Facebook Twitter Email Pinterest

SM-taisto jatkuu kiivaana Ukissa - mitalit vielä jakamatta

07.09.2006 / SM-taisto jatkuu kiivaana Ukissa - mitalit vielä jakamatta

Rallin SM-taisto jatkuu kiivaana - mitalit vielä jakamatta

Kovatasoinen Ralli SM -sarja lähestyy tämän kauden osalta loppuaan. Lauantaina Uudenkaupungin ympäristössä ajettava ralli on vuoden seitsemäs ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu. SM-mitalien kohtalot ovat edelleen auki, kaikissa luokissa, joten luvassa on kovaa ja mielenkiintoista taistoa Varsinais-Suomen teillä.

Ryhmä A:ssa on käynnissä varsinainen sukupolvien kamppailu, kun kirkkaimmasta kruunusta kisaavat kokenut seitsenkertainen suomenmestari Sebastian "Basti" Lindholm ja ensimmäistä kokonaista kauttaan SM-sarjassa ajava 21-vuotias Jari-Matti Latvala. Eroa miehillä on vain kaksi pistettä Bastin johtaessa 54-52. Molemmilla on tähän asti ajetuista osakilpailuista tilillään kaksi voittoa ja kaksi kakkostilaa sekä kaksi kisaa, joiden saldo on nolla. Voiko homma enää tämän tasaisemmaksi mennä? Lindholmin hienoinen etumatka syntyy siitä, että Latvala sai kaudenavausosakilpailun kakkostilasta 10 pistettä, kun muissa kisoissa niitä on toiseksi nopeimmalle jaettu 12.

Lindholmilla on alla ykköstilat kahdesta viimeksi ajetusta osakilpailusta ja näin ollen ns. voittoputki päällä:
- Hyvällä mielellä lähden tulevaan Uusikaupunkiralliin, ja mahdollisimman paljon tietysti pitäisi saada pisteitä kasaan. Mestaruusmahdollisuus on olemassa, joten nyt ei saa tehdä virheitä. Molemmat jäljellä olevat osakilpailut olisi pakko ajaa maaliin, ja voittaa ainakin toinen niistä. Se ei tule olemaan helppoa, sillä Jari-Matti on ajanut koko kauden todella hyvin. Lisäksi hän on nyt varmasti vielä aiempaakin motivoituneempi Kuusankosken harmittavien tapahtumien takia, Lindholm ennakoi.

Jari-Matti Latvalan suoritus edellisessä osakilpailussa hylättiin, joten niin kuin Bastikin uumoili, ovat nuorukaisen nälkä ja näyttämisenhalu nyt mitä todennäköisimmin huipussaan. Kauden kahdessa jäljellä olevassa rallissa nähtäneenkin siis kutkuttavan jännittävää sekuntitaistelua voitosta - ja lopulta mestaruudesta. Latvalan ja Lindholmin jälkeen kolmantena on Jarmo Mikkonen, jolla on "plakkarissaan" niin ikään kaksi osakilpailuvoittoa ja yhteensä 40 SM-pistettä. Neljäntenä majailee hienoinen yllätysnimi Kari Ali-Rantala ja viidenneltä sijalta löytyy sarjan kovin ulkomaalaisvahvistus, Venäjää edustava Alexander Dorosinsky.

Ison N:n herruus kolmen kauppaa

Isossa N ryhmässä kausi on, jos mahdollista, vieläkin jännittävämpi: hallitseva suomenmestari, ja nytkin pistejohdossa oleva Juha Salo ja viime vuonna SM-pronssia napannut Jari Ketomaa ajavat nykyään molemmat Mitsubishin maahantuojatiimissä, samanlaisilla Evo 9 -autoilla. Tiimikaverukset ovat vieneet nimiinsä kaikki tähän asti ajettujen osakilpailujen voitot. Salolla ykköstiloja on neljä, mm. edellisestä osakilpailusta Kuusankoskelta, ja hän johtaa SM-tilastoa kuuden pisteen turvin ennen tasapisteissä olevaa Ketomaata ja Juho Hännistä. Jari Ketomaa on napannut tällä kaudella kaksi osakilpailuvoittoa, yhden talvella ja yhden kesällä. SM-hopeaa viime vuonna ajanut Hänninen on puolestaan ajanut kauden mittaan niin varmasti, että oli luokan pistejohdossa vielä ennen Valkeakoskella ajettua kesäkaudenavausta.

Tämä Mitsubisheillä ajava kolmikko ratkaissee mestaruuden lisäksi myös ison N:n muiden mitalien kohtalon, sillä neljäntenä tällä hetkellä oleva Subaru-kuljettaja Jukka Ketomäki on jo 21,5 pistettä Ketomaata ja Hännistä perässä. Moottoriurheilu on kuitenkin tunnetusti arvaamaton laji, joten mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, kuten vanha sanonta kuuluu! Varsinkin kun kauden viimeisestä osakilpailusta jaetaan korotetut pisteet.

- Taistellaan täysillä voitosta ja mestaruudesta. Olisihan se tietysti hauska varmistaa mestaruus jo ajoissa, mutta tällä tavalla jännitys tietysti säilyy pitempään. On mentävä kaasu pohjassa keskittyen vain omaan ajoon. Kärkeen ja karkuun, nelinkertainen suomenmestari Juha Salo mietiskelee ennen Uudenkaupungin koitosta.

Viime vuonna pikku N:ssä mestaruuden voittanut Marko Mänty sai uuden autonsa kuntoon kesäkauden kynnyksellä ja mies haastaakin nyt näitä isomman luokan menijöitä. Kovaa tulosta odotetaan myös mm. "kotikisaansa" kaasuttelevalta Turun Moottoriseuran Janne Vähämikolta ja elokuisessa Neste Oil Rallissa N-ryhmän voittoon upeasti ajaneelta Anton Alénilta. Tämä toisen polven kuljettajalahjakkuus on ennen lauantain kilpailua SM-pisteissä viidentenä.

Pikku N:ssä mestarin paikka vapaana

Luokan hallitseva suomenmestari Marko Mänty on siis siirtynyt kisaamaan ison N:n puolelle, joten pienemmässä luokassa saadaan takuuvarmasti uusi mestari. Siihen se varmuus sitten loppuukin, sillä tuota kirkkainta kruunua tavoittelee tällä kaudella äärimmäisen kova joukko kuljettajia ja tilanne on ennen kauden toiseksiviimeistä osakilpailua äärimmäisen tasainen. Mukana mestaruustaistossa on ainakin SM-pistejohdossa "Ukiin" lähtevä Joonas Lindroos, joka pitää Fordin lippua ylhäällä tässä muuten Hondien dominoimassa luokassa. Viime vuonna SM-hopeaa ajanut Ville Hautamäki kiilasi Kuusankosken kakkostilansa ansiosta myös SM-pisteissä toiseksi, vain puolen pisteen päähän Lindroosista. Hautamäki onkin hyvissä hyökkäysasemissa mestaruuskamppailua silmälläpitäen.

Hyvän talvikauden ajanut Jarno Kinnunen on tällä hetkellä kolmantena, ja molemmissa tähän asti ajetuissa kesäkauden ralleissa voittoihin ajanut Matti Rantanen on noussut ei-niin-hyvän talvikauden jälkeen jo sijalle neljä, jonka hän jakaa Ailu Maggan kanssa. Mestaruuden ohella myös muiden mitaleiden kohtalo on pikku N:ssä vielä täysin avoinna, sillä edellä mainitut viisi kärkikuskia mahtuvat kaikki kuuden pisteen sisään!

Etenkin Matti Rantasen edesottamuksia kannattaa muuten pitää Uudessakaupungissa tarkasti silmällä - hyvän vireen löytänyt mies tuli ja yllätti kaikki sijoittumalla Neste Oil Rallin yhteydessä ajetussa Junioreiden Rallin MM-sarjan osakilpailussa upeasti kolmanneksi.


Online -tulospalvelu SM Uusikaupunkirallin aikana osoitteessa:
www.mantta.fi/yritykset/tenab/online.htm

Motor Forum Extra Ralli SM -lähetykset MTV3-kanavalla:
SM Uusikaupunkiralli su 10.9. klo 17:10 - 17:35
SM Finnsco Ralli su 1.10. klo 17:00 - 17:30

(Ajat ovat alustavia aikoja ja muutokset mahdollisia. Tarkemmat lähetysajat on hyvä tarkistaa päivän tv-ohjelmasta!)

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa