Facebook Twitter Email Pinterest

Latela pihistää Pirelli Rallissa

18.09.2015 / Ossi-V. Takala

”Emme taida näitä tuunata, verraten kovat ovat omavastuut,” pohtii tuunaajien kulttiryhmä Latelan Lauri ja Sami. Tarkastelun kohteet, ranskalaiskaunottaret, punainen sekä valkoinen avokatto-Citroen DS3 näyttää huoahtavan, emme olekaan ne seuraavat, joista tulee… mitä taas tuleekaan.
 
Mikä tuo Latelan pojat Veho Lielahden esittelyhallin kromiloisteeseen? Vastaus on Pirelli Ralli. Ei toki, ei uutta tuotantokautta odottavilla vauhtivellosilla kumpua kaipuu rallikuskiksi, eikä siihen tuo katoton lusikka luonnukaan, mutta totuus on, että kun Pirelli Ralli viikonloppuna käyntiin polkaistaan, niin sekä Teivon raviradan että Sahalahden ja Savon yleisö suositut pellin taittajat niillä näkevät.
 
Ja todella näkevät, nyt ei vedetä ”potta silmillä, urku auki” vaan arvokkaasti bensaa pihistäen. Kyseessä on nimittäin kahden joukkueen välinen, seniorit vastaan juniorit, taloudellisuusajo. Tosin sen kumppanukset ovat heti hylätä: ”Tämä vie tuolla matkalla niin vähän bensaa, että saako sitä edes mitattua, jos koetetaan kumpi saa kulumaan enemmän.”
 
Huulenheitosta huolimatta Team Latelat suhtautuvat kisa-avaukseen vakavasti. Niin vakavasti, että vaikka Latelat suorittavat Teivossa vain seremoniallisen lähdön, niin paikalle rahdataan vankka huoltokalusto. Sen muodostaa Latela-bussi, joka päivystää koko kisan ajan yleisöalueelle kaikkien ihailtavana. Miehistöt taas sijoittuvat samassa tarkoituksessa raviradan katsomoon, josta ”kilpakumppaneiden” ajolinjoja tarkkaillen (ja ehkä kommentoiden) luovat seuraavan, varsinaisen kisapäivän, strategian.
 
Kisan startti tapahtuu lauantaina Messukeskuksesta hieman jälkeen klo 8 ja suuntautuu erikoiskokeelle Sahalahti 1, toisena ajetaan Savo 1. Tämän jälkeen matka johtaa Messukeskuksessa sijaitsevaan maaliin. Reitillä joukkueiden etenemistä voi seurata Ralli SM:n GPS-seurannan kautta.
 
Kamppailusta saadaan tuima. Ajo tapahtuu laadituin säännöin, tarkkailijan silmän alla ja tarkalla kulutusmittauksella. Tosin on mukana pehmeitäkin arvoja, kuten Lauri toteaa: ”Mielellämme olisimme ajaneet pitempään, mutta on kiire häihin.” Kenen? Ei ole tietoa.
 
Kisaa käydään erikoiskokeen sulkuajalla ennen kilpailijoita, joten olkaapa yleisö tarkkana.
 
Palkintoseremonia, jossa pihein palkitaan, tapahtuu Messukeskuksen pääovien edessä lauantaina klo 11.30 (yleisökin saa osallistua). ”Ja se joka häviää, kuulee siitä tallilla pitkään,” joukkueista vakuutetaan. No, sen kyllä uskomme. 

Kuva: Ossi-V. Takala

Pisteet top 5

1. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 122 pistettä Alavuden UA (Rally2)
2. Jari Huttunen / Antti Haapala 120 pistettä KiuUA (R5)
3. Lauri Joona / Tuukka Shemeikka 119 pistettä SAU (Rally2)
4. Juha Salo / Kristian Temonen 119 pistettä Karkkilan UA (Rally2)
5. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 51 pistettä LMM (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2023

1) 12.-14.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 3.-4.2. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio
3) 3.-4.3. SM Jyväskylän Talviralli, Jyväskylä
4) 19.-20.5. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
5) 16.-17.6. SM Itäralli, Joensuu
6) 11.-12.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 29.-30.9. SM Kokkola Ralli, Kokkola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa