Facebook Twitter Email Pinterest

SM2: Kaspar Koitla piti pintansa, Joni Nikko jäi hopealle

29.09.2014 /

salo.jpg

Virolainen Kaspar Koitla lähti kauden päätöskisaan, Pirelli Ralliin, 5,5 pisteen johtoasemassa ennen Joni Nikkoa. Laihialaisella olisi ollut mahdolllisuudet mestaruuteenkin, mikäli tulee maaliin kärkisijoilla ja Koitlan edellä. Luokan voittoon ei olisi ollut tarvetta, joten Juha Salon (yläkuvassa) voisi täälläkin antaa reuhata kärjessä.

Perjantai-illan ainoa erikoiskoe oli kaikkea muuta kuin helppo. Pettymys kuului Joni Nikon äänestä heti ykkösen maalissa. Nikko oli pätkän neljänneksi nopein, edellä kolmen sekunnin erolla myös Koitla.
"Auto puski aika kovaa ja meinasi olla hankaluuksia tällä erikoiskokeella. Ei tullut nyt hyvin, ja odotukset oli selvästi kovemmat."

Eikä se tietenkään ollut yllätys, että Juha Salo ajoi pohjat ykköselle. Kristian Kiviniemen (nro 12) kisa alkoi loistavasti, pätkän toiseksi nopein ja eroa Juha Saloon jäi 15-kilometrisellä vain 1,4 sekuntia. Kiviniemi lähtikin kisaan melkoisella taistelumielellä, mutta kaikkien pettymys oli suuri, kun parkanolainen joutui jättämään leikin kesken ek:lla 2. kiviniemi.jpg

Salon kova vauhti jatkui lauantaiaamun ensimmäisellä, Sahalahden erikoiskokeella. Pohja-aika tuli 19,4 sekunnin erolla Koitlaan (nro 14), joka onnistui toiseksi parhaiten, vaikka ajoi myös ulos. koitla.jpg

Kakkospätkä oli epäonninen myös Nikolle, joka jäi Salon ja Koitlan ajasta lähes neljä minuuttia.
"Sillalta vedettiin suoraan sinne vastapenkkaan ja rengas meni. Vaihdettiin se pätkällä, joten aikaa kului."


Rengasrikosta suivaantuneena Nikko ylsi kolmannella, neljännellä ja viidennelläkin erikoiskokeella pohja-aikaan, mutta neljän minuutin kiinniajaminen alkoi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä.
"Aika hankalaa on nyt, en tiedä oikein, mitä tässä tekisi. Hiljaa tultiin tämä pätkä. Ajetaan yks vielä ainakin", kommentoi Nikko pohja-ajasta huolimatta vielä ek:n 3 jälkeen.

Salo piti aivan hirmuisen kovaa vauhtia yllä. Viiden erikoiskokeen jälkeen toisena ollut Kaspar Koitla oli jo 47,8 sekuntia perässä. Atte Kivioja oli kolmas, ero Saloon kuitenkin jo minuutti 20 sekuntia.

Joni Nikko (nro 13) ei kuitenkaan harmistuneista kommenteistaan huolimatta hellännyt lainkaan. Salo meni tasaisen tappavan kovaa edellä, mutta Nikko oli iltapäivän, 88 kilometrin lenkin pikataipaleilla vielä kerran nopein, muilla kakkonen Salon jälkeen. Myös Nikon kovasta vauhdista kertoo se, että noin neljän minuutin tappio rengasrikon vuoksi ei kasvanut päivän muilla erikoiskokeilla kuin vajaan 15 sekunnin verran. Nikon ero Saloon maalissa oli nimittäin 4.12,2. Nikko.jpg
Harmittavasti kuitenkin Koilta oli maalissa Nikon edellä.
"En ihan tyytyväinen kyllä ole tuohon SM-hopeaan, sillä kultaiseenkin olisi ollut mahdollisuus", jutteli ensimmäisen SM-mitalin yleisessä sarjassa voittanut Nikko maalissa.

Virolainen Kaspar Koitla pääsi juhlimaan SM2-luokan suomenmestaruutta, mikä tosin ei tullut hänellekään ihan helposti. Myös Koitla vaurioitti autoaan kakkosen ulosajossa. Maaliin Koitla kuitenkin siis suoriutui, eroa Saloon jäi vajaa kaksi minuuttia; 1.50,9.

Ennen Pirelli Rallia SM-pronssista ajoivat vielä Kiviniemen lisäksi myös Teemu Asunmaa (11) ja Juha Salo. Asunmaan kisa valitettavasti meni pilalle erikoiskokeen 2 ulosajoon ja rengasrikkoon sekä myöhemmin rikkoutuneen etuiskunvaimentimen vuoksi. asunmaa.jpg
"Iskari meni edellisellä erikoiskokeella, joten ei voida kovin lujaa tulla. Täytyy vähän nuottiakin korjata seuraavaa kertaa varten."
Ja vaikeudet jatkuivat vielä tauonkin jälkeen.
"Nyt tuli jo ihan hyvää tahtia, mutta en tiedä, menikö vetoakseli vai rengas rikki, kun alkoi auto luikertelee."
Asunmaa keskeytti lopulta, eikä saanut pisteitä.

Näin ollen Juha Salo nappasi sittenkin SM-pronssia. Kultaan ei nummi-pusulalaisella ollut tänä vuonna mahdollisuuksia Tunturirallin keskeytyksen ja Mikkelissä suorituksen hylkäämisen vuoksi.
Juha Salon tavoitteena SM-mitalin lisäksi oli voittaa SM2-luokan Autojahti-kisassa palkintona ollut Mini-henkilöauto.
"Aika mielettömän siisti pätkä, ihan kädet tärisee, kun pääsee vetämään kunnolla", Salon kommentti ek:n 8 jälkeen kertoo paljon huimasta yrityksestä.
"Mini on tässä mielessä tietenkin", paljasti auton voittanut Salo.

SM2-luokka:
1. Kaspar Koitla 139,5 pistettä
2. Joni Nikko 128 pistettä
3. Juha Salo 107,5 pistettä

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Jani Salo 107.5 pistettä Alavuden UA (R5)
2. Emil Lindholm / Mikael Korhonen 95 pistettä NHD (R5)
3. Mikko Heikkilä / Henri Arpiainen 61 pistettä MäntsMK (R5)
4. Esa Ruotsalainen / Jukka Ruotsalainen 51 pistettä SaarUA (R5)
5. Juha Salo / Mikko Markkula 49.5 pistettä Karkkilan UA (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2021

1) 15.-16.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 5.-6.2. SM O.K. Auto-ralli, Kouvola
3) 28.-29.5. SM Länsirannikon ralli, Varsinais-Suomi
4) 18.-19.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 4.-5.9. SM Ralli Oulu
6) 1.-2.10. Kokkolan UA 60-v SM Juhlaralli

SM-sarja sosiaalisessa mediassa