Facebook Twitter Email Pinterest

Tommi Järvisellä nöyryyden oppitunnit Tampereella

26.09.2016 / Jani Salonen

Teiskon urheiluautoilijoiden Tommi Järvinen lähti SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun Pirelli Ralliin suurin odotuksin. Puolustettavana oli edellisvuoden voitto luokassa SM3. Kisaan valmistautuminen tehtiin poikkeuksellisen huolellisesti ja Rallybaron tiimin kuljettajan tunnelmat olivat korkealla.

- Mielessä oli vain voitto ja tuli siinä aikalailla uhottua ennen kisaa, kuinka muut luokan kuljettajat voivat sitten tapella keskenään meidän jälkeisistä sijoista. Tiedän, että näillä teillä olen nopea  ja usko omaan tekemiseen oli tapissa.

Järvisen matka Pirelli rallissa sai kuitenkin harmaasävyjä heti alkuunsa, kytkimen kanssa ilmeni ongelmia jo ennen ensimmäistä siirtymää ja ne myös jatkuivat pitkin perjantaita. Startilla liikkeelle lähteminen rasitti auton lisäksi kelloa ja illan huoltoon saavuttiin työntövoimin. Huolimatta murheista mies kellotti kelvolliset ajat illan kahdelle erikoiskokeelle ja  Järvisen ero SM3-luokan johtopaikkaan oli vain 7,8 sekuntia.

Asetelma tiesi lauantaiksi kiireistä päivää, sillä kilpakumppanit eivät antaisi piiruakaan periksi. Järvinen analysoi lauantain alkaneen hyvin ja erikoiskokeista Savo, Uskila sekä Säteri sujuivat ilman kommelluksia, vauhti alkoi olla miehelle ominaisella alueella. Huoltoon tultaessa luokan johtopaikka oli siirtynyt marginaalisella erolla Järvisen nimiin. Tämä tilanne oli kuitenkin hetkellinen ja huollon jälkeiset tapahtumat erikoiskokeella saavat rentona miehenä tunnetun Järvisen antamaan yllättävän kipakkaa palautetta.

- Ei voi olla tällaista, en sitten ymmärrä yhtään. Savo 2:lla ajolinjalla oli noin päänkokoinen kivi ja täräytettiin suoraan siihen, rengas rikkoontui ja tukivarsi taisi hieman vääntyä. Ei ollut mitään mahdollisuutta väistää ja kolmosen vauhdista voi jo sattua pahasti. Eniten tässä sylettää paikalla ollut yleisö, joka olisi hyvinkin voinut tuon kiven siirtää pois. Ei siinä, että kisa meni piloille. Mutta saako joku todella niin isot kiksit ulosajoista tai kaluston hajoamisesta, ettei tuota kiveä voinut tieltä poistaa. 

Järvisen voittotaistelu mureni Savo 2:lle ja tämän jälkeen miehistö päätti ajella nöyrin mielin maaliin. Auton muututtua vikuroivaksi, ei kärkivauhtiin ollut asiaa. Draama SM3-luokassa ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan kohti mestaruutta ajanut Juuso Nordgren sortui ulosajoon johtopaikalta viimeisellä Ekojärven erikoiskokeella.

Myös Miika Hokkanen koki saman kohtalon ja Järvinen pohti kartanlukijansa Vesa Koivusen kanssa, kuinka Henrik Pietarinen luultavasti pyyhkäisee vielä heidän ohitse kohtalon oikkuna. Näin myös kävi, kun Järvinen tavoitti edellä ajaneen Fiesta R5 kuljettaja Berezkinin, jolta ei Järviselle tietä herunut.  Niinpä Järvisen saldona jälleen toinen sija SM3- luokassa.  

- Mitäpä tähän tuumaisi. Ei nyt mennyt käsikirjoituksen mukaan. Pitäisi olla tyytyväinen lopputulokseen,  vaikka ei se siltikään mieltä lämmitä. Olisihan se ollut mielekästä päättä kausi kotikisassa voittoon.  Ralli opetti jälleen kerran, joten jatketaan tästä nöyrin mielin eteenpäin, kommentoi Järvinen tunnelmiaan kauden päätteeksi.

Kuva: Jani Salonen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa