Facebook Twitter Email Pinterest

Riku Tahkolla pakkopaikka onnistua Joensuussa

05.03.2014 /

sm1_rikutahko.jpg

Porvoolaistunut Riku Tahko osallistuu Ralli SM -sarjaan Mini John Cooper Works S2000 -mallilla ja oli ennen kautta Super4-luokan (SM1) ennakkosuosikkeja. Kahden osakisan jälkeen Tahko on pistetaulukossa vasta 9:s. Kauden kolmanteen, ja viimeiseen talvikelillä ajettavaan ralliin Tahko lähtee intoa täynnä kuin ilmapallo. Taistelutahto on todella korkealla.
"Kun Rovaniemen kuudes sija oli jo tavoitetta huonompi eikä Mikkelissä oltu lainkaan, Joensuussa on ehdottomasti pakko onnistua. Ei tilanne ole mitenkään katastrofaalinen, mutta nyt on pakko onnistua."

Rovaniemellä avauskisa ei aivan suunnitelmien mukaan mennyt.
"Olin ajanut autolla aiemmin vain kesäkelillä. Rovaniemellä oli kisan alussa niin paljon lumikelille auton säätöhommia, että vasta loppupuolella päästiin parempaan vauhtiin", tunnusti kuudenneksi Arctic Lapland Rallissa sijoittunut Tahko.

Kuukautta myöhemmin vuorossa oli Mikkelin SM Vaakuna-ralli, jonka Tahko joutui jättämään väliin.
"Ennen kisaa testipätkällä moottorista kuului sen verran paha, kilisevä ääni, että päätimme olla osallistumatta. Myöhemmin selvisi, että polttoainesuuttimen tiivisterengas oli hajonnut, eikä oltaisi maaliin päästy Mikkelissä."

Leudon talven vuoksi ei Joensuun ympäristössäkään lunta ole paljoa. Lämpöasteita on luvassa lauantaille eivätkä yöpakkasetkaan taida tilannetta helpottaa, jos luvattu vesisade päivällä sattuu kohdalle.
"En ole suuresti huolissani, sillä kilpakäyttöön tehdyssä Minissä on kestävät osat. Sen geometria, balanssi ja paino ovat kohdallaan, ja sillä on ihan mieletön ajaa. Mini ei ole mikään raketti suorilla, mutta kaarteet se menee ihan miljoonaa. Suurin huoli kisassa ovat varmasti renkaat", pohtii Tahko.

Sääntöjen mukaan kilpailijoilla on 10 rengasta käytössä kisan aikana. Jos kiviä nousee kovasti tien pinnasta, myös rengasrikot ovat Mikkelin tapaan sekoittamassa peliä.
"Varmaa on, että jos osaa rengaspelin eli renkaiden vaihtamisen uusiin tai ristikkäin edestä taakse, vetää kyllä pisimmän korren Joensuussa. Onneksi meillä on etuna myös se, että Mini on hyvin säästeliäs renkaiden suhteen."

Kauden kahdessa ensimmäisessä kisassa nelivetoiset autot ovat lähteneet reitille ensiksi, mutta Joensuussa kaksivetoisia lähtee 38 kuljettajaparia ennen nelivetoisia. Tahkon kilpailunumero on 60.
"Kaksivetoiset tekevät hieman erilaista uraa tienpintaan, mutta onneksi meidän edestämme lähtee vielä noin 20 nelivetoista autoakin. Uskon, että meillä on oikein hyvät mahdollisuudet Joensuussa", arveli Tahko, joka parhaillaan purki puulaatikosta uutta moottoria asennettavaksi autoonsa vielä ennen Joensuun kisaa.

Super4-luokan (SM1) pistejohdossa on Jarkko Nikara, jonka kisa Mikkelissä karahti kiville ulosajon ja keskeytyksen vuoksi. Toisena päivänä Nikara jatkoi sääntöjen mukaisesti kisaa ja kolmen minuutin aikarangaistuksen myötä onnistui nousemaan vielä peräti viidenneksi. Ari Vihavainen voitti Mikkelissä, ja pistetaulukossa mäntyharjulainen on vain 2,5 pistettä Nikaraa perässä. Janne Tuohino on Rovaniemen voittonsa ja puolitoistakertaisten pisteiden myötä kolmantena 37,5 pisteellä. Mikkelissä ei Tuohino ollut, eikä häntä nähdä Joensuussakaan.

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Pasi Kilpeläinen 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa