Facebook Twitter Email Pinterest

MM-kuljettajia ja SM-parhaimmisto vaaramaisemissa - Joensuu päättää talvikauden

28.02.2020 / MM-kuljettajia ja SM-parhaimmisto vaaramaisemissa - Joensuu päättää talvikauden

Craig Breen: "Odotan, että pääsemme ottamaan tiet haltuun"

Karkauspäivänä, 29.2. Joensuussa kilpaillaan Ralli SM -sarjan talvikauden kolmas ja viimeinen osakilpailu, SM Itäralli. Viisi erikoiskoetta sisältävä koitos ajetaan näyttävissä idän vaaramaisemissa. Tapahtuma kerää mukaan niin rallin SM-kärjen, ensimmäisen suomalaisen rallin maailmanmestarin Ari Vatasen kuin kokeneen MM-rallikuljettajan Craig Breeninkin.

Joensuun vetovoima puree, kun viikonloppuna käytävään kilpailuun starttaa kokonaisuudessaan 167 autokuntaa. Kilpailussa VIP-autoa ohjastaa vuoden 1981 maailmanmestari Ari Vatanen, jonka lisäksi lähtölistaa komistaa MM-ralleja reilut 60 kiertänyt irlantilainen Craig Breen.

Breen nappasi Ruotsin MM-rallista Hyundailla seitsemännen sijan ja starttaa nyt Suomen talviteille Hyundain i20 R5 -autolla. 

- Olen tehnyt tulosta lumiralleissa historiassani, olen voittanut EM-rallissa ja ollut toisena muun muassa Ruotsissa muutama vuosi takaperin. Lumi on selkeästi alusta, jolla tykkään ajaa ja se sopii minulle – toki täällä tiet ovat kieltämättä hieman erilaisia, Breen pohtii. 

Vaikka Breen on kokenut kilpailija ja tuloksen teko miellyttää, Joensuussa pääpaino on rengastesteissä ennen rallin EM-kautta.

- Pakko myöntää, että olemme täällä vain testaamassa renkaita. Meillä on todella paljon työtä tänä vuonna, etenkin näinä tulevina kuukausina, jotta saamme renkaat toimimaan hyvin. Teemme nyt niin paljon testausta kuin pystymme ja haemme kilometrejä erikoiskokeilta, ja katsomme mihin päästään. Emme lähde liian tosissamme taistelemaan ja kokeilemaan rajoja Suomen kansallista parhaimmistoa vastaan, hän hymyilee ennen kuin jatkaa:

- Olen katsonut muutamia tuoreita on-board -videoita ja Joensuun tiet näyttivät mahtavilta. Olosuhteiden pitäisi olla viikonloppuna hyvät ja viileät, selkeästi paremmat kuin mitä meillä oli Ruotsissa, joten hienoa päästä ajamaan kunnon talviralli. Odotan ehdottomasti sitä, että pääsemme ottamaan tiet haltuun ja nauttimaan tunnelmasta. Mukava olla taas Suomessa, sillä minulla on täältä vain hyviä kokemuksia, tulee varmasti hauskaa. 

SM Itärallin ja rallin EM-kauden lisäksi Breenin toiveissa on päästä ajamaan elokuun alussa myös Suomen MM-ralli, Neste Ralli, josta hänellä on kokemusta kymmenkunta kertaa, sisältäen podium-sijoituksia. Tietoa juhlavuoden mahdollisesta osallistumisesta saamme vielä odottaa.

Rallicrosstähti SM1-luokan haastajaksi – ”Tavoite lähteä ralliin tyylikkäästi mukaan”

Paikallinen kuljettajatähti, rallicrossia MM-tasolla ajanut Toomas Heikkinen lähtee haastamaan SM-kärkikuljettajia Printsport-tiimin VW Polo R5 -autolla. Viime vuonna Heikkinen nähtiin Joensuun VIP-auton ratissa, jolloin kellon mukaan kyytiä piisasi. Pääasiassa ratapuolella rattia pyörittänyt kuljettaja myöntää rallin haastavuuden. 

- Huomaa kyllä, miten vaikea laji ralli on. On niin monta osa-aluetta, joita ei ratapuolella ja rallicrossissa ole, mitkä tuo ison haasteen ja vaikeuden. Utopistista olisi lähteä heti ajamaan kärkeen, mutta koitetaan ajaa puhtaita pätkiä.

- Muutaman testipäivän olen ajanut ennen rallia, ja haastavinta on ollut löytää luotto nuottiin. Tavoitteena kuitenkin lähteä ralliin tyylikkäästi mukaan ja päästä rytmiin. Toivottavasti pystyisi ajamaan kahdeksan joukkoon, Heikkinen toteaa vaatimattomasti kilpailun alla.

Teemu Asunmaa pitää toistaiseksi ykkössijaa SM1-luokassa seitsemän pisteen turvin, ennen SM Vaakuna-Rallissa voittanutta Emil Lindholmia, joka ajoi Ruotsin MM-rallissa hienosti WRC3-luokan toiseksi. Kolmantena pisteissä on Eerik Pietarinen.

SM2-luokassa kärkipaikkaa ennen Joensuuta pitää Jussi Lindberg

Nuoriso-osaston kauden toistaiseksi kirkkain tähti: Lauri Joona

Lauri Joona on onnistunut hallitsemaan SM3-luokkaa koko alkukauden. Ruotsin MM-rallista avattu Junior WRC -kausi näytti myös hyvää tekemisen makua, ennen epäonnista rengasrikkoa.

- Joensuusta odotettavissa on varmasti vauhdikkaita teitä ja tällä kertaa niistä todennäköisesti pääsee nauttimaan kunnolla sillä sääennusteet eivät lupaa lunta viime vuoden tapaan. Ruotsissa vauhti oli hyvää ja oltiin hieman yllättyneitä siitä. Harmittavasti viimeisen erikoiskokeen rengasrikko vei saatavissa olevan hyvän sijoituksen, mutta tyytyväisiä ollaan omaan suorittamiseen. Saattaa olla, että Ruotsin jääsoralta saatu kokemus voi olla hyväksi Joensuussa, Joona kommentoi kisan alla. 

SM4-luokkaa johtaa tällä hetkellä kokenut, viime vuonna loppupisteissä toiseksi sijoittunut Sami Korvola

Yleisölle herkkua koko päiväksi – live-lähetys palvelee myös kotisohvalaisia

Ralli hemmottelee yleisöään, sillä kilpailun lähtö ja maalijuhlallisuudet löytyvät Joensuun ytimestä, keskeltä toria. Ralli käynnistyy ensimmäisen auton lähtiessä matkaan lauantaina klo 10.01. Maaliin autot lipuvat klo 18.30 alkaen. Reittiin kaavailtu raviradan erikoiskoe jouduttiin vallitsevista keliolosuhteista johtuen valitettavasti perumaan.

SM Itärallin erikoiskokeet tulevat tarjoamaan näyttäviä ja vauhdikkaita katselupaikkoja, joista päästään nauttimaan myös kotisohvilta, sillä päivästä tuotetaan live-lähetyksiä. 

 LA 29.2.

10:01 Lähtö Joensuun tori
10:49 EK 1 Kostamo 14,45 km
11:33 EK 2 Satulavaara 11,50 km
12:25 Huolto 30 min
13:21 EK 3 Riutta 33,22 km
14:26 Huolto 30 min
16:42 EK 4 Oskola 26,60 km
17:16 EK 5 Palo 12,36 km
18:30 Maali Joensuun tori

Klikkaa kuvaa ja katso ennakkovideo:

SM Itäralli 2020

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa