näin ollen Salon on vielä ajettava maaliin Tampereen päätöskisassa, vaadittava sijoitus riippuu siitä, miten kakkosena pisteissä, 18,5 pisteen erolla, oleva Ari Vihavainen sijoittuu.

Ari Vihavaisella oli edellisessä kisassa Turussa ns. tuhannen taalan paikka ottaa pisteissä johtoasema Salon keskeytettyä. Pieni ajovirhe kuitenkin romutti Vihavaisen mahdollisuudet, pistesaldo kasvoi vain neljällä pisteellä.

SM-kullan suhteen Vihavaisen olisi voitettava, Salolle riittää siinä tilanteessa yhdeksännen sijan tuomat seitsemän pistettä. Suomenmestaruus tulisi silloin 0,5 pisteen erolla. Mestaruustaisto saattaa jälleen kerran näyttää jo selvältä, mutta Salon tuttuja kommentteja siteeraten, "tämä on rallia, mitä vain voi tapahtua".

Pronssimitalista käydään kolmen pohjanmaalaisen miehen kesken kova kilpailu. Laihian Joni Nikolla ja Alavuden Teemu Asunmaalla on vain 4,5 pisteen ero, ja Turussa voittanut kurikkalainen Timo Mäenpääkin saattaisi pronssin ottaa, mikäli edellä mainittu kaksikko epäonnistuu. Mäenpäällä on 11 pistettä matkaa pronssimitaliin.


Jussi Vainionpää vahvimmilla SM2-luokassa

p-sm2-manty.jpg

Marko Männyn kohtalona Turussa oli jälleen keskeyttää. Mänty on luokan nopeimpia kuljettajia, joten hän voi sekoittaa pistetaulukkoa melko lailla. Kuva Turusta: Marko Mäkinen

Oululaisella Jussi Vainionpäällä on melko turvallinen etumatka pisteissä, sillä kakkosena oleva Saarijärven Esa Ruotsalainen on 20 pisteen päässä. Vainionpään on päästävä maaliin ja saatava edes yksi piste, mikäli Ruotsalainen luokan voittaa.

Pronssimitali on kahden kauppa. Turussa ilman pisteitä jäänyt sarjan "rookeista" toinen, AKK:n Driver Academyn valmennettava, lahtelainen Henri Kolsi on 4,5 pistettä edellä Hyvinkään Niko Veikkasta. Pisteissä viidentenä olevalla Ville Tannermäellä ei ole enää mahdollisuuksia nousta pronssille, vaikka Kolsi ja Veikkanen keskeyttäisivät.


Joonas Lindroos hallitsee SM3-luokkaa

p-smturku-lindroos.jpg

Joonas Lindroosille kelpaisi varmasti jälleen suomenmestaruus. Kuva Turusta: Marko Mäkinen

Ralli SM -sarjan tasaisin on koko kauden ajan ollut SM3-luokka. Kestomenestyjä Joonas Lindroos on voittanut neljä osakisaa, Laihialla teknisen vian myötä tuli kilpailusta sulkeminen ja Mikkelissä kanssakilpailijan aiheuttaman suman vuoksi pisteitä kertyi vain kaksi. Piste-ero kakkosena olevaan merimaskulaiseen Samuli Vuorisaloon on 23 pistettä, joten SM-kultaan yltäminen sallii vielä melko huononkin sijoituksen Vuorisalon voittaessa, kun voitosta irtoaa 25 pistettä.

Vasta 19-vuotias Vuorisalo on sarjan "rookie", mutta on hienosti kiinni SM-hopeamitalissa. Mikään läpihuutojuttu viimeinen osakisa ei kuitenkaan ole, sillä kolmantena oleva Sastamalan Henri Haapamäki on 12 pisteen päässä ja Kalle Pinomäkikin 16,5 pisteen päässä neljäntenä.

Espoolainen Jaro Kinnunen on nyt jäänyt kahdesta kisasta pisteittä, joten onnistuessaan pystyy sekoittamaan pisteiden jakautumista melko lailla, ja on yhtenä luokan kärkikuljettajana 73 pisteen turvinmyös varma pronssimitaliehdokas. Eroa Haapamäkeen on vain 6,5 pistettä. Teoriassa Kinnusella on mahdollisuus hopeaankin, mikäli Vuorisalo epäonnistuu pahasti. Tällä kaksikolla on eroa 18,5 pistettä.

Päätöskisan, SM Castrol-rallin aikataulua:

Kaksipäiväinen kilpailu, perjantaina ajetaan kaksi erikoiskoetta ja lauantaina seitsemän. Yhteispituutta niillä on 107 kilometriä. Kilpailukeskus on Tampereen Särkänniemessä.

Perjantai 27.9.
kello 17.01 Kilpailun lähtö, Särkänniemen pääportin alueelta
klo 21.30 Yötauko, Särkänniemi

Lauantai 28.9.
kello 8.30 Kilpailu jatkuu
kello 12.20 Huolto, Särkänniemi
kello 13.30 Huolto, Särkänniemi
klo 17.20 Kilpailun maali, Särkänniemi
Palkintojenjako Hotelli Rosendahlissa, Pyynikintie 13, Tampere

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa