Facebook Twitter Email Pinterest

Patric Öhmanin kilpailu Sastamalassa päättyi lyhyeen - Kartanlukija sairaalahoitoon

04.09.2018 / Jari Hotti

Rallin SM-sarjan kauden kuudes osakilpailu viime lauantaina Sastamalan ja Huittisten ympäristössä päättyi Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhmanin ja kartanlukija Aki Sparren osalta keskeytykseen jo avauserikoiskokeella. SM3-luokassa kilpaileva kaksikko ajoi ulos ja tilanteessa loukkaantunut Sparre vietiin sairaalahoitoon.

Sunnuntaina Aki Sparrea sairaalassa katsomassa käynyt Patric Öhman taustoitti kartanlukijansa tilannetta myöhään sunnuntai-iltana.

- Aki on edelleen sairaalahoidossa. Selkänikamassa on murtuma, se on tiedossa jo nyt, mutta lisäselvityksiä vielä tehdään. Lääkäri ei osannut vielä sanoa sen enempää, mutta maanantaina varmasti ollaan viisaampia, Öhman taustoitti ja kertoi omasta tilanteestaan sen verran, että hartiat ja niska ovat jumissa, lihassärkyä on, mutta muuten kuljettaja selvisi tilanteesta käytännössä henkisin vammoin.

Rallissa tunnetusti pienikin virhe voi maksaa paljon ja niin kävi nyt Öhmanin ja Sparren kohdalla.

- Peltojen keskellä pitkä suora ja sen päässä vasemmalle kääntyvä mutka, minkä jälkeen lähdettiin taas uudestaan kiihdyttämään. Sellainen joku 150 metrin suora, siitä vasemmalle kääntyvä mutka ja perä lähti vähän irti. Oma veikkaus on, että vaikka siitä oli muutkin leikannut ja oikonut sitä mutkaa jo nuotitusvaiheessa, niin leikkasin sitä samaa jälkeä. Epäilen, että kuskin puolen eturengas tipahti hieman liian syvään ja se lähti kääntämään auton peräpäätä. Siitä sitten keula edellä sisäpuolen ojaan viistottain, Öhman kertasi ulosajotilannetta.

Tilanteessa oli mukana todella paljon huonoa onnea, sillä keskellä ojaa ollut siltarumpu oli lopulta se mikä auton menon pysäytti ja tekikin sen rajusti.

- 10-15 metriä mentiin ojan pohjaa pitkin ja siellä oli siltarumpu, mihin törmättiin keula edellä. Sellainen pisto, mistä traktorit menee tieltä pellolle. Oja oli todella syvä siinä kohtaa, siihen kun auto parkkeerasi sen piston päälle, niin kuskin puolen takarengas oli varmaan puolitoista metriä ilmassa ojan pohjasta, Öhman ihmetteli.

Jossittelu tunnetusti on aina turhaa, varsinkin autourheilussa, mutta tässä kohtaa jos tuurit olisivat olleet mukana sen verran, että kyseisessä kohtaa ei tuota siltarumpua olisi ollut, niin matka olisi mitä suuremmalla todennäköisyydellä päässyt jatkumaan.

- Jos se oja olisi jatkunut samanlaisena mitä ennen sitä siltarumpua, niin parhaassa tapauksessa se olisi tullut samalla vauhdilla vielä ylöskin ja takaisin tielle. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisi jäänyt ojaan, mutta siinä ei olisi edes peltivahinkoa tullut siinä tapauksessa.

"Akille haluan lähettää tsemppiä ja pikaista toipumista"

Öhman sanoo, että välittömästi ulosajon jälkeen oli selvää, että Sparre on loukkaantunut ja tarvitsee apua.

- Aki sanoi heti, että teki kipeää. Kysyin, että tarvitseeko painaa SOS-nappia ja sain vastauksen, että tarvitsee. Sen jälkeen hyppäsin sitten "monitoimimiehen" rooliin. Ensin otin sammuttimen, kun auto höyrysi ja savusi niin paljon, että varmistin ettei se ala palamaan, kun Akikin on autossa. Soitin ek-päällikölle, että pistää pätkää poikki ja lähettää ambulanssin. SOS-kyltillä siinä sitten pysäyttelin takaa tulevia autoja, Öhman muistelee hektistä tilannetta.

Jo sunnuntaina Öhman ja Sparre olivat keskustelleet siitä, että vanhan Queen-hitin mukaisesti "show must go on", eli tiimin kalusto tullaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä näkemään mukana myös SM-sarjan viimeisessä osakilpailussa Turussa syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

- Aki oli sunnuntaina olosuhteisiin nähden hyvällä fiiliksellä ja kun tilanne alkoi selkiintymään, niin puhuttiin siinä sitten, että mitä tehdään. Kukaan ei tietenkään voi jäädä tuleen makaamaan ja pakko ne on katseet siirtää eteenpäin. Yritetään niin, että auto olisi Turussa viivalla. Koitetaan tehdä hommia ja toivotaan, että aikataulu pitää ja tarvittavat osat olisi saatavissa. Tärkeintä tottakai on, että Akilla on kaikki hyvin ja hän saa tilanteen selvitettyä.

Vielä tuon keskustelun jälkeenkin Sparre lähetti Öhmanille viestin myöä juuri niitä sanoja, joita tälläisessä tilanteessa haluaa kuulla enemmän kuin mitään muuta.

- Aki laittoi viestiä, että kun lääkäri antaa luvan ja Fiesta on kunnossa, niin sitten mennään taas. Akille haluan lähettää tsemppiä ja pikaista toipumista! Toivottavasti mies saa nopeasti luvan hypätä taas kilpurin jousille, Öhman toivoi.

Koska paikalle tarvittiin ambulanssi, niin erikoiskoe tottakai keskeytettiin kilvanajon osalta. Ulosajopaikan välittömässä läheisyydessä ei ollut yleisöä, mutta siitä huolimatta sosiaalinen media aloitti huhurummutuksen välittömästi ja mukaan mahtui jos jonkinlaisia tarinoita ja jopa uljas metsämme luonnoneläväkin.

- Siinä kun odottelin, että saadaan romut kerättyä kyytiin, niin kyllä nauratti mistä rallikansa aina nämä huhut keksii. Hirvikolaria pidettiin varmana joka puolella ja minäkin sain aiheesta usean kyselyn, että mitäs, olette ajaneet hirvikolarin. Pilke silmäkulmassa terveisinä lähettäisin kaikille, että ei kannata huhua alkaa noin laajasti levittämään jos ei ole faktat kunnossa. Minua se tilanne noiden huhujen osalta oikeasti vain nauratti, Öhman sanoi.

Eikä ne huhut pysyneet edes Suomen rajojen sisäpuolella.

- Sain jopa viestiä, että Ruotsissa asti oli tietoa, että ollaan ajettu hirvikolari. Ei edes nähty yhtään hirveä reissussa, peuroja nuotituksessa sitäkin enemmän, Öhman naurahti.

Kuva:Jari Nurminen/RPF

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa