Facebook Twitter Email Pinterest

Flying Finn Future Star -ohjelma vie voittajan rallin MM-sarjaan

28.09.2018 / AKK

Teemu Sunisen ralliautoilun huipulle vienyt Tulevaisuuden Tähti -palkinto kokee tulevina vuosina suuria muutoksia. Vielä vuoden 2019 aikana voittaja saa viime vuosien tapaan palkinnoksi täydellisen kilpailupaketin Suomen MM-ralliin, Neste Ralliin, mutta vuodesta 2020 alkaen voittaja palkitaan ajopaikalla FIA Junior WRC -sarjaan tai vastaavaan MM-sarjan oheisluokkaan. Samalla AKK:n, M-Sportin ja Pirellin luoman uuden ohjelman nimi muuttuu Flying Finn Future Star -palkinnoksi.

AKK Sports Oy perusti Tulevaisuuden Tähti -palkinnon vuonna 2014 tukeakseen lupaavien nuorten rallilahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua. Palkinnon aikaisempina vuosina voittaneet kuljettajat ovat raivanneet tiensä aina rallin MM-sarjan huipulle asti.

- Tulevaisuuden Tähti -palkinnon voittaminen oli minulle ainutlaatuinen mahdollisuus ottaa askel eteenpäin urallani. Neste Ralliin osallistuminen vuonna 2014 ja luokkavoiton saavuttaminen huomattiin lajin isojen toimijoiden keskuudessa ja en usko, että olisin tässä tilanteessa ilman tuota palkintoa. Olen erittäin kiitollinen AKK:lle heidän tuestaan tämän palkinnon myötä. Tulevaisuuden uusi konsepti kuulostaa hyvältä ja on hienoa, että sitten palkinnon voittajalla on enemmän kuin yksi mahdollisuus osoittaa kykynsä. Toki silti pitää olla junioreiden MM-sarjassakin tosi hyvä jokaisessa kilpailussa. Tällä palkinnolla on merkittävä arvo, sillä tämä voi olla jopa ainoa mahdollisuus nuorille suomalaiskuskeille päästä kansainvälisiin kisoihin, koska heidän täytyy jatkuvasti taistella saadakseen budjetin kasaan jo Ralli SM -sarjaan, sanoo Teemu Suninen, joka voitti palkinnon vuonna 2014 ja ajaa nyt M-Sportin WRC-tehdaskuljettajana.

Sunisen jalanjäljissä moni muukin suomalaiskuljettaja on raivannut tiensä maailmalle. Vuoden 2015 voittaja Jari Huttunen kilpailee Hyundai Motorsportin WRC2-kuljettajana ja huhut ovat viemässä miestä jopa Toyotan rattiin. Juuso Nordgren (2016) ajaa puolestaan Skodan tehdaskuljettajana. Emil Lindholm(2017) ja Henri Hokkala (2018) kamppailevat SM-sarjassa mitaleista.

- Tulevaisuuden Tähti -palkinto on antanut valtavasti suomalaiselle autourheilulle, kun katsotaan, miten meidän nuoret ovat nousseet maailmalle sen kautta. Vuodesta 2020 lähtien tämä uusi konsepti liittyy myös entistä vahvemmin Flying Finn Driver Academyn huippuvalmennuksen piiriin osaksi isoa kokonaisuutta, kun Flying Finn Future Star -voittajasta tulee osa autourheilun juniorimaajoukkuetta. Flying Finn -sanapari kuvaa tulevaisuudessa entistä voimakkaammin sitä nuorten urheilijoiden polun ja huippu-urheilun kokonaisuutta, jolla varmistetaan Suomen asema maailman johtavana autourheilumaana. Olemmehan me edelleen ”maailman nopein kansa”, AKK-Motorsport ry:n ja AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Tatu Lehmuskallio avaa Flying Finn -konseptia ja Tulevaisuuden Tähti -uudistusta.

Ohjelman laajentuessa ja muuttaessa täysin luonnettaan kasvaa myös AKK Sports Oy:n ja sen kumppaneiden tuki. Mikäli voittava kuljettaja ajaa ensi kaudesta lähtien M-Sportin Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla rallin SM-sarjan SM3-luokassa, tukevat kaikki tahot yhdessä MM-sarjaan osallistumista yhteensä 90 000 eurolla.

Rallicrossin puolelta AKK:lla on jo vastaavanlainen RX Academyn palkinto-ohjelma, jossa Jesse Kalliopääsi ajamaan EM-sarjaa jo tänä vuonna ja rata-autoiluunkin on tarkoitus luoda vastaava ohjelma tulevaisuudessa. Nuorten urheilijoiden kehityksen kannalta elintärkeän kartingin osalta AKK pyrkii hakemaan kansainvälisiä arvokisoja ja siten luomaan suomalaisille kuskeille sekä järjestäjille kansainvälistä kokemusta. Vuonna 2017 Alahärmässä ajettiin EM-kisa ja AKK on anonut samalle Power Parkin radalle MM-kilpailua kaudelle 2019.

Suomalaisten autourheilijoiden virta aivan lajien korkeimpaan eliittiin on ollut jo vuosia myös kansainvälisen huomion keskipisteessä.

- Kun meiltä Suomesta kuljettajia nousee uusia kuljettajia maailman huipulle, niin kyllä se tietysti kiinnostaa maan rajojen ulkopuolella. Meidän ympärillä pyörii sellainen positiivinen ihmettely, että mitä me tehdään täällä niin poikkeuksellisen hyvin. Taikoja ei tehdä, mutta polut ruohonjuuritasolta eteenpäin ovat kenties kehittyneemmät kuin muissa maissa ja pyrimme tarjoamaan kaikille mahdollisuuden edetä. Sitä työtä Flying Finn -konsepti vahvistaa entisestäänkin ja siitä myös uusi Tulevaisuuden Tähti on hieno esimerkki, Lehmuskallio sanoo.

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 59 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 53 pistettä KoMoKe (R5)
4. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 50 pistettä AlavUA (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 49 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. Future SM-ralli, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa