Facebook Twitter Email Pinterest

Mäkisen SM-ralli oli kuin Pohjalaiset juhannushäät - alku sujui rauhallisesti ja lopuksi kaivettiin helapäät esiin

11.06.2017 / Niko Mäkinen

Kauden viides SM-ralli ajettiin lauantaina Kouvolassa. Sarjassa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua, Uusikaupunki syyskuun alussa ja Tampere saman kuun viimeisenä viikonloppuna. Finaalikilpailu on erityisen merkityksellinen, siellä on jaossa korotetut pisteet.

SM3 –luokassa kilpailevat Niko Mäkinen ja Antti Haapala aloittivat Kouvolassa hyvin, ensimmäiset kaksi erikoiskoetta toivat sijoitukseksi kuudennen tilan, eikä eroa kärkeen ollut kertynyt kuin reilut kymmenen sekuntia. Kolmannella erikoiskokeella eroa tuli enemmän.

- Ymmärsin nuotin väärin! Vauhti putosi täysillä ajettavassa kohdassa kun pukkasin kolmoselle, muutama ärräpää siinä pääsi ja rytmi sekosi hetkeksi.

Erikoiskokeet neljä ja viisi menivät jälleen hyvin, kisaviikon harjoittelu vauhdikkaalla tiellä oli tuonut luottoa ajamiseen. Puistohulmin tiimissä odotettiin kärsimättömänä seuraavaa aikaa, ja kun se saatiin seurannasta, ilmeet vähän synkistyivät. Mäkinen oli jäänyt yli kaksikymmentä sekuntia erikoiskokeen voittajasta.

- Perhanan kivi! Meillä meni rengas kerta rysäyksellä ja vedettiin kolme kilsaa pelkällä vanteella. Ei meinannut auto oikein kääntyä, eikä siitä ajosta tietenkään mitään tullut.

Sijoitus putosi kuudennelta sijalta yhdeksänneksi ja ero kilpailua johtavaan Miika Hokkaseen venähti lähes minuuttiin, kun se ennen takaiskua oli kolmisenkymmentä sekuntia. Tästä autokunta ei kuitenkaan lannistunut.

Mäkinen ja Haapala lietsoivat toisiaan kovaan iskuun, kaksi pidempää erikoiskoetta oli vielä ajamatta, sekä rallin päättävä kilometrin pituinen yleisöpätkä Tykkimäen moottoriradalla.

- Läiskittiin toisiamme poskille, kuvainnollisesti. Aika kovaa tekstiä tuli molemmilta ja päätös oli yhteinen, kaivetaan puukot tupesta ja mennään niin ettei tarvitse selitellä.

Seitsemäs erikoiskoe ei vielä tuottanut toivottua tulosta, mutta kahdeksas sujui kuin tanssi. Mäkinen ajoi kolmanneksi, ja eroa kärkeen tuli alle kaksi sekuntia. Kokonaistilanteessa pari oli noussut kahdeksanneksi, jäljellä oli tosin vain yksi lyhyt etappi ennen maalia. Sisuuntunut laihialainen räväytti kalkkiviivoilla komean tuloksen, jaettu pohja-aika Joni Viitalan kanssa.

- Toiseksi viimeinen pätkä oli meiltä virheetön suoritus ja aika sen mukainen. Se oli pieni valonpilkahdus tunnelin päässä, nyt tuntuu ettei meidän suorittaminen ihan toivotonta ole. Treenin puute vain näkyy, alussa ei vauhtia ole tarpeeksi ja loppua kohden sitä alkaa löytymään. Yhtään ei oli varaa virheisiin ja vaikka virheettömästi ajaisikin, pitää ajaa aivan maksimilla jos meinaa pärjätä. Kesälomalle on siis läksyjä, ennen syyskuun kisaa on treeanattava, Mäkinen päättää.

Lopputulokset:
1) Miika Hokkanen
2) Taisko Lario  -11,3s
3) Miki Lindblom  - 16,4s
8) Niko Mäkinen   - 58,2s

Kuva: Taneli Niinimäki

Pisteet top 5

1. Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen 79 pistettä NHD (R5)
2. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 69 pistettä Alavuden UA (R5)
3. Egon Kaur / Silver Simm 65 pistettä Viro (R5)
4. Mikko Heikkilä / Samu Vaaleri 53 pistettä MäntsMK (R5)
5. Aleksi Röyhkiö / Antti Haapala 44 pistettä PR-Racing (R5)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2022

1) 14.-15.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
2) 4.-5.2. Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
3) 4.-5.3. SM Ralli ABC Pitkälahti, Kuopio
4) 13.-14.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 17.-18.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (FIA ERT)
6) 26.-27.8. SM Ralli, Mikkeli
7) 30.9.-1.10. SM Ralli, Kouvola

SM-sarja sosiaalisessa mediassa