Facebook Twitter Email Pinterest

Marko Mänty palkintopallin kupeelle Tahkon SM-rallissa

13.03.2017 / JiiVee Korpela

Kauhajoen Marko Männyn takkuisesti käynnistynyt rallin SM-sarja kääntyi voiton puolelle kauden kolmannessa ja samalla talvikauden hyvästelleessä Tahko Rallissa Nilsiällä. Flunssan jälkioireista ja vannerikosta huolimatta Mänty päästeli Nilsiän Tahkolla SM1 -luokan neljänneksi. 

Mänty oli edellisen, Mikkelissä ajetun SM-rallin jälkeen löytänyt Skoda Fabia R5 -autoonsa aiempaa paremmat alustan säädöt. Kauhajokelainen lähti Tahko Ralliin flunssasta toipuneena korkein odotuksin. Yllätys iski kuitenkin vasten silmiä lauantaina ensimmäiselle pätkälle startatessa.

– Kun lähdimme ykköspätkälle, silmistä juoksi vesi oikoosena. Tuntui kuin silmissä olisi ollut vesikalvo päällä. Kun yritin tiirata tietä, päällimmäisenä oli ajatus, että nyt tuli raskas päivä.  Onneksi se vetistely helpotti, eikä toisella pätkällä ollut enää mitään ongelmia näkemisen kanssa. Toinen ja kolmas pätkä osuivat hyvin. Jäimme molemmilla pätkillä alle kaksi sekuntia pohjista, Mänty avasi.

Kolmen erikoiskokeen jälkeen Mänty oli SM1 -luokan neljäntenä vain 11,9 sekuntia johdossa ollutta Juha Saloa jäljessä. Neljännellä kiirustaipaleella Männyn ero kärkeen kasvoi rengasvaurion vuoksi.

– Tulin kurviin ja näin lumessa jotakin mustaa. En ehtinyt väistää ja pyörä osui kiveen. Sen jälkeen rengas alkoi täristää rajusti. Nopeilla osuuksilla en tohtinut vetää täysillä, kun ei ollut varmuutta, onko jokin paikka pettämässä. Ero kärkeen pääsi kasvamaan liki 18 sekuntiin.

– Viides pätkä vedettiin vielä ihan kisavauhtia. Viimeinen erikoiskoe oli enää pelkkää varmistelua. Kolmostilaan emme olisi ajamalla ehtineet, eivätkä takaa tulevat uhanneet sijoitustamme, selvitti neljännen sijan kuitannut Mänty.

Männyn ja kartturin Joni Mäkelän saldona ennen Tahko Rallia olivat Tunturirallin neljä pistettä. Tahkon jälkeen lähdetään pienen kevättauon jälkeen kesäkauden sorateille. Sieltä JTR Racingin miehistö tavoittelee vauhtinsa mukaisia pisteitä.

– Tahkon tunnelmat olivat vähän kaksijakoiset. Ongelmat verottivat vauhtia ja sijoitusta. Kisan vastukset on kuitenkin helppo unohtaa kun tietää, että auton kanssa on menty iso askel eteenpäin. Tiedämme nyt vielä muutaman kikan mitä toteutamme ennen kesän ralleja. Aikaa ei ole paljon. Töihin pitää ryhtyä heti, ruoskii Mänty itseään.

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa