Facebook Twitter Email Pinterest

SM4: Esa Ruotsalainen nopein myös Tampereella

29.09.2014 /

ruotsalainen.jpg

Saarijärveläinen Esa Ruotsalainen palasi Turun osakilpailusta lähtien takaisin kaksivetoisten luokkaan alkukauden SM1:n jälkeen ja nappasi voitot kauden kahdesta viimeisestä osakisasta; Turusta ja Tampereelta. Luokkaa Turkuun asti lähes ylivoimaiseen tyyliin hallinnut Ville Hautamäki varmisti melkoisella piste-erolla luokan suomenmestaruuden jo Turussa, joten aivan viimeistä puristusta ei Hautamäen enää Turussakaan tarvinnut itsestään ja autosta kaivaa esiin. Mestaruuteen olisi riittänyt jo melko "vaatimattomampikin" sijoitus.

Kun Hautamäki sai Tampereenkin päätöskisaan startata vailla menestymisen paineita, ennakkoon aavisteltiin SM4-luokassa nähtävän mahtava "titaatien taisto" Hautamäen ja Ruotsalaisen välillä. Perjantai-illan ainoa erikoiskoe oli kuitenkin yllättävän vaikea lähes kisan jokaiselle kilpailijalle. Vain muutama kilpailijapari ehti suorittaa noin 15-kilometrisen erikoiskokeen ilman sadetta. Kun sitten sade yltyi kilpailun edetessä, alkoivat kuljettajien vaikeudet. Tuulilasit menivät lähes jokaiselta huuruun, näkyvyys oli todella heikko, joten ongelmia riitti. Eikä erikoiskokeen keskeyttäminen reiluksi puoleksi tunniksi ainakaan tilannetta helpottanut. EK:n lähdössä vettä tunkeutui vielä autoihin sisään, ja kun kuljettajien kehon lämpö ja lämmityslaitteiden kehno teho vielä kasvattivat höyrytilannetta, ei kuljettajalla ollut helppoa selviytyä erikoiskokeesta. Tällä kertaa monet kommentoivatkin, että "onneksi ajettiin vain yksi erikoiskoe".

Ville Hautamäki ajoi vakuuttavat pohjat kisan avauserikoiskokeelle.
"Elämäni ensimmäisen kerran ajoin tämän erikoiskokeen läpi kisa vauhtia. Tuulilasi meni aivan huuruun, joten oli vaikeata ajaa", raportoi Ville maalissa.

Esa Ruotsalainen oli toinen, mutta hävisi peräti 17,7 sekuntia.
"Ei hirveästi nautiskeltu, kun yhdessäkin kohdassa vähän pyörähdeltiin. Huomenna koetetaan jatkaa paremmalla menestyksellä."

Kolmanneksi nopein oli vielä ennen Tamperetta SM-mitalissa kiinni ollut Joose Kojo.
"Ei tämä nyt hirveän häävisti mennyt, kun taistellaan vaihteiden kanssa. Ei mene pykälät silmään.

Lauantaina aurinko jo onneksi paistoi, kun aamulla legendaarinen Sahalahden erikoiskoe aloitti päivän. Mutta jos oli vaikeuksia edellisenä iltana, aamun avauserikoiskokeella vaikeudet lisääntyivät. Huomio-merkillä varustetulla puusillalla ja sen jälkeisessä mutkassa sattui ja tapahtui. Maalissa kilpailijat raportoivat paikan olleen todella liukas ja melko mahdottomalta tuntui onnistuminen seuraavan mutkan jarrutuksessa.
hautamäki.jpg

Ville Hautamäki ajoi ulos myös tämän siltapaikan jälkeisessä mutkassa ja hävisi Esa Ruotsalaisen pohja-ajalle yli minuutin. Seuraavalla pätkällä Hautamäki ehti vielä ajaa pohja-ajan voittaen Ruotsalaisen kymmenellä sekunnilla, mutta sitten neljäs erikoiskoe, myös legendaarinen Savon pikataival, koitui Hautamäen kohtaloksi. Hautamäki keskeytti kaadettuaan autonsa.

Ruotsalainen valitteli auton moottorissa olevan jotain ongelmia.
"Osuin maakiveen kolmospätkällä ja öljypohja vaurioitui."
Viiden erikoiskokeen jälkeen olleessa huollossa auto saatiin kuntoon, mutta mies myöhästyi huollon uloslähdöstä kahdeksan minuuttia, mistä rapsahti minuutti ja 20 sekuntia aikasakkoa.

Ruotsalainen lähti nyt ajamaan takaa Janne Seluskan johtoa. Pohjat myös kaikille kisan neljälle viimeiselle erikoiskokeelle, joten maalissa Seluska oli taipunut kakkoseksi 33,9 sekunnin erolla.

Kova kato SM4-luokassa päivän aikana kävi. Maaliin suoriutui vain neljä kuljettajaparia. Topi Tulla sijoittui kolmanneksi, ero voittajaan oli 1.44,7. Ismo Rajamäki oli myös ollut vaikeuksissa, mutta tuli maaliin häviten yli 11 minuuttia Ruotsalaiselle.

Jarkko Savolainen aloitti kisansa varovaisemmin, mutta kohensi vauhtia pikku hiljaa. Savon erikoiskokeella (EK4) Savolainen oli peräti toiseksi nopein jääden vain 6,6 sekuntia Ruotsalaiselle.
"Kannatti tämän erikoiskokeen takia tulla Tampereelle, ihan sikahienoa oli laskea tulemaan", hehkutti Savolainen ek:n maalissa.
Seuraavalla erikoiskokeella, joka oli lyhyt alle kahden kilometrin yleisöpyöritys, Savolainen sitten vielä tekaisi pohja-ajan, ja oli kahdella seuraavallakin vielä kolmen sakissa. Tässä vaiheessa Savolainen oli jo kiinni jopa pronssisessa SM-mitalissa.
"Nyt saatiin oikea rallihiki päälle! Nyt alettiin jo ajaa kilpaakin."

Erikoiskokeelta 8 Savolainen ei valitettavasti enää maaliin tullut. Bensapumpun pettäminen oli keskeytyksen syy.

Hautamäki on siis SM4-luokan suomenmestari, SM-hopea menee hallitsevalla junioreiden suomenmestarille Janne Seluskalle, ja muiden "kaatuessa" kesken kisan pronssin nappasi kuin nappasikin keskeytyksestä huolimatta järvenpääläinen Joose Kojo.

SM4-luokka: Super 2
1. Ville Hautamäki 127,5 pistettä
2. Janne Seluska 105,5 pistettä
3. Joose Kojo 86 pistettä

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Pasi Kilpeläinen 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2020

1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi 16.-18.1.
2. SM Vaakuna-Ralli Mikkeli 7.-8.2.
3. SM Itäralli, Joensuu 28.-29.2.
4. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 4.-5.9.
5. Pohjanmaa SM-Ralli, Seinäjoki 25.-26.9.

SM-sarja sosiaalisessa mediassa