Facebook Twitter Email Pinterest

Juha Salolle jo kahdeksas SM-titteli

29.09.2013 / Juha Salolle jo kahdeksas SM-titteli

p-akk-salo2.jpg

Jarkko Nikara voitti SM Castrol-rallin, Juha Salo jo kahdeksennanen kerran suomenmestariksi.

Vaikka Tampereen SM Castrol-rallin voiton vei Ralli SM -sarjan ulkopuolisena ajanut Jarkko Nikara ja toiseksi sijoittui Viron Karl Kruuda, joka ei myöskään pisteitä täältä kerännyt, päähuomio kisan jälkeen oli Ralli SM -sarjan kuljettajissa, jotka Tampereella päätöskisassa taistelivat yhdeksän osakisan mittaisen sarjan SM-mitaleista.

Nelivetoisten SM1-luokan suomenmestaruuden nappasi jo seitsemännen kerran Karkkilan Urheiluautoilijoita edustava Juha Salo. Kahdeksas mestaruuskin miehellä on, mutta se tuli yli 10 vuotta sitten junioreiden rallisarjassa.

SM1-luokan mestaruus olisi voinut hyvinkin mennä myös Ari Vihavaiselle, sillä edellisessä osakisassa Turussa Vihavaisella oli ns. tuhannen taalan paikka kaventaa reippaasti piste-eroa, kun Salo keskeytti jo ensimmäisen erikoiskokeen alkuun. Vihavainen kuitenkin menetti mahdollisuutensa ajovirheen vuoksi sattuneeseen lievään ulosajoon, joten Tampereen kisaan jäi vielä runsaasti panosta.

Salo on kuitenkin niin usein ollut samanlaisessa tilanteessa kuin Tampereella - aivan täysillä ei tarvitse mestaruudesta taistella, riittää kun tulee ainakin maaliin.
"En aivan täysillä tätä kisaa ajanut. Kovaa mentiin kyllä, mutta viimeistä rutistusta ei tarvinnut käyttää. Nuotitkin olin tehnyt vain kovaa ajamiseen, niissä oli ns. turvakoodi. Ei niillä ihan apinan raivolla olisi pystynyt voitosta taistelemaan, jos tilanne olisi ollut sellainen", paljasti Salo tyytyväisenä maalissa.
"Olen jo oppinut, että tyhmää olisi menettää mestaruus esimerkiksi ulosajoon, mestaruus oli mielessä alusta asti."

Salo pystyi aina seitsemän erikoiskokeen ajan pitämään pahimman uhkaajansa Ari Vihavaisen tuloslistalla takanaan. Kahdeksannella erikoiskokeella Vihavainen nousi Salon edelle ja piti paikkansa maaliin asti. SM Castrol-rallista Vihavainen sai korkeimmat SM-pisteet, mutta se ei riittänyt kultaiseen mitaliin. Salon saamat toiseksi korkeimmat pisteet toivat mestaruuden.
"Ihan hyvältähän tämä kisavoitto tuntuu. Päivän aikana vähän liikaakin kyttäilin muita, mutta lopussa päätin laittaa kaiken peliin ja nostin vauhtia, ja voittohan sieltä sitten tuli", jutusteli Vihavainen.

"Jos kauden alussa joku olisi kysynyt, että tyydyttääkö SM-hopea, olisin ollut ihan innoissani. Kauden mittaan kuitenkin ajo maittoi ja vauhtikin oli hyvää, joten nostin tavoitettani. Ei se sitten kuitenkaan onnistunut, mestaruus oli pakko taas Salolle luovuttaa."

"Olen tosi tyytyväinen kauteeni. Auto toimi tosi hyvin ja mieltä lämmittää, että vanha mies vielä nuorempien vauhtiin kerkiää."

Alavuden Teemu Asunmaa teki Tampereella miehen työn. SM-pronssi oli otettavissa, mutta siihen tarvittiin melko lailla ongelmaton kisa. Kun pahimmista vastustajista Timo Mäenpää keskeytti ulosajoon, eikä Joni Nikko saanut laina-autolla kaikkea irti itsestään, Asunmaa pronssimitali alkoi olla lähempänä kuin koskaan. Muiden epäonnella Asunmaa ei kuitenkaan hyvää tulosta tehnyt, sillä nuorukaisen erikoiskoeajat olivat koko kisan ajan kärkitasoa.
"Olen todella tyytyväinen SM-pronssiin. Tämä oli minulle ensimmäinen vuosi nelivetoisten SM-sarjassa, samoin nuoteista ajaminen oli täysin uutta", paljasti Asunmaa, jolla on jo yksi junioreiden suomenmestaruus hallussaan.

"Tosissaan kyllä ajoin. Valitettavasti vain ensimmäinen päivä ja toisen aamu eivät olleet oikein onnistuneita, mutta kaiken kaikkiaan olen ajooni tyytyväinen. En juurikaan muiden ajamista seurannut, omaan ajoon keskityin , ja hyvinhän tuo näytti menneen. Josko vielä saisi autoa hieman päivitettyä nykyaikaisemmaksi, voisi yrittää Salolle ja muille pistää tulevaisuudessa kampoihin."

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa