Facebook Twitter Email Pinterest

Suomen kuumin rallisarja siirtyy soralle 120 kuljettajan voimin Riihimäellä

09.05.2017 / Sami Kolsi

Yhdeksi valtakunnan polttavimmaksi puheenaiheeksi noussut Ralli SM -sarja jatkuu toukokuun kolmantena viikonloppuna suomalaisilla sorateillä, sillä edessä on sarjaan paluun muutaman vuoden tauon jälkeen tehnyt legendaarinen Riihimäki-ralli. Sarjan talvikaudelta monelle jäi mieleen tiukat kärkikamppailut, Kalle Rovanperän sensaatiomainen voitto Mikkelissä sekä ennen kaikkea uusien R5-luokan ralliautojen rantautuminen sarjaan oikein rytinällä.

Rytinä jatkuu myös Riihimäellä, sillä osallistujia ilmoittautui määräaikaan mennessä upeat 120 autokuntaa. Neljässä SM-luokassa tullaan näkemään varmasti hieno kauden aloitus ja upeita rallisuorituksia.

SM1-luokassa kuljettajia sorateiden herruudesta taistelemaan lähtee 22 kuljettajaa, joista yhdeksän on mukana R5-ralliautolla. Ensimmäistä kauttaan SM1-luokassa ajava Teemu Asunmaa otti sensaatiomaisesti kaikista talvikauden kilpailuista täydet pisteet. Voitot tulivat Rovaniemeltä ja Tahkolta, kun taas rallin kakkossija Mikkelistä, mutta voittaja Rovanperä ei ajanut pisteistä, joten isoin potti kilahti sieltäkin Asunmaan tilille.

Asunmaa ei tule missään nimessä pääsemään helpolla sillä pisteissä toisena oleva, hallitseva luokan suomenmestari Juha Salo lähtee vuoren varmasti hyökkäämään ja saalistamaan kauden ensimmäistä voittoa. Niin ikään Jarkko Nikara pistänee kärjen erittäin ahtaalle ja mielenkiintoista on nähdä, kuinka yhteistyö japanilaiskartturi Sayaka Adachin kanssa on kehittynyt. Mainittakoon tästä luokasta myös kauden ensimmäisen SM-rallinsa ajana, viime vuoden Tulevaisuuden Tähti -palkinnon voittanut Juuso Nordgren, Fordista Skoda Fabia R5 -autoon siirtynyt Jukka Kasi sekä vielä Jesse Turunen, joka ajaa nyt toisen kilpailunsa Hyundain i20 R5 –ralliautolla.

SM2-luokassa talvikausi oli nuoren rallitaiturin Eerik Pietarisen juhlaa. Suvereenit voitot jokaisesta kolmesta talvirallista johdattivat Pietarisen yli 40 pisteen johtoon luokassa, joten varsin mukavista asetelmista nuori mies pääsee starttaamaan soralle. Ville Hautamäki kärkkyy pisteissä toisena ja Janne Eronen kolmantena. Tämän kolmikon lisäksi ainakin Kristian Kiviniemeltä odotetaan nyt näyttöä ailahtelevan alkukauden jälkeen ja myös Tommi Järvinen lienee hyvässä iskussa.

SM3-luokassa talvikauden komeetta Emil Lindholmilta jää Riihimäen osakilpailu väliin, joten pistejohtaja ja yksi ennakkosuosikki on poissa pelistä. SM-pisteissä etenkin viiden sakkiin pääsemiseen ja siellä säilymiseen luulisi olevan herroilla Miika HokkanenHenrik PietarinenMiki Lindblom ja Jussi Lindberg olevan kova hinku. Muun muassa tämä kaarti nimittäin taistelee Lindholmin kanssa pääsystä Tulevaisuuden Tähti -kilpailun valintakokeisiin ja tavoittelemaan pääpalkintoa eli täydellistä ajopakettia heinäkuun lopussa ajettavaan Neste Ralliin. Riihimäki-ralli on toiseksi viimeinen ralli, joka huomioidaan kilpailuun. Ei sovi kuitenkaan unohtaa myöskään toisena pisteissä olevaa Anssi Rytköstäja paluun sarjaan tekevää Samuli Vuorisaloa.

SM4-luokassa Erno Kinnunen on melko monen yllätykseksi luokan pistejohdossa ja mielenkiintoista on nähdä, kuinka lento jatkuu nyt sorapinnalla. Varmaa on kuitenkin se, että nälkä on kova perässä saalistavilla Esa RuotsalaisellaJanne SeluskallaJoni Toivasella ja Joonas Lindroosilla. Myös hyviä otteita talviralleissa väläytelleeltä Jori Nousiaiselta voidaan odottaa kärkituloksia.

Tiimien välisessä taistelussa Hannu's Rally Team on kärjessä 108 pisteellä ja Hannu's Senior Rally Team seuraa toisena 73 pisteellä. Viiden kärkeen mahtuvat myös Printsport 3 (56), DYNAMO (54) ja Printsport 1 (53).

KUUMAT NIMET (kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla)

Teemu Asunmaa, SM1-luokka, Skoda Fabia R5, Hannu’s Rally Team (kuva: AKK/Taneli Niinimäki)- Muutama testipäivä ollaan jo päästy ajamaan soralla, joskin aika rauhassa on testailtu ja haettu säätöjä. Vielä ennen Riihimäen kilpailua käydään myös testaamassa. Sora on tuntunut tällä autolla ihan hyvältä, mutta tekemistä vielä toki riittää. Riihimäen tiet eivät ole hirveän tuttuja, olen ajanut siellä seudulla viimeksi 2015, kun osallistuin F-Cupin kilpailuun. Jos pysytään Juhan (Salo) kyydissä, niin varmasti tulee kova kisa. Juhalle kilpailu on kuitenkin oikeastaan kotiralli. Mielenkiintoinen ralli varmasti tulee ja se näyttänee sitten suuntaa tuleville kisoille.

Juha Salo, SM1-luokka Peugeot 208 T16 R5, Hannu's Senior Rally Team (kuva: AKK/Hannu Rainamo)- Valmisteluja on Riihimäkeä silmällä pitäen tehty ja auto huollettu sekä laitettu kuntoon. Testiäkin on jo päästy soralla ajamaan ja sen lisäksi ajoimme Keravan TerraWise Rallissa. Osa teistä on varmaan tutumpia ja osa vähemmän, mutta onhan se kiva fiilis periaatteessa ajaa kotirallissa ja toivottavasti kilpailuun tulee paljon paikallisia katsojia. Riihimäellä pitää ehdottomasti voittaa. Talvikausi oli pettymys ja varsinkin, kun johdettiin kahta rallia, mutta väärässä kohtaa eli ei maalissa sitten enää. Asunmaan edellä pitää pystyä olemaan ja silloin varmasti taistellaan kärkipaikasta. Toki mielenkiintoista nähdä miten kovaa esimerkiksi Juuso (Nordgren) menee R5:lla, mutta toisaalta hänellä ja muutamilla muilla on ehkä vähän vähemmän kokemusta siitä autosta.

Eerik Pietarinen, SM2-luokka, Mitsubishi Lancer E9 (kuva: AKK/Taneli Niinimäki)- Hyvillä fiiliksillä lähdetään Riihimäelle. Keravalla ajettiin testikisa, jossa meiltä hajosi moottori. Onneksi se tapahtui siellä. Nyt on remontti tehty ja ensi viikolla käydään ajamassa vielä testiä. Toivotaan, että sama tahti jatkuu kuin talvella ja Riihimäeltä voitto tulee. Kiviniemi, Hautamäki ja Eronen sekä muut pistävät kuitenkin varmasti ahtaalle.

Miika Hokkanen, SM3-luokka, Ford Fiesta R2 (kuva: AKK/Taneli Niinimäki)- Hieno päästä soralle taas ajamaan ja autokin on kunnossa, joten lähtökohdat ovat ihan hyvät. Lyhyt testi on jo ajettu ja vielä ajetaan tässä lähipäivinä vähän lisää. Nyt on mielenkiintoista nähdä muuttuvatko soralla luokan voimasuhteet johonkin suuntaan. Ajoa lähdetään Riihimäelle parantamaan ja tietysti Tulevaisuuden Tähti -kilpailu on mielessä. Nyt kun saisi näistä parista viimeisestä kisasta hyvät tulokset, niin se olisi erittäin tärkeää.

Esa Ruotsalainen, SM4-luokka, Honda Civic Type R (kuva: AKK/Hannu Rainamo)- Hienoa saada jälleen uutta verta myös kisapuolelle, joten Riihimäen mukaantulo on oikein positiivinen asia. 2008 olen siellä viimeksi ajanut junnujen SM-sarjaa. Valmistautuminen on sujunut hyvin ja kaluston on huollettu kesäkuntoon. Ennen Riihimäkeä teemme ajamme vielä testiä ja erityisesti rengastestiä. Voittoa lähden ehdottomasti hakemaan ja toivotaan, että nyt kerrankin laitteet toimii lähdöstä maaliin. Joonas Lindroos antaa varmasti kovan vastuksen, mutta myös Jori Nousiainen voi olla kovassa vedossa. Hyvä kilpailu on varmasti tulossa.

Riihimäki-ralli 2017: Aika ottaa soratiet haltuun!

Riihimäki-rallin varsinainen kilpailupäivä on lauantai 20. toukokuuta, jolloin matkaan startataan kello 11.01 Ragnar Granitin aukiolta. Rallissa ajetaan yhteensä kahdeksan erikoiskoetta, joille kertyy päivän aikana mittaa 88 kilometriä. Kaksi erikoiskoetta ajetaan Riihimäen taajama-alueella ja molemmista erikoiskokeista noin 2,5 kilometriä on asfalttia. Yhteensä erikoiskokeilla asfalttia on 9,5 kilometriä.

Kilpailupäivän aikana käydään Pohjolankadulla sijaitsevassa huollossa, jonne ensimmäinen kilpailija saapuu kello 13.30. Kilpailun maalijuhlallisuudet alkavat Pohjolanrinteen koulululla (Pohjolankatu 8, 11120 Riihimäki) kello 17.10.

Erikoiskokeiden määrä: 8
Erikoiskoekilometrejä: 88 km
Kilpailun kokonaispituus: 240 km

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa