Facebook Twitter Email Pinterest

Mänty vingutti renkaat sileäksi Riihimäen SM-rallissa

21.05.2017 / JiiVee Korpela

Rallin SM-sarjan neljäs ja samalla kesäkauden avannut Riihimäen ralli oli kärkikolmikon osalta sekuntitaistelua viimeisille metreille saakka. Kauhajoen Marko Mänty ja kartturi Joni Mäkelä lunastivat sorarallien lupaukset ja ottelivat SM1 -luokan ykköstilan 3,4 sekunnin erolla Juuso Nordgreniin. Talvella kaikki osakilpailut voittanut Teemu Asunmaa oli kolmas 0,6 sekuntia Nordgrenista jääneenä.

Mänty aloitti karkelot tuupaten JTR Racingin Skoda Fabia R5 -laitteen ensimmäisen erikoiskokeen pohja-aikaan. Toisen pätkän jälkeen Mänty antoi johtopaikan lainaksi. Kolmannella kiirustaipaleella kauhajokelainen nousi uudelleen piikkipaikalle. Se ote piti kahdeksannen erikoiskokeen maaliin saakka.

- Ensimmäisen pätkän aika yllätti. En ollenkaan ajatellut, että meidän vauhti olisi riittänyt ykköstilalle. Se vain tuli, mutta eipä sille pätkälle mitään virheitäkään sattunut, Mänty avasi.

Rallin edetessä pohja-ajat vaihtelivat eri kuljettajien kesken. Erot kärkimiesten kesken laskettiin kuitenkin vain sekunneissa ja kymmenyksissä. Toisen pohja-aikansa Mänty kiskaisi kuudennelle pätkälle. Sen jälkeen ero kakkoseen, Teemu Asunmaahan, oli 6,3 sekuntia.

- Täysillä piti vetää koko ajan. Pahimpia paikkoja olivat ne osuudet missä tien pinta oli torpparin asfaltilla. Kun tielle oli kurveissa noussut irtosoraa, piti olla tarkkana kun ei ollut varmuutta mitenkä rengas pitää. Siellä missä mentiin puhtaasti sorapinnalla, ei ollut mitään ongelmia.

- Ennen rallia lukemattomat määrät kavereita kävi ”kattelemas” meidän auton renkaita. Ehkä Kumho-merkkiset renkaamme eivät kaikkien kohdalla herättäneet luottamusta. En minä ainakaan voi rengasvalintaa moittia. Rengas toimi soralla niin kuin pitää, Mänty naulasi.

Rallin viimeinen erikoiskoe oli kisan pisin, lähes 23-kilometrinen puristus, josta viimeiset viisi kilometriä vedettiin asfaltilla.

- Viimeiselle pätkälle tuli vähän paineita. Kaverit pistivät edellisellä pätkällä meikäläistä pataan. Oli pakko syöttää loppuun saakka tosissaan. Viimeisten kilometrien asfalttiosuudella oli jännät paikat kun sorapyöristä alkoi pito loppua. Vaikeutta lisäsi myös asfaltille kahmittu irtosora. Eivät ne muutkaan sitten kuitenkaan paljon kovempaa tulleet, myhäili sorateillä viihtyvä Riihimäen rallin voittaja.

Kuva: Jarno Saari

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 79 pistettä NHD (R5)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 69 pistettä Alavuden UA (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 65 pistettä Viro (R5)
4. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 53 pistettä MäntsMK (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 44 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa