Facebook Twitter Email Pinterest

Niko Mäkinen ei säikkynyt sadetta Uudenkaupungin SM-rallissa

12.09.2017 / Toni Lönnroos

Viikonloppuna ajettiin kauden toiseksi viimeinen rallin SM-osakilpailu Uudessakaupungissa. Niko Mäkisen ja kartanlukija Antti Haapalan selkeä tavoite oli ajaa ehjä kilpailu, ja tässä tavoitteessa pysyttäessä kurkottaa mahdollisimman korkealle, jopa kolmen joukkoon. 

Rallissa ajettiin kahdeksan erikoiskoetta, ja alku lupaili autokunnalle kohtuullisen hyvää sijoitusta, vaikka Mäkinen itseään sättikin.

- Meni ihan reisille, oli laihialaisen ensimmäinen tokaisu ykkösen maalissa.

- Ei siinä vaiheessa löydetty mitään yksittäistä syytä siihen ettei ykkönen tullut ihan toivotusti. Kakkonen meni vähän samaan tahtiin ja kolmonen vielä siihen perään, siellä oli mielestäni vähän huono nuottikin. Liukasta siellä kyllä oli, satoi koko ajan mutta ei se rapaisuus haitannut, normaali kesäkeli.

Kolmen erikoiskokeen jälkeen oli vuorossa neljän kilometrin mittainen asfaltilla ajettava yleisöerikoiskoe.

- Antti sanoi mulle ennen nelosta, että vedä kovaa mutta rauhallisesti läpi äläkä tee mitään typerää. Se onnistui ja ajettiin sinne toiseksi paras aika.

Neljännen erikoiskokeen jälkeen oli vuorossa tauko ja aika tarkentaa loppupäivän suunnitelmaa.

- Päätettiin että hyökätään kunnolla. Toinen sija oli viidentoista sekunnin päässä ja neljänteen oli matkaa vain yhdeksän sekuntia, eli onnistumalla oli mahdollista nousta taistelemaan pytyistä. Sovittiin Antin kanssa ettei katsota yhtään mitä muut tekevät, vaan keskitytään täysin omaan ajoon ja tehdään sitä mitä osataan niin hyvin kuin mahdollista.

Jäljellä oli neljä erikoiskoetta ja Mäkinen oli tässä vaiheessa viidentenä.

- Vitonen meni ihan hyvin, oltiin kolmanneksi nopeimpia. Tuntui hyvältä ja luotettiin että täältä noustaan ja suunnitelma pitää. Kutonen tuli vähän huonommin, mutta oli sekin ihan ok. Oltiin siellä kahdeksansia,  jäätin kärjelle vain kuusi sekuntia. Oli pirun tasaista!

Kahden viimeisen erikoiskokeen alla kuljettajat kävivät vielä huollossa, sitten oli loppusuoran aika.

- Jotain tapahtui, Mäkinen kertoo savu korvista nousten. 

Erikoiskokeella seitsemän Mäkinen putosi kokonaistilanteessa kuudenneksi, ja viimeisen pätkän jälkeen sijoitus oli seitsemäs. Ennen kahta viimeistä erikoiskoetta Mäkinen oli kolmannesta sijasta vain kahdentoista sekunnin päässä.

- En tiedä itsekään mitä siinä tapahtui, vauhti vain ei riittänyt kahdella viimeisellä ja pudottiin pari sijaa. Ajateltiin että tuli ehkä sittenkin mietittyä liikaa muiden tekemistä ja sitä että pitäisi yrittää hyökätä, ja keskittyminen omaan tekemiseen herpaantui.

Kotimatka sateisessa syyshämärässä ei mennyt vain tappiota nieleskellessä vaan kilpailua käytiin läpi analyyttiselläkin otteella. 

- Käytiin läpi incaria ajamisesta ja mietittiin mitä oltaisiin voitu tehdä toisin ja mitä tehtiin oikein, siinä katsellessa välähti mieleen että autokin pitää tutkia. Lähetettiin heti seuraavana päivänä auton data eteenpäin tutkittavaksi. Tuntui niin hullulta kun mielestämme tultiin kahdella viimeisellä eekolla paremmin kuin koko päivänä ja turpaan tuli. Ensi tieto on nyt saatu ja turbo menee vaihtoon, uusi on jo tuloillaan. Laitetaan auto taas iskuun, kyllä ennen pitkää täytyy meidänkin onnistua, me ei nimittäin lannistuta vaikka mikä tulisi!

Viimeinen osakilpailu ajetaan Tampereella syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Lopputulokset SM3–luokassa:

1) Emil Lindholm
2) Miika Hokkanen 
3) Olli Pollari
---
7) Niko Mäkinen

Kuva: Timka Seppänen

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa