Facebook Twitter Email Pinterest

Tunturiralli käynnistää Sami-Matti Trogenin SM-rallikauden

16.01.2020 / Toni Lönnroos

Lohjalainen autourheilun moniosaaja, 17-vuotias Sami-Matti Trogen starttaa uransa ensimmäiseen napapiirin seikkailuun, Arctic Lapland Rallyyn, tutummin Tunturiralliin. Vierellään Trogenilla on Topi Luhtinen, joka on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kartanlukija. Kaksikko osallistuu kilpailuun Ford Motorcraft -tiimin ilmoittamana SM3-luokan Ford Fiesta R2:lla.

Rallicrossia, formulaa ja iRacingiä, Trogen on ollut aina ahkera kilpailija ja määrätietoinen harjoittelija. Menestystäkin on tullut lajista riippumatta, tuoreimpana maailmanmestaruus virtuaalisessa rallicrossissa. Ralli tuli Trogenille tutuksi viime kaudella, jolloin hän ajoi kaksi nuorten SM-osakilpailua V1600-luokan Renault Cliolla. Ralliosaamista on kerrytetty ennen Tunturia ahkeralla harjoittelulla ja kilometrejä on kertynyt mm. AKK:n ajoleirillä Hyrynsalmella.

Rovaniemen ympäristössä ajettava Tunturiralli on yksi tunnetuimpia ralleja, ja Joulupukin kotikaupunkiin saapuu vuosi toisensa jälkeen kilpailijoita ympäri Eurooppaa. Kilpailu on erittäin haastava niin autoille kuin tiimeillekin. Pitkät erikoiskokeet, satumaisen korkeat kinokset ja usein kireänä paukkuva pakkanen on tuonut mausteensa tähän arktiseen seikkailuun. Tänä vuonna ilmojen haltija ei ennusteen mukaan paukkupakkasilla piiskaa, mutta lunta reitillä on riittävästi. Tätä rallia ei voiteta hosumalla, vaan nopeuden lisäksi valttia on maltti.

25-vuotiaan Topi Luhtisen rallikokemus on toistasataa kilpailua. Yli seitsemänkymmenen kartturoidun kilpailun lisäksi tutuksi on tullut myös ajaminen. Viime kaudella SM-hopeaa Juha Salon kanssa voittanut kuopiolainen on lukenut nuotteja jo seitsemän kauden ajan.

- Odotan nousujohteista rallia. Testeissä saatiin katsottua asioita, joissa pyritään kehittymään, kiinnitetään niihin asioihin huomiota. Pyritään siihen, että saadaan virheetön kilpailu, Luhtinen pohtii.

Tunturiralli on Trogenin ja Luhtisen ensimmäinen yhteinen tulikoe. Tavoitteena parivaljakolla on ajaa maaliin ja kerätä kokemusta, realiteetit otetaan huomioon. SM3-luokassa kilpailuun starttaa 16 kuljettajaparia, joista kaikki eivät maaliin saavu.

- Innolla odotan rallia, Tunturissa saadaan päästellä hienoja teitä ja saadaan hyvin kilsoja alle sekä erittäin tärkeää kokemusta nuotista ajosta ja sen tekemisestä. Jo tämä tutustumisvaihe on ollut mieleenpainuva. Haastava ralli tämä varmasti tulee olemaan, aina täällä on tapahtunut paljon, joten ei voi tietää lopputuloksia etukäteen, Trogen ennakoi.

Perjantaina 17.1. klo 12.00 kilpailijat vilkuttavat yleisölle Rovaniemen keskustassa ja lähtevät kohti ensimmäistä erikoiskoetta. Karavaani saapuu takaisin Rovaniemelle illansuussa kahdeksan jälkeen. Toisen kilpailupäivän aamuna unihiekat on syytä karistaa silmistä ajoissa, ensimmäinen erikoiskoe alkaa klo 9.53, ja maaliin Lordiaukiolle saavutaan klo 19.20. Kilpailun reitin kokonaispituus on yli 700 kilometriä, erikoiskokeita ajetaan kymmenen ja niiden yhteispituus on yli 200 kilometriä.

Kuva: Sami-Matti Trogen tiedotus

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 46 pistettä VihUA (Rally2)
3. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 43 pistettä AlavUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 36 pistettä KoMoKe (R5)
5. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa