Facebook Twitter Email Pinterest

Toni Gardemeister tekee Kokkolan Juhlarallissa paluun erikoiskokeille suosikkiautonsa kanssa

14.07.2020 / Patrick Rupponen

Monet 2000-luvun alkupuolella rallia seuranneet muistavat varmasti kannustaneensa yhdistelmää Toni Gardemeister ja Skoda Octavia WRC. Vuosien 2002-2003 aikana Gardemeisterille kertyi reilut kaksikymmentä MM-rallia Octavia WRC:n kanssa. Nyt legendaarinen duo tekee paluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen elokuun ensimmäisenä päivänä ajettavassa Kokkola 400 Juhlarallissa, jossa Gardemeister kyyditsee rallin yhteistyökumppaneita VIP-autona toimivan Octavia WRC:n kanssa.

Octavia WRC:n ja Gardemeisterin yhteiseen historiaan mahtuu paljon hienoja muistoja, joista päällimmäisinä Gardemeisterille on jäänyt mieleen Ruotsin ja Argentiinan MM-rallit vuonna 2003.

– Tykkäsin autosta kovasti, vaikkei se nopein ollutkaan. Mutta se oli erittäin looginen ajaa ja käyttäytyi kuten halusin, Gardemeister muistelee lämmöllä.

– Parhaimmat muistot tulivat vuoden 2003 Ruotsin MM-rallista, jossa ajettiin yleiskilpailussa viidenneksi ja Argentiinan MM-rallin yleiskilpailun kahdeksanneksi. Silloin kilpailu oli järjettömän kovaa, kun mukana olivat esimerkiksi Carlos Sainz, Colin McRae ja Sebastien Loeb. Argentiinan suorituksen arvoa nostaa vielä se, että saatiin AT-rangaistus GPS:n hajottua nuotituksen aikana. Saimme kisajärjestäjältä luvan nuotittaa jäljellä oleva erikoiskoe vain kertaalleen GPS:n hajoamisen jälkeen, mutta FIA lätkäisi meille järjestäjien päätöksestä huolimatta minuutin aikasakon, koska erikoiskokeet on sääntöjen mukaan nuotitettava kaksi kertaa, Gardemeister kertasi mieleenpainuvimpia hetkiään.

Gardemeisterin ja Octavia WRC:n viimeiseksi yhteiseksi kisaksi jäi vuoden 2003 MM-ralli Kyproksella, kun Skodan tehdastiimi vaihtoi automallin kesken kauden Fabia WRC:hen Saksan MM-rallista eteenpäin.

Nykyisin omaa rallitiimiään, TGS Worldwidea, pyörittävä Gardemeister lähtee positiivisin miettein verestämään vanhoja muistoja Kokkolan erikoiskokeille.

– Erittäin mukava on päästä pitkästä aikaa taas ratin taakse, varsinkin tämän auton kanssa. Lähdetään pitämään hauskaa ja tarjoamaan kilpailun yhteistyökumppaneille unohtumattomia hetkiä. Koetetaan toki tarjota yleisöllekin viihdettä levein ajolinjoin, Gardemeister naurahtaa.

Kyseinen Octavia WRC, jolla Gardemeister tulee VIP-autokeikkansa suorittamaan, on kokkolalaisen Heavyinstall Oy:n omistama. Yritys keskittyy teollisuuden, energialaitosten, kaivoksien kunnossapitoon, varaosiin sekä uudelleenrakentamiseen Euroopassa ja toimii samalla myös juhlarallin yhteistyökumppanina. 

Skodan lisäksi erikoiskokeilla nähdään myös ainakin yksi nykyaikainen WRC-auto, sillä Tommi Mäkisen luotsaama Toyota Gazoo Racing WRC on ilmoittanut kisaan mukaan japanilaissuojatti Takamoto Katsutan.

Kokkola 400 Juhlaralli on Historic Rally Trophy -sarjan kauden toinen osakilpailu. Kilpailun lähtöseremonioita vietetään lauantaina 1.8. Kokkolan kaupungintalon edustalla klo 11:01 alkaen, josta kilpailijat lähtevät suorittamaan seitsemän erikoiskokeen pakettia. Kilpailun reitti on pituudeltaan 250 kilometriä, joista erikoiskoekilometrejä on noin 64. Kilpailussa oli alunperin tarkoitus ajaa myös yksi kaupunkierikoiskoe mutta vallitsevan tilanteen johdosta erikoiskoe päätettiin jättää pois. 

Seuraa Kokkola 400 Juhlarallia verkossa ja somessa:

WWW: juhlaralli.kokua.fi

FACEBOOK: https://www.facebook.com/juhlaralli

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/kokkola400ralli/ 

Kuva: Ralph Hardwick

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 45 pistettä LMM (Rally2)
2. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
3. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 34 pistettä VihUA (Rally2)
4. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 26 pistettä KoMoKe (R5)
5. Teemu Asunmaa / Ville Mannisenmäki 25 pistettä AlavUA (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa