Facebook Twitter Email Pinterest

Lumityöt pudottivat Marko Männyn Tunturirallin palkintopallilta

30.01.2017 / JiiVee Korpela

Kauhajokelaisen Marko Männyn 13. kerta Arctic Lapland Rallyn eli Tunturirallin kahinoissa alkoi lupaavasti ensimmäisen kilpailupäivän SM1 -luokan toisella sijalla. Rallin toisena päivänä SM-sarjan kuninkuusluokan palkintopallin sijoituksista vedettiin tuimaa kisaa rallin viimeisille metreille saakka. 

Mänty lähti viimeiselle 52-kilometriselle erikoiskokeelle luokan kolmantena. Taistelu palkintopallin paikasta hyytyi kun Männyn Skoda Fabia R5 -auto kaatui hankeen. Palkintopalli vaihtui SM1 -luokan 12. tilaan. 

-Viimeiselle pätkälle mennessä olimme vain 10 sekuntia Jarkko Nikaraa edellä. Emme tienneet silloin Nikaran auton ongelmista. Oli pakko laittaa peliin kaiken minkä pystyi. Kävimme pätkän alussa vähän hangessa. Se pakotti puristamaan lopussa vielä vähän kovempaa, Mänty avasi.

-Ihan tietoisesti otettiin riskejä. Kaato tuli kuitenkin nolassa paikassa. Kovassa vauhdissa takapää osui lumipenkkaan ja siitä auto lähti tekemään volttia. Putosimme penkkaan perä edellä. Penkasta auto pyörähti takaisin tielle. Rikkoutuneesta takalasista työntynyt lumi oli täyttänyt auton sisätilat. Kun tilanne valkeni itselle, menin takaisin autoon ja peruutin sen penkkaan. Kaivoimme myös lisää tilaa hankeen, että muut pääsivät ohi, Mänty kertasi lumitalkoita Ristilammella. 

Mänty ja kartturi Joni Mäkelä lapioivat enimmät lumet pois autosta ja köröttelivät sen jälkeen erikoiskokeen maaliin. Kaadosta aiheutui 12 minuuttia kärkeä heikompi aika. 

Toisen kilpailupäivän jälkipuoliskolla Mänty ei yltänyt aivan avauspäivän vauhtiin. Virheisiin kuljettaja ei ollut kuitenkaan sortunut ennen päätöspätkää.

-Kaikki tultiin mitä osattiin. Iltapäivän lenkillä tuntui, että ihan paras nopeus jäi saavuttamatta. Ulkopuolelta saimme tietoa, että auton käyntiääni ei ollut aivan normaali. Heti rallin jälkeen emme vielä pystyneet toteamaan koneesta mitään poikkeavaa. Mahdollinen ongelma täytyy selvittää ennen seuraavaa rallia.

Terävä avaus

Mänty ja Mäkelä avasivat terävästi perjantaina puolelta päivin käynnistyneen Tunturirallin. Päivän kolmella pitkällä erikoiskokeella kauhajokelainen päästeli kahdesti toiseksi ja kerran kolmanneksi. Kaksi kertaa ajetuilla raviradan pyörityksillä ero kärkeen pysyi muutamassa sekunnissa. Yötauolle mennessä JTR Racingin miehistö oli SM1 -luokan toisena.

-Alussa piti Aitan erikoiskokeella vähän arpoa, kuinka paljon kisavauhdissa tohtii heittää penkkaa vasten. Hyvin tuntuivat penkat kestävän ja ajo lähti kulkemaan joustavasti. 

-Hanhikosken pätkän tiesin jo etukäteen vaikeaksi. En ole koskaan onnistunut siellä oikein hyvin. Nyt oli itse aiheutettuja ongelmia. Nuotti oli liian hidas. Vauhti alkoi heitellä, enkä tohtinut mennä nopeisiin paikkoihin riittävän kovaa. Pätkän jälkeen sanoin Jonille, että Hanhikosken nuotit saa sitten polttaa, Mänty kirkasti rallin avauspäivän tunnelmat. 

Toisen kisapäivän aamulenkillä JTR Racingin miehistö oli hyvin mukana ensimmäisen päivän vauhdissa. SM1 -luokan kakkostila vaihtui iltapäivällä taisteluksi kolmannesta tilasta. 

Joidenkin pintapeltien vaihtamisen ja koneen huollon jälkeen Mänty ja Mäkelä lähtevät nälkäisinä helmikuun 17.-18. päivinä kurvailtavaan Mikkelin Vaakuna Ralliin.

Kuva: Hannu Rainamo

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa